13. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 11. 2001

Makedonie: Podivné zpravodajství na stanici Bayern 5

Zmateně a neseriózně informovala německá rozhlasová stanice Bayern 5 o teroristickém incidentu v Makedonii; české internetové stránky Flashnews to pak úplně spletly.

Pondělí 12. listopadu 2001, 20:00

Ráno mne budí radiobudík, tento týden nastavený na šest hodin, na kterém mám předvolenou zpravodajskou stanici Bayern 5 (BR5), která vysílá neustále čtvrthodinové bloky zpráv. Ráno začíná provoz této stanice právě v šest hodin a já ještě, než vstanu z postele, si poslechnu jeden blok. Asi třetí nebo čtvrtá zpráva v pořadí dnes byla zpráva o nepokojích v Macedonii - to jsem samozřejmě zpozorněl, protože jsem poněkud sensibilizován celým způsobem zpravodajství už od roku 1999, a proto sleduji balkánské dění poněkud pečlivěji. Zpráva byla jen jakýmsi uvedením vstupu reportérky pro tu to oblast, jistou paní May. Tato reportérka popisovala incident z minulého večera ( nedělního, 11.11 ), který se měl udát v blízkosti Tetova.

Dle líčení paní May šlo - dle jejího mínění, což ovšem zapomněla připomenout - o zinscenovanou provokaci makedonských extremistů. Jednotka makedonské policie se dostavila na jedno místo, kde měla zajistit objevený "údajný" hromadný hrob. (citace May). Avšak na tom místě jednala proti podepsaným dohodám a hned zatkla sedm členů "rozpuštěnéUÇK" (opět citace May). Tímto aktem se podle May měla dopustit "provokace", na kterou okamžitě reagovala jakási "Splittergruppe", čili vlastně UÇK, ale jakási opět ne ta pravá, ořechová, ale jakási odpadlická skupina. Tato formulace byla nutná, protože v žargonu NATO je vlastně UÇK rozpuštěná, demobilizovaná a odzbrojena, takže všechny násilnosti z její strany nyní dělají jakési "odštěpené" skupiny - Splittergruppen - které jsou, když je zapotřebí, neposlušné, aby se jejich činnost nemohla spojovat s UÇK, ale vlastně, jak je všeobecně známo, jsou UÇK. To je prověřená taktika a technika z Kosova, okupovaného vojáky NATO. Tedy tato "Splittergruppe" vzala do zajetí, jako rukojmí kolem 60 makedonských civilistů, aby si vynutila vydání svých druhů. Ti udatní hoši ze "Splittergruppe UÇK" prostě přepadli dálnici, vzali do zajetí cestující dvou autobusů a několika soukromých aut a navíc ještě pak postřelovali dálnici, takže musela být uzavřena. Při tomto hrdinském kousku zabili tři makedonské policisty.

Bohužel reportérka BR svou zprávu hrubě znehodnotila svými poznámkami, které snad vyjadřují postoj stanice a agentury, pro kterou pracuje, nicméně z popisu událostí zřejmě vysvítalo, že její nelogické poznámky a hodnocení, jsou minimálně mylné, ne-li přímo vylhané. Už konstatování, že se jednalo o makedonskou provokaci je do nebe volající drzost. V tomto duchu se sice o Macedonii vede zpravodajství BR celý tento rok, nemluvě už o Kosovu, takže, ač jsem již mnohému přivykl, přesto mne tento druh "zpravodajství" pokaždé přivede k zuřivosti.

Do práce jsem nemusel příliš spěchat, tak jsem si počkal ještě na další blok zpráv - od 6.15 do 6.30 hod. Jaké však bylo mé překvapení, když v tomto bloku celá zpráva, včetně reportážního vstupu zmizela. Po příchodu do práce jsem pak poslouchal od osmé hodiny BR5 stále v očekávání, kdy se zase - a v jaké podobě - objeví. Zpráva se však ve vysílání neobjevila, o Macedonii nikdo ani nešpitnul. Protože mi to bylo divné, otevřel jsem si online zpravodajství magazinu DerSpiegel, ale tam až do půl desáté se taky neobjevilo nic. Na online stránkách BR jsem nalezl co hodinu o incidentu zmínku - ale v opravdovém vysílání nic nebylo ! Tam začínalo zpravodajství ve vzpomenutých šest hodin, ale minulého, nedělního večera a noci - poslední nedělní online záznam je z 23.00 hod. - a tam taky nic. Přitom incident se udál v přesněji neidentifikovaný "večer", lze tedy předpokládat, že agentury to musely hlásit už před desátou večerní, takže se to tam muselo dostat. Taky Deutschlandradio se o ničem nezmiňovalo na svých online stránkách až do devíti hodin, kdy jsem je přestal sledovat.. Český Flashnews vydal zprávu v 11:00 s odvoláním na agenturu Reuter. Doslovně píše : 10:35 - V Makedonii bylo dnes uneseno albánskými extremisty 25 Makedonců. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na makedonskou policii. Flashnews tedy to popletl zcela, jak počtem, tak datováním. Když píší v pondělí 12.11 v 10:35, že "...bylo uneseno dnes", zatímco incident se stal den předtím "večer", není k tomu co dodávat.

Pak opět z ničeho nic se na BR 5 objevila v bloku v 11:35 celá zpráva v podobě, jak byla odvysílaná v bloku od 6:00. Dále jsem radio nesledoval a těšil jsem se, že po příchodu domů se podívám na celou věc v internetu znovu a pokusím se rekapitulovat vše pěkně po pořádku.

Šel jsem tedy o třičtvrtě na čtyři domů a s radiem v uchu jsem vyposlechl i blok zpráv mezi 15:45 a 16:00. V tomto bloku se ale taky o Macedonii dále nemluvilo, ale to bylo pochopitelné, protože hlavní zprávy dne se točily kolem mrtvého fotografa Sternu, postupu Severní Aliance v Afghánistanu a parlamentních tahanic a rozštěpení zelených v otázce německé vojenské účasti. Už jsem chtěl radio vypnout, když krátce po čtvrté přišla "blesková" zpráva o pádu Airbusu AA do New Yorku. Od této chvíle je pak na všech kanálech jen tato událost...

Ještě malý dovětek. Airbus spadl do NY nějak v 15:05. Do vysílání čtvrthodinových bloků zpravodajského kanálu BR5 se tato zpráva dostává teprve hodinu poté ! Co si o tom všem myslet ?

                 
Obsah vydání       13. 11. 2001
13. 11. 2001 OSN: Ve městě Mazar-i-Sharif bylo zmasakrováno více než 100 vojáků, kteří nebojovali
13. 11. 2001 "Osvobození" Afghánistánu není nutně důvodem k oslavám
13. 11. 2001 Donutí Světová organizace pro obchod státy, aby zprivatizovaly veřejné služby?
13. 11. 2001 Severní aliance dobyla Kábulu
13. 11. 2001 Brutální pranice: Američtí a britští univerzitní profesoři v ostré kontroverzi ohledně 11. září
13. 11. 2001 Liberální město Mazar-i-Sharif: Holiči mají plné ruce práce a ulicemi města zase zní hudba
13. 11. 2001 Britská ITN terčem kritiky za "nevkusnou" sekvenci o kolapsu WTC
13. 11. 2001 Po nové katastrofě v New Yorku jsou letecké společnosti v obrovské krizi
13. 11. 2001 Tabáková společnost má mít zisky z genů rakoviny
13. 11. 2001 Protestuji proti daru tisíce dolarů Miloši Zemanovi Jiřina  Fuchsová
13. 11. 2001 Vladimír Železný - Nedokončený obraz zemského škůdce Zdeněk  Jemelík
13. 11. 2001 Spy School: Czech spies run recruitment courses at Prague's Charles University Jan  Čulík
13. 11. 2001 Makedonie: Podivné zpravodajství na stanici Bayern 5 Tomáš  Krček
9. 11. 2001 Jak jsem podal vysvětlení aneb Rukověť odbojného občana Tomáš  Pecina
12. 11. 2001 Stížnost na pražský magistrát: Neumožnili jste mi podat vysvětlení Tomáš  Pecina
12. 11. 2001 BIS získala přístup k datům ze sčítání lidu Tomáš  Pecina
13. 11. 2001 Proč byla Pecinova scénka na komunálním úřadě nesmírně významná Jan  Čulík