24. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 3. 2003
Tento názor vyjádřil v neděli v týdeníku Observer zkušený válečný novinář z BBC Tim Llewellyn, který pracoval jako reportér v minulé válce v Perském zálivu.

V nedávných konfliktech, jichž se účastnila Amerika a Británie, převládl meč nad perem, zejména v minulé válce v Perském zálivu. Britská elektronická média a tisk nekriticky přejímaly spojeneckou verzi války. Nebezpečí falešných informací zůstává veliké, ale je nyní jiné: v některých ohledech je hrozivější, v jiných je možno se lžím lehčeji vyhnout:

V letech 1990-1991 šla většina anglosaských reportérů do války s jistotou: Saddám Husajn napadl bezbranný stát a OSN a i většina arabských států (ale nikoliv jejich obyvatelstvo, tato informace se často pomíjela) se rozhodly ho z Kuvajtu vytlačit. Většina toho, co předstíralo být válečným zpravodajstvím, pocházelo z "poolu" reportérů, umístěných v Saúdské Arábii, které si předem vybraly úřady ve Washingtonu a v Londýně.

Veřejnost se krmila optimistickými obrazy jako z videoher a úspěšnými historkami. Nikdo to nenazval tím, čím to ve skutečnosti bylo - spojeneckou cenzurou.

Kompletní článek je v angličtině ZDE
24. 3. 2003

Zahájení útoků proti Iráku vedlo v Izraeli k novým cenzurním opatřením. Důvěrné vojenské informace se musejí překládat ke kontrole. Šéf izraelské vojenské cenzury Rachel Dolev zaslal dopisy dvěma izraelským internetovým stránkám, v nichž je žádá, aby nepublikovaly kritické informace.

Zpravodajské stránky http://www.rotter.net a http://www.fresh.co.il dostaly příkaz, aby předložily před zveřejněním veškerý kritický materiál cenzuře v Jeruzalémě anebo v Tel Avivu. Oba dopisy přeložila a zveřejnila prestižní Federace amerických vědců (FAS), organizace věnovaná větší otevřenosti v armádě a zveřejňující někdy i přísně tajné informace o strategických projektech a údaje o jejich řešitelích a pracovištích.

zdroj v angličtině FAS BL
zdroj v ivrit 4LAW

Cenzurní omezení lze shrnout takto:

  • V případě útoku raketou, nesmějí tyto internetové stránky uvádět přesně
    • co raketa zasáhla
    • typ rakety
  • Nesmějí také publikovat
    • žádné informace o izraelských vojenských operacích
    • žádné informace o rozhodnutích izraelské vlády
    • žádné informace o spolupráci Izraele s jinými zeměmi.

Podle informací mezinárodní organizace novinářů Reportéři bez hranic, zaujal Izrael "dvojznačný postoj" vůči svobodě tisku.Organizace Reportéři bez hranic umisťuje Izrael na světovém žebříčku svobody slova až na 92. místo.

Zdroj RSF

RSF konstatuje, že je sice svoboda projevu v Izraeli všeobecně respektována, avšak odsuzuje to, jak Izrael zachází s reportéry na okupovaných územích, kde sestalo mnoho novinářů terčem střelby izraelských vojáků,bylo jim vyhrožováno, byli zraněni anebo donuceni okupovaná území opustit.

Američané u Basry
24. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

IRÁK / INFO-WAR: Silné boje donutily britské jednotky, aby se stáhly z Basry a přeskupily se, konstatoval dnes deník Times. Červený kříž varoval, že ve městě může dojít k humanitární krizi.
Poznámka KOŠ: Iráčané si oddychnou. A to bude asi ta "humanitární" krize podle Červeného kříže...
ČESKO - MZv: České ministerstvo zahraničí vyhostilo vedoucího iráckého zastupitelského úřadu v Praze. Česká republika ho považuje za osobu nežádoucí a vyzývá jej, aby zemi opustil do 48 hodin. Spojené státy minulý týden požádaly všechny země, aby uzavřely irácké ambasády na svém území. Praha o této žádosti oficiálně ještě nerozhodla; ministerstvo zahraničí ale podle mluvčího předpokládá, že k úplnému uzavření iráckého velvyslanectví v Praze nedojde.
ČESKO: Víme, proti komu Američané stojí...
Desítky iráckých důstojníků, bojujících proti USA a jejím spojencům, nyní v praxi využívají znalosti a zkušenosti získané v bývalém Československu. Patří mezi absolventy brněnské Vojenské akademie. Československo vyváželo do Iráku i dalších arabských zemí své zbraně a k těm bylo nutné dodat také vyškolený personál. Akademii přestali Iráčané navštěvovat až po roce 1989. Brněnští odborníci na metalurgii, elektrotechniku, radary, fyziku, počítače a elektroniku jezdili školit důstojníky i do Iráku či Egypta.
23. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

PRAHA - České odbory proti válce
Účastníci víkendového sjezdu Odborového svazu státních orgánů a organizací podpořili stanovisko Evropské odborové konfederace a Českomoravské konfederace odborových svazů odmítající válku v Iráku. Odbory podle nich hájí sociální a hospodářské zájmy zaměstnanců, a odmítají proto válečné konflikty jakéhokoli druhu. Svaz sdružuje 64 000 členů a tak patří k největším v ČMKOS, vedle učitelských odborů a KOVO. "Duškovy" železniční odbory, které jsou největším odborovým svazem, stojí mimo konfederaci.
SLOVINSKO  20:00 SEČ: Občané Slovinska podpořili referendum o vstupu své země do EU a NATO. Výsledky referenda jsou pro vládu závazné.
První výsledky průzkumu po uzavření uren: PRO členství v NATO 56,1 % , EÚ 90,3 %. Sčítání hlasů v jiné televizní stanici: 60,3 % pro NATO a 92,7 % pro EU.
EVROPSKÁ UNIE X TURECKO: Bylo by nemyslitelné umožnit Turecku vstup do EU, jestliže přikročí k okupaci Iráku
Řekl to v televizní debatě belgický ministr zahraničí Louis Michel. "Myslím si, že by to bylo rozhodujícím prvkem pro odmítnutí vstupu Turecka do Evropy," řekl. "Je nemyslitelné, aby Turecko vstoupilo do EU, kdyby vstoupilo do Kurdistánu." Ankaru před tímto krokem varovaly už před několika dny Spojené státy. Turecko dementovalo zprávy, že jeho jednotky o síle 1000 mužů už do Iráku vstoupily. USA vzaly ujištění Turecka na vědomí.
24. 3. 2003
V mnoha zemích demonstrovaly během víkendu proti válce s Irákem statisíce lidí. Hodně osob se sešlo například v ulicích německých, britských a francouzských měst, mohutné demonstrace se konaly v arabských a asijských zemích.

Přehled demonstrací za tento víkend BL

Přehled, u něhož zdaleka nemůžeme ručit za úplnost, jsme sestavili převážně podle informací ČTK, pro kterou zprávy připravili její dopisovatelé či jiné "oficiální agentury. "Jiné" zprávy z arabského světa přinesla většinou dopisovatelka Britských listů z Damašku Jana Malá. Další, alternativní informační zdroj najdete na stránkách INDYMEDIA, což je celosvětový informační portál odpůrců globalizace, jehož národní a regionální pobočky monitorují většinu demonstrací ve světě. Dopisovateli Independent media center se mohou stát všichni, portál má velmi liberální ediční politiku, i když jeho jednotlivé větve spravují profesionální žurnalisté. Problémem INDYMEDIA je však kredibilita jejich zdrojů, vyváženost a objektivita poskytovaných informací, neboť mnoho jejich dopisovatelů praktikuje tzv. aktivistickou žurnalistiku s prvky mediální manipulace.

24. 3. 2003
V první válce v Perském zálivu přišlo o život v důsledku střelby amerických spojenců devět britských vojáků. V neděli dopoledne sestřelila americká raketa Patriot britské letadlo Tornado s dvoučlennou posádkou. Proč k této střelbě od spojenců dochází?
22. 3. 2003

"Chci Bushe pozdravit, podat mu ruku"

Americké jednotky ovládly v pátek přibližně v 8 hodin ráno irácké město Sawfan. Jak obyvatelé zaznamenali evropské tváře, "jeden chlapec se usmál a druhý zamával bílou vlajkou." Smíšené signály byly pro tu chvíli charakteristické. "Děkujeme. Máme vás rádi. Prosíme, nezabíjejte nás," píše reportér britského listu Guardian v jeho sobotním vydání a dodává, že americké jednotky nevítaly davy v ulicích. Obyvatelstvo města Sawfanu se dále obávalo, že je Američané opustí, tak se neodvážilo strhat všudypřítomné portréty Saddáma Husajna. Museli to udělat američtí vojáci sami. Iráčané však pociťovali při příchodu Američanů obrovskou úlevu. Tlumočník britského novináře plakal: "Konečně jste tady. Co vám trvalo tak dlouho? Bůh vám pomoz, abyste zvítězili. Chci pozdravit Bushe, potřást mu rukou. Vyšli jsme z hrobu."

Tlumočníkův devětadvacetiletý syn byl v červenci 2001 popraven za "údajné sympatie k Íránu". "Byl to farmář, měl auto, prodával rajčata a žili jsme spokojeni," říkal tlumočník. "Syn byl ve vězení celý rok a mně se podařilo dát dohromady 75 milionů dinárů pro úplatky. Nepomohlo to. Peníze si vzali a popravili ho. Poslali mi telegram a poslali mi jeho mrtvé tělo."

Podle britského reportéra přišlo při bombardování města o život asi deset lidí. Jeden místní obyvatel konstatoval: "Stojí za to usmrtit pár lidí, povede-li to k ukončení nespravedlnosti a utrpení." Muži shromáždění kolem něho se kolektivně hystericky zasmáli.

Poukazovali na tyranii i na dopad západních sankcí. "Podívejte se, jak jsme oblečení," ukazovali své roztrhané šaty. "Byli jsme úplně izolováni od světa."

Lidé v této oblasti v Iráku se však podle britského reportéra stále ještě bojí, že je Západ opustí a že se Saddám vrátí k moci. Trpce se do jejich mysli zaryla drastická zkušenost z roku 1991, kdy Amerika povzbuzovala jejich povstání proti Saddámovi a pak je opustila.

Kompletní text reportáže - v angličtině ZDE

22. 3. 2003

"Přímo přede mnou explodoval hlavní Saddámův prezidentský palác, dvacetipatrová budova, proměnila se v kadlub ohně a 30 metrů vysokou zeď plamenů. Hluk byl tak silný, že mi uši zpívaly ještě o hodinu později," napsal v sobotním Independentu Robert Fisk ve své reportáži z Bagdádu.

Policejní auta rychle projížděla ulicemi a nařizovala chodcům, aby se schovali do krytů. Nebylo to nic moc.

V ulicích bylo vidět pár Iráčanů, jak se dívají na bombardování z balkonů, všude kolem střepy rozbitého skla. Na jednom místě v Bagdádu Fiska těsně minula sprcha skla z vyšších pater jedné zasažené budovy.

Jak popsat, pokračuje Fisk, tento jazyk vojenských akcí, jak definovat barvu a decibely explozí? Když přiletěly střely s plochou dráhou letu, znělo to jako kdyby někdo na obloze trhal na kusy obrovské hedvábné záclony a děsivým kontrapunktem k plamenům byly vzduchové vlny.

Ve všech lidech existuje něco anarchického, v jejich reakci na násilí. Iráčané kolem mne, pokračuje britský reportér, stáli a pozorovali, stejně jako já, obrovské jazyky plamenů, vybuchující z horních pater Saddámova paláce směrem k obloze.

Jak tomu mohl kdokoliv čelit? Jak si Iráčani mohli kdykoliv myslet, že svou rozbitou technologií, zemí ochromenou 12 lety sankcí, by mohli porazit tyto počítače a tato letadla? Byl to znovu tentýž příběh: neodolatelná, nezpochybnitelná moc.

Ano, pokračuje Fisk, dá se říci, že na světě snad neexistuje režim, který si takový útok víc zasloužil. Ale o to přesně nejde. Neboť signál útoků z páteční noci byl tentýž jako útok z noci čtvrteční: že všichni musíme poslouchat Spojené státy. Že Evropská unie, OSN, NATO, nic nesmí stát v jejich cestě. Ano, nic ani není schopno se Spojeným státům jakkoliv postavit.

Kompletní reportáž Roberta Fiska - v angličtině ZDE

22. 3. 2003

V důsledku ostré kritiky velké části světové veřejnosti (v sobotu se znovu na mnoha místech světa konaly četné demonstrace) vystupují američtí vojenští a političtí činitelé nyní v televizi co nejvěcněji a co nejuměřeněji. Tak vystupoval na sobotní tiskové konferenci americký generál Tommy Franks. Veskrze pozitivní image britských a amerických vojsk při útoku v Iráku, vyplývající z průběžných reportáží na čtyřiadvacetihodinových zpravodajských okruzích (britské televize rozšířily svůj rozpočet na zpravodajství z války z Iráku 22 milionů liber!) , precizní bombardování a zejména dosud zřejmě velmi nízké počty mrtvých a raněných, mohou vést k tomu, že se západní veřejné mínění může obrátit na Blairovu a Bushovu stranu, zejména pokud bude válka krátká.

Mark Lawson varoval v sobotním deníku Guardian, že americká i britská armáda zjevně využívá do určité míry manipulace sdělovacích prostředků. Těsně před začátkem útoku na Irák se v některých západních médiích objevila bizarní informace: Saddám Husajn prý plánoval obléknout své vlastní vojáky v britské a americké uniformy a ti pak měli "masakrovat civilisty". Odkudpak asi tato propaganda přišla, ptá se komentátor.

Těsně před začátkem útoku na Irák zveřejnila západní média rozsáhlé mapy o tom, kudy přesně bude probíhat útok a že hned od samého počátku bude "neuvěřitelně drtivý". Válka tak však nezačala: byla zahájena relativně omezenými útoky, jejichž cílem mělo být usmrtit jen samotného Saddáma Husajna. Že by bývalo velení americké armády poskytlo o svých vojenských plánech sdělovacím prostředkům záměrně zavádějící informace?

Podrobnosti v angličtině ZDE

21. 3. 2003
Dnes nejde prvoplánově ani o národní bezpečnost USA, ani o nešíření zbraní hromadného ničení či jejich možné zneužití, a dokonce ani o svržení jednoho krvavého, Západem druhdy vypěstovaného a podporovaného diktátora. Jde o útočnou a nevyprovokovanou válku, jež není posvěcena rezolucí Rady bezpečnosti Spojených národů. A zde je již dotek s podstatou dnešních událostí.

Definitivně totiž dožil již koncem 90. let postupně oslabovaný systém mezinárodních vztahů, který tu zůstal z bipolární supervelmocenské minulosti druhé poloviny 20., století. Orgány Spojených národů jsou zřetelně odsunuty na vedlejší kolej. Asi hned nezaniknou, ale podstatná rozhodnutí se budou přijímat jinde a bez ohledu na ně.

24. 3. 2003
20. března zaútočila vojska Spojených států a Velké Británie na Irák, čímž vypukl otevřený válečný konflikt, který pochopitelně vzbuzuje řadu otázek politických, morálních a v neposlední řadě i právních. Je tato válka ospravedlnitelná z hlediska mezinárodního práva? Tuto otázku si asi v těchto dnech položil každý. Objektivní odpověď na ni lze asi těžko hledat ve vyjádřeních osob, které jsou na konfliktu nějakým způsobem osobně zainteresovány, ať se již jedná o politiky válčících stran či organizátory protiválečných demonstrací. Těsně před vypuknutím konfliktu se na internetových stránkách FindLaw objevil článek Michaela C. Dorfa Is the War on Iraq Lawful? , který se asi nejvíce blíží tomu, co bychom nazvali názorem nezávislého odborníka. Hlavní argumenty a závěry tohoto profesora práv na Columbia University v New Yorku pro vás shrnujeme.
24. 3. 2003
Nejen pro laika je právo velmi podezřelá disciplina. Právní předpis, nebo chcete-li právní řád, reguluje roztodivné vztahy, přiznává a chrání nejrůznější práva. Skutečnost však zdaleka není tak černobílá, jak se může jevit z dikce příslušného ustanovení. Jednoduché schéma: Norma nám deklaruje třeba ochranu v případě, když, lidově řečeno, dostaneme "po čuni." Jestliže však takového útočníka "zažalujeme," máme velkou šanci být odsouzeni pro křivé obvinění. Nestačí, že jsme utrpěli újmu, napřed to musíme dokázat. Když se vám to nepodaří, je vám vaše právo platné jako zesnulému slipy. I když se vám vaše důkazy zdají dostatečné, ještě vám soud(ce) nemusí uvěřit. Protože soud(c)ům se často obtížně vysvětluje a musíte to dělat "předepsaným" způsobem, což každý neumí, můžete si zaplatit "tlumočníka," tedy advokáta. To něco stojí, ale nic nezaručí. Dobrý advokát se moc nestará o to, co ten který předpis obsahuje, zajímá ho, co v něm není, případně, jak by se dal interpretovat jinak, než zamýšlel zákonodárce.
24. 3. 2003
Nepovažuji se za odborníka na irácký konflikt a tím méně jsem schopen předkládat kvalifikované teze lokálního či globálního charakteru. Přenechám to jiným. Cítím ale srdcem, že něco není v pořádku, na něco jsme zapomněli. Zapomněli jsme, že hlavním viníkem dnešní války je George Bush starší, bývalý prezident USA, který nebyl schopen na začátku devadesátých let uzavřít prospěšnou mírovou smlouvu a zatlačit tam, kde mohl. Odhlédneme-li od neuvěřitelné zkázy, kterou přináší moderní válka, zapomeneme-li, že devastuje lidské domovy a lidské duše, pak krutě zapomenutou kapitolou irácké války zůstává ekologie.
Demonstrace na Václavském náměstí v Praze
24. 3. 2003
Petr Záras
Jak již bylo avizováno předem, konala se v den vypuknutí války v Iráku v Praze demonstrace proti ní. Šlo o nepolitickou akci otevřenou širokému spektru odpůrců,v podvečer na Václavském náměstí tak promluvili kromě organizátorů i filosof, studenti, anarchisté, křesťané nebo bolševici. Akce se zúčastnilo odhadem přes tisíc lidí.

Další velká demonstrace je také plánována na neděli 30. března od 15:00 na Staroměstském náměstí v Praze.

24. 3. 2003

Evropskou mírovou konferenci uspopořádala 22 - 23. března v Praze společnost Berty Suttnerové-Kinské, první nositelky Nobelovy ceny míru z roku 1905, společně s Českou mírovou společností. Součástí konference bylo i odhalení místa na Kinském paláci na Staroměstkém náměstí, kde bude později zasazena pamětní deska této velké pražské rodačky. Cílem konference je přispět k názorovému ujasnění a ideovému sjednocení na platformě, která by měla být základnou k získání opory ke společné činnosti v zájmu mírové spolupráce a důstojného života ve světě bez válek.

Je smutnou skutečností, že statisíce nevinných lidí jsou v nových válkách proti své vůli zbavovány základního lidského práva -- práva na život. A nelidskost válek je stále stupňována. Zatímco v minulosti přicházeli ve válkách o život muži v uniformě a civilisté jen minimálně, jsou v současnosti ve válkách zabíjeni nevinní civilisté včetně žen a dětí při minimálních obětech útočících vojáků. Zatímco v minulosti část společnosti válku přežila, existuje nyní poprvé v historii lidstva reálné nebezpečí, že při použití existujících zbraní společnost jako taková nepřežije. Přežití a zajištění podmínek k životu se týká nás všech.
praví se v prohlášení organizátorů.

Konference se zůčastnili místopředseda Pralamentu Vojtěch Filip, bývalý ministr životního prostředí, poslanec Miloš Kužvart, bývalý ministr zdravotnictví a poslanec Ivan David, bývalý místopředseda vlády Valtr Komárek, bývalý kontraadmirál Bundeswehru Elmar Schmelling, tajemník evropského sdružení Generálové proti válce, představitelka Světového mírového hnutí Cora Weissová, poslanci a zástupci nevládních organzací z Německa, Rakouska, Itálie, Slovenska, Ukrajiny a dalších zemí.

Nejkoncepčnější příspěvek, který přinášíme v plném znění, přednesl na konferenci český sociolog Petr Sak. K účastníkům promluvil i další český sociolog, Jan Keller, který je iniciátorem české verze petice "Nikoliv mým jménem". Příspěvky na jednání konference zazněly i od politického a mediálního analytika Rudolfa Převrátila, od zahraničněpolitického analytika a specialisty Ústavu mezinárodních vztahů Jana Eichlera, zahraničněpolitických specialistů Oskara Krejčího či bývalého "válečného" diplomata Miroslava Polreicha. Na ekonomické téma promluvil Valter Komárek.

Berta Suttnerová-Kinská se narodila v Praze 9. června 1843. Přestože většinu života v Čechách nežila, měla k Čechům kladný vztah. Rod Kinský, z kterého Berta pocházela, patří k nejstarší české šlechtě a někteří její příslušníci se zasloužili o český národ. Její román "Odzbrojte" (Die Waffen nieder) přeložený do mnoha jazyků jí postavil do čela mírových organizací nejen v Rakousku-Uhersku, ale byla vůdčí osobností mírových kongresů a její protiválečná činnost je příkladem i pro současnost. Společnost Berty Suttnerové spolupracuje s Mezinárodní společností Berty Sutnerové v Rakousku , Institutem Alfreda Nobela v Oslo, s Pedagogickým muzeem Jana Ámose Komenského v Praze a dalšími evropskými i českými organizacemi.

24. 3. 2003
Každá válka dává sémě
pro další válku

Every war plants seed
of further war

Jeder Krieg pflanzt den Semen
für den weiterreren Krieg


Berta Suttnerová - Kinská


Organizátoři Evropské mírové konference mi zadali nesplnitelný úkol. V desetiminutovém vystoupení vám mám sdělit "Jak vytvořit Evropu trvale udržitelného míru". Hned v úvodu se vám přiznávám, že ani neumím vytvořit v Evropě trvalý mír, ale ani neznám řešení tak důležitého úkolu. Při promýšlení mého vystoupení jsem se rozhodl upozornit na některé faktory, které ovlivňují mír. Tyto faktory jsou z různých oblastí a na odlišné úrovni obecnosti. Závěrem každého bodu upozorňuji, co je z hlediska míru a daného faktoru pozitivní. Úvodem mi dovolte vyjít z myšlenky nepochybně všem známé. Mír je nedělitelný, nelze usilovat o jeho udržení jen v Evropě, protože Evropa je řadou vojenských, ekonomických, politických a dalších vazeb transkontinentálně propojena. Lze však usilovat o to, aby se Evropa stala územím a Evropská unie subjektem stability míru ve světě.

To jsou úvodní slova na zadané téma Jak vytvořit Evropu trvale udržitelného míru od sociologa Petra Saka z evropské mírové konference, která se o víkendu uskutečnila v Praaze, v sídle České vědeckotechnické společnosti.

23. 3. 2003
Na jaře roku 1995 skotský Nejvyšší soud v Edinburghu zakázal přímý přenos televizního projevu tehdejšího britského premiéra Johna Majora. To proto, že ve Skotsku se zrovna připravovaly místní volby a Major jako šéf tehdy v Británii vládnoucích konzervativců by takovým projevem mohl ovlivnit skotské voliče a tím i výsledky celých voleb. To, co tehdy klidně a oprávněně provedla skotská justice, v zemích Koruny české možná ani není myslitelné. Proč? Inu proto, že státní a mediální korupce jsou v ČR již dlouhá léta natolik silně provázané, až je to tak všední, že tomu už téměř nikdo nevěnuje náležitou pozornost. Když pak mezinárodní justice takovému korupčnictví dává správný název a rozhodne o jeho sankcionování, nastává všeobecné zděšení.
Jan Paul, Umírání 2 - z cyklu Násilí
23. 3. 2003
Válku, jakou dějiny ještě nepoznaly, slíbil údajně americký generál a bývalý dobrodruh z Vietnamu Tommy Franks. Podle něho útok na Irák je a bude skloubením šoku, překvapení a přizpůsobivosti s využitím munice v dosud nevídaném rozsahu. Měl jsem za to, že USA chtěly vést původně tzv. spravedlivou odzbrojovací válku, tvrzení vyšinutého generála ("voják je k boji nadržený samec" napsal přímý účastník bitvy u Verdunu v roce 1917, René Quinton) ale není navzdory tvrzení presidenta Bushe nic jiného, než veřejné přihlášení se k násilí.
25. 3. 2003
Cyklus obrazů Jana Paula, věnovaný fenoménu dneška - násilí - ukazuje, jak i o tématu tak "výtvarně omšelém" a "konzervativním", jako je válka, zabíjení a smrt, může vzniknout emocionálně působivá a svou bezprostředností až děsivá výpověď.
23. 3. 2003

Věříme, že většina čtenářů už bude pomalu ale jistě alergická na všechny články o ADSL a paušálním dial-upu . ADSL už tady sice máme, i když jeho cena vzhledem k rychlosti je určená spíše firmám nebo bohatším domácnostem. O paušálu na dial-up se sice hodně mluví, ale nikdo nedokáže přesně říci, jestli se ho ve skutečnosti také dočkáme. Platforma ZUI, která se účastní jednání Internetového Fóra, skutečně ještě nedosáhla žádných viditelných úspěchů i když mnoho věcí se nám podařilo uvést úspěšně do pohybu. V těchto dnech jsme se tedy odhodlali k zoufalému kroku, jak celá jednání pohnout z mrtvého bodu. Telecom totiž zvolil zdržovací taktiku podobně, jak tomu bylo u technologie ADSL a daří se mu úspěšně jednání o paušálních modelech zdržovat. Jeho hlavním argumentem bylo donedávna přetížení sítě, ke kterému by zákonitě došlo při velkém zájmu uživatelů. V posledních dnech však zástupci ČTc přišli s jiným argumentem a to, že po spuštění ADSL nebude ze strany uživatelů o dial-up paušál zájem a logicky se jim tedy investice do této technologie nemůžou vrátit. Proto jsme se rozhodli vytvořit unikátní průzkum spojený s registrací vážných zájemců o jednotlivé modely paušálu a také zájemců o službu ADSL v místech, kde není v současné době dostupná.

Trochu obsáhlejší poznámka skeptického editora BL: Rozladění nad přehršlí poplašených a propagačních článků na téma levnějšího připojení k internetu, rozšíření služeb ADSL sdílí i odborní redaktoři Britských listů, kteří považují téma útoků na monopol Českého telecomu či bezmoc internetových nadšenců na Slovensku v současné době za "pro postavení Měsíce na obloze" neškodné vytí psů, i když účty pražské redakce BL za internetové služby hovoří o tom, že by nekomerčně působící Britské listy měly být v prvních řadách na internetové barikádě... Místo toho se budeme pravděpodobně strategicky orientovat na freenet a rozvoj "komunitního" wi-fi spojení v hlavním městě České republiky, neboť se nedomníváme, že koncepčním řešením zlevnění internetu by bylo "nahánění zmatených klientů" některým "alternativním" komerčním provozovatelům, jejichž životnost se dá při jejich miliardových obchodních ztrátách už počítat na měsíce, ne-li na týdny. Při nepsaných ale účinných kartelových dohodách a personálních "výsadcích" v centrálách alternativních operátorů je prakticky nemožné, že by se bez přímého zásahu ČTÚ cenová politika lídra trhu změnila jinak, než kosmticky a opticky. A jelikož "pozice" pana Stádníka velmi dobře známe, tak se nic nestane do té doby, než ho někdo z ČTÚ "vyrazí". Což je krok politický a na ten v tuto chvíli nejsou podmínky, neboť s ním by musel "letět" i odpovědný ministr. Snad proto je bývalá náměstkyně ministra dopravy, zodpovědná dlouhá léta za telekomunikace, Marcela Gürlichová poradkyní premiéra... Nejsme si také jisti, k čemu všemu ještě může v současnosti sloužit "marketigový průzkum nespokojenců" v české internetové komunitě, a tak nabádáme čtenáře k užití rozvahy a zdravého rozumu.

Bližší informace o iniciativě Internet pro všechny ZDE

23. 3. 2003

Odkazy na některé zajímavější články, které nenajdete v konvenčním zpravodajství o válce v Iráku a jejím zázemí, zveřejňuje zpravodajství britské televizní stanice Channel Four News.

Weblog Channel Four News - v angličtině ZDE
24. 3. 2003

Pro ty, kteří ještě věří, že se války vedou kvůli lidským právům, ideálům a humanitě... Pro bývalého prezidenta Havla, který do češtiny zavedl termín newspeaku "humanitární bombardování"; pro premiéra Špidlu který dobrovolně a lokajsky souhlasí se vším, co mu při utajeném soukromém rozhovoru na žádost americké strany přikázal prezident Bush při zasedání NATO v Praze; pro romantického hlupáka, českého ministra obrany Tvrdíka, který tvrdí, že je krásné umírat... Pro všechny ty politické korouhvičky, které nevědí proč zvedají v Poslanecké sněmovně ruce.

PROČ?

Ekonomická analýza Milánské polytechniky - vo slovenčine 182 kb PPS ARCHIV BL

22. 3. 2003

23. 3. 2003
Když vzorný žák jindřichohradecké základní školy a nejrychlejší běžec třídy František Kuřátko spatřil na vlastní oči Růžový palouček, ucítil v čisté dětské duši doposavad neznámou něhu a hluboký soucit s trpícími. V bujné fantazii si představoval tajné bratrské pobožnosti a dojemný zpěv, tiše vycházející z hrdel exulantů. Vše se odehrávalo pod hvězdnou klenbou nebes, kde morálka lidská podrobena jest prismatu věčnosti, jak naznačuje Kant. Na tajném místě bratři naposledy přijímali pod obojí, objímajíce se navzájem. Nejeden vyhrábl si na památku hrst z rodné půdy, nejeden políbil posvátnou mu zemi, kterou slzami zkropil. Ze slzí a z utrpení zde prožitého vyrostly na paloučku divoké růže. V okamžiku, kdy učitel dovyprávěl dojemný příběh, roztřásl se drobný chlapec neutišitelným pláčem. Neplakal z prožitého utrpení, ale štěstím.
23. 3. 2003
V dňoch 5. a 6. marca 2003 sa konala mimoriadna, 9. schôdza NR SR venovaná veľmi závažnej problematike: téme korupcie a klientelizmu v Slovenskej republike. Tieto javy a tendencie nielenže zasahujú do najvyšších politických a štátnych štruktúr SR, ale -- podľa závažných indícií -- sú dokonca nimi priamo riadené a organizované. Je zaujímavé a symptomatické, že aspoň neautorizovaný stenografický záznam priebehu diskusie sa minimálne do 19. marca 2003, keď som to naposledy overoval, neobjavil na webovských stránkach NR SR. Spomenutú mimoriadnu schôdzu iniciovali, prirodzene, poslanci opozičných strán, ku ktorým sa prekvapujúco pridala vládnuca koaličná strana predstaviteľa bulvárnej televíznej stanice Markíza Pavla Ruska Aliancia nového občana. V súvislosti s viacerými publikovanými informáciami o "podnikateľských" praktikách šéfa strany Ruska a minimálne jedným trestným oznámením za vydieranie na túto osobu, som si mimovoľne spomenul na príbeh istého zbojníka, ktorý sa volal Grázl a ktorý operoval, tuším, v 18. storočí na území južnej Moravy. Keď ho prenasledovali kdesi po lesoch žandári, pridal sa v preoblečení k svojim prenasledovateľom, a "pomáhal" im naháňať samého seba.

Zdržím sa ďalších komentárov na tému korupcie a klientelizmu v SR, a namiesto toho pripájam zatiaľ stále neverejný stenografický záznam príslušnej rozpravy NR SR. Veď niet nad vlastný názor a hodnotenie! Odporúčam začať diskusným príspevkom poslanca Kondróta, ktorý je najkonzistentnejší, kým napríklad vystúpenie predsedu vlády Dzurindu by asi zaujalo istú veľmi špecifickú kategóriu odborníkov. Len tak mimochodom, podľa odhadov poslanca Kondróta v období takzvanej spoločenskej transformácie v rokoch 1991 až 2002 občania SR prišli po zohľadnení inflácie o 1 400 miliárd korún, čo je asi 280 tisíc korún na osobu. Príjemný čitateľský zážitok!

NR SR 5.- 6. 3. 2003, pracovný prepis overený, 708kb RTF
Návrh zmeny Ústavy SR navhrujúci ustanoviť vyšetrovací výbor pre vyšetrenie vecí verejného záujmu, 26kb RTF
24. 3. 2003

Tak trochu sci-fi povídka

Záře tří sluncí vytvářela na mnohovrstevnatém skle hvězdné lodi Arrgo zajímavé obrazce. Aámell si zapálil cigaretu obohacenou antimonovými ionty a sledoval, jak bezhlučná filtrace odsává pramínky dýmu. Aámell poctivě přemýšlel - stejně jako všichni ostatní - sám ve své kajutě. Zasedání, na kterém se bude hlasovat však začíná v Hlavní kajutě pro 300 lidí až za půl hodiny. Aámell má dostatek času znovu projít ve své mysli všechny souvislosti...

24. 3. 2003
O škodlivosti marihuany a podpoře její legalizace zpracovala agentura GfK průzkum. Jeho zveřejnění vyvolal na Slovensku malé zděšení. Vyplývá z něj totiž, že legalizaci marihuany podporuje v Čechách téměř 32 procent lidí ve věku od 40 do 49 let. Mezi mládeží do 30 let je to 40 procent pro legální pěstování a spotřebu cannabisu.
22. 3. 2003
Stačí mi len osemsto ľudí a dva kanály

"V Slovenskej televízii chýbali jasné pravidlá hry a kompetencie, pričom nikto nič nevedel, nikto ju neriadil a nik za to neniesol zodpovednosť... V takej situácii vám nezostáva nič iné, iba sa rýchlo a jasne rozhodnúť ako ďalej. Ja som sa preto rozhodol vyhlásiť krízový stav." Krízový stav Richarda Rybníčka a jeho rýchlej roty, ktorých Odborový zväz masmédií obvinil, že nevyužili všetky možnosti na jeho riešenie, spočíva v na prvý pohľad jednoduchej matematike: mínus 1200 hláv a 50 percent vlastnej výroby.

V troch štúdiách Slovenskej televízie (v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach), tak zostane približne osemsto ľudí, ktorí budú zabezpečovať základné programové minimum, ktoré musí verejnoprávna televízia podľa zákona ponúkať. Podľa štatutárneho zástupcu STV Marcela Paru bude "televízia v externom i internom pomere zamestnávať v každom období iba taký počet ľudí, ktorý bude potrebný na nakrúcanie zákonom stanovených relácií". To znamená, že výroba ostatných relácií, najmä zábavných, sa presunie do vonkajšieho prostredia. Nemilé opatrenie, pre kasu STV však bude znamenať viac ako dvesto ušetrených miliónov.

23. 3. 2003
Istý priateľ navštívil nedávno Dánsko. Táto škandinávska krajina urobila na neho hlboký dojem. S nadšením rozprával, ako tam veci prirodzene fungujú v súlade s potrebami obyvateľstva. S obdivom sa vyjadril o poriadku, ktorý v Dánsku panuje nie preto, že si ho nejaká moc vynucuje zákonmi či rozsiahlym represívnym aparátom, ale preto, lebo Dáni sa správajú podľa liberálnej zásady "rob, čo chceš, pokiaľ tým neškodíš iným", okorenenej štipkou občianskej solidarity. Už dávno pochopili, že práve preto je kvalita ich života vyššia a výsledky ich snaženia oveľa produktívnejšie.

Pre očareného priateľa stalo sa Dánsko priam zhmotnením jeho sna o ideálnej krajine; sna, ktorý sa stal projektom predstavy, ako by raz mohla vyzerať krajina medzi Dunajom a Tatrami, v ktorej žijeme.

22. 3. 2003
Len pár hodín pred slávnostnou inauguráciou novej izraelskej vlády prezradil designovaný premiér Ariel Šaron v Knesete, že ustupuje od svojho záväzku vytvoriť palestínsky štát, s ktorým rátal Washington v tzv. "postupnom pláne". Ďalej uviedol, že táto otázka je v koalícii predmetom sporu.

Táto myšlienka bola vypustená z textu dohody, na základe ktorej do vlády vstúpili ultrapravicové a náboženské strany podporujúce osídľovanie okupovaných území Izraelčanmi. Člen palestínskeho kabinetu Saeb Erekat reagoval na Šaronove vyhlásenia o neexistencii "postupného plánu" a mierového procesu tým, že nazval Šaronovu vládu "vládou osadníkov pre osadníkov od osadníkov". Vodca izraelskej opozície, predseda Strany práce Amram Mitzna vyhlásil, že zostava novej vlády ukazuje, že šanca na urýchlené vyriešenie sporu s Palestínčanmi je v nedohľadne.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2003 Je příliš riskantní vyslat novináře do Iráku samostatně?   
24. 3. 2003 Válka z hlediska mezinárodního práva Radovan  Fiala
24. 3. 2003 Kdo vydělal a kolik na předchozí válce v Iráku   
24. 3. 2003 Izrael cenzuruje během války internetové stránky   
24. 3. 2003 Faktory ovlivňující a posilující mír Petr  Sak
24. 3. 2003 Precedens Michal  Rusek
24. 3. 2003 MARIHUANA: Na Slovensku jsou vyděšení z českého průzkumu veřejného mínění   
23. 3. 2003 Odškodnění CME je výsledkem dlouholeté státní korupce v ČR Karel  Mašita
23. 3. 2003 MONITOR JANA PAULA: O násilí Jan  Paul
23. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ:
Růžový palouček maratónského běžce
Hugo  Schreiber

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2003 Izrael cenzuruje během války internetové stránky   
24. 3. 2003 Kdo vydělal a kolik na předchozí válce v Iráku   
24. 3. 2003 Reportéři budou muset projevovat odvahu a vzdor, mají-li odhalit pravdu o této válce   
24. 3. 2003 Válka z hlediska mezinárodního práva Radovan  Fiala
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
24. 3. 2003 Je příliš riskantní vyslat novináře do Iráku samostatně?   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
23. 3. 2003 Irák: Channel Four News weblog   
22. 3. 2003 Fisk: Jsem svědkem masivního bombardování Bagdádu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2003 Ultimátum: Bushov prejav definoval budúcnosť Radovan  Geist
20. 3. 2003 USA -- Problem N° 1 Ivan  Štefunko
20. 3. 2003 Každá vojna nie je nič iné ako štátmi legalizované vraždenie a ničenie predpokladov existencie Gabriela  Šikulíncová
20. 3. 2003 Na obzore Ľudová únia: Budú plniť tkáčovci v parlamente úlohu záložnej jednotky koalície? Marián  Repa
20. 3. 2003 ANKETA: Vládna a verejná mienka na Slovensku   
19. 3. 2003 Východná politika Slovenska Alexaner  Duleba
19. 3. 2003 Správa o Slovensku Damas  Gruska
18. 3. 2003 Prečo podporujem referendum o vstupe Slovenska do NATO Radoslav  Kovács
18. 3. 2003 Karol Moravčík: Spravodlivosť sa identifikuje s obyčajným človekom Radovan  Geist, Martin Muránsky