Slovensko: Fico plánuje zlikvidovat svobodný tisk

13. 5. 2024

čas čtení 3 minuty
Novináři varují, že nový populistický premiér se snaží odsunout na vedlejší kolej ty, s nimiž v médiích nesouhlasí, píšou Karin Jochec a Tom Nicholson.

Na Slovensku se vláda Roberta Fica vyhýbá nezávislému tisku a chce veřejnoprávní televizi přetvořit na státní televizní kanál, který by brzy mohl řídit plochozemec.

Cíl vlády? Přivést média k poslušnosti.

Od vítězství ve všeobecných volbách 30. září Fico a jeho koaliční spojenci děsí Brusel tím, že se zdá, že se přiklánějí ke stylu vládnutí maďarského premiéra Viktora Orbána, včetně zrušení klíčového protikorupčního úřadu, zastavení státní vojenské podpory Ukrajině a papouškování moskevských témat. Nyní se pokouší podmanit si veřejnoprávní média ve snaze dát koalici ještě větší kontrolu. To vyvolalo v Bruselu obavy o svobodu médií a občanské svobody v další zemi Evropské unie.

Ficova vláda 24. dubna schválila kontroverzní návrh na zrušení veřejnoprávní televize RTVS a její nahrazení tím, čeho se obhájci svobody projevu obávají, že by mohlo být hlásnou troubou vládnoucí koalice. Fico dlouhodobě kritizuje RTVS za to, že není "dostatečně objektivní".

Očekává se, že plán schválí parlament v červnu.

Vládní náhradou za RTVS – Slovenskou televizi a rozhlas (STVR) – bude "státní instituce", která podle slovenských zákonů dává koalici větší kontrolu nad najímáním generálního ředitele a představenstva.

Odvolán bude dosavadní šéf RTVS Ľuboš Machaj a jedním z kandidátů na jeho místo je Lukáš Machala, který nedávno zpochybnil, zda je Země kulatá.

"Veřejnoprávní televize a rozhlas nemohly být objektivní, protože byly v konfliktu se slovenskou vládou," vysvětlil Fico. "Bylo to porušení základního práva slovenských občanů na objektivní informace."

Akademici a nezávislí experti však toto tvrzení zpochybňují.

"Můžeme se rozloučit s jakýmkoli typem veřejné služby, objektivitou... skutečně směřujeme k bodu, kdy se STVR stane hlásnou troubou vlády, možná dokonce nástrojem propagandy," řekl politolog Peter Dubóczi, který je také mediálním expertem think-tanku Adapt Institute.

Evropská vysílací unie (EBU), která sdružuje mediální organizace z celého kontinentu, uvedla, že je "znepokojena", že návrh zákona "v podstatě nahrazuje respektovaného veřejnoprávního vysílatele a mohl by ohrozit nezávislost veřejnoprávního vysílání".

"Takové hrozby riskují podkopání demokracie, přístupu k nestranným zprávám a veřejné debatě na Slovensku," uvedla tisková kancelář EBU v prohlášení pro Politico.

Původní návrh na zrušení veřejnoprávního vysílání přišel jen několik týdnů poté, co EU přijala nový zákon o svobodě médií, který má chránit redakce před politickým vlivem a podporovat pluralitu médií. Slovenská vláda následně upravila svůj návrh zákona tak, aby byl v souladu se zákonem.

Podle politologa Dubócziho je upravený návrh v souladu se zákonem "na papíře", ale ne "v rámci demokratického odkazu".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1398

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2024