Kardinál Miroslav Vlk

Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty

22. 9. 2006 / Štěpán Kotrba

Překvapivou změnu v chování katolické církve přinesl dnes český primas. Tvrdí, že některé radikální náboženské skupiny v Česku zaštiťující se křesťanstvím a katolickou církví jsou ve spojení se zahraničními představiteli politického extremismu - nacionalismu, antisemitismu, islamismu a neonacismu.

Vlk na toto téma v minulých týdnech hovořil s izraelským velvyslancem v České republice Arie Arazim, rabínem Karlem Sidonem a americkým velvyslancem W. J. Cabanissem a ujistil je, že tyto aktivity nemají podporu katolíků.

"Takové poznatky nemáme," řekla ČTK mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Blanka Kosinová.

Policejní útvar, za který Kosinová hovoří, však prokazuje svou negramotnost už dlouho a dle tohoto vyjádření jeho negramotnost podpoře neonacistů a ultranacionalistů napomáhá. Kubiceho útvar chce zjevně krýt pravicové křesťanské bojůvky. Nejspíše mezi nimi chce hledat podporu pro svůj politický boj. Je známo, že Britské listy přinesly už 30. 8. 2006 článek s názvem "Americký katolický antisemita bude přednášet českým neonacistům v Muzeu policie". Odkazuje se v něm na aktivity Institutu sv. Josefa, který pro ČTK kritizoval i katolický kardinál.

Vyšlo v deníku Metro 25. 9. 2006 ZDE

Katoličtí biskupové také vidí nebezpečí v propojování těchto zahraničních skupin s tuzemskými extremistickými politickými uskupeními - s ultrapravicovým sdružením Lipový kříž, stranou Národní sjednocení a podobně. Oficiální katolická církev s těmito proudy nemá nic společného, řekl primas.

Pokud snad takové myšlenky z katolických kruhů zaznívají, pak podle názoru kardinála Vlka zejména z okruhu mezinárodního hnutí takzvaných lefebvristů, které se podle něj od církve odloučilo, ale prohlašuje se za její hlas. Dokládají to různé webové stránky lefebvristů, uvedl.

Kardinál Vlk informoval nedávno amerického a izraelského velvyslance v Česku o spojení těchto skupin s americkými fundamentalisty, které tuzemští představitelé lefebvrismu zvou na přednášky. Školí naše extremistické skupiny a vnášejí k nám patrně protiamerického ducha, uvedl tehdy Vlk podle mluvčího biskupů. Tyto skupiny čerpají z amerických zdrojů nejen ideové inspirace, ale zřejmě rovněž finanční podporu, soudí kardinál. Lefebvristické hnutí je podle České biskupské konference schizmatické a jeho členové jsou vyloučeni z církve, přestože se tváří jako její ultravěrní příslušníci.

Varování českých biskupů před radikalismem se týká mimo jiné občanského sdružení Una voce, Institutu sv. Josefa, který organizuje přednášky a jiné akce, a časopisu Te Deum, který církev nepovažuje za katolický. Jeho redakce však tvrdí, že jejím cílem je šíření katolické víry a morálky, obrana rodiny, nenarozených dětí a starých a nemocných lidí, "kteří jsou v dnešní době terčem útoků liberální sekulární společnosti".

O varování kardinála Vlka před katolickým extremismem informovala ČTK.

Britské listy upozorňovaly na aktivity ultrakatolíka Michala Semína, Institutu sv. Josefa, Katolík Revue a časopisu Te Deum v souvislosti s přednáškou vydavatele amerického katolického časopisu Culture Wars E. Michaela Jonese , o "revolučním židovi" (Jn 8,44) a vlivu judaismu na husitské hnutí a přednáškou profesora historie na St. John's University v New Yorku Johna C. Rao., kterou Semín organzioval a která se měla uskutečnit v Muzeu policie. Pozvánka visela na několika neonacistických webech.

Michal Semín a Martin Čejka z redakce časopisu Te Deum dnes prostřednictvím ČTK důrazně protestovali proti obvinění ze sympatií k "antisemitismu, neonacismu či islamismu".

Terčem "pomlouvačné kampaně", jak uvedli oba představitelé Te Deum pro ČTK, jsou zřejmě aktivity laiků nepřímo spjatých s působením Kněžského bratrstva sv. Pia X.

ČTK - 23. 9. 2006 : Vlk: Radikální lefebvristé spolupracují s extremisty ČT24ČTK

BL - 31. 8. 2006 - Michal Semín: Zhoubné myšlenky Institutu sv. Josefa ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.9. 2006