policista č. 232 098 a Kateřina Jacques

Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques?

29. 8. 2006 / Štěpán Kotrba

Advokát obviněného policisty Tomáše Čermáka Jaroslav Janeček tvrdí, že poslankyně za Stranu zelených (SZ) Kateřina Jacques svůj konflikt s Čermákem předem naplánovala. "Cílem promyšleného útoku bylo zviditelnit se před volbami," prohlásil Janeček. Právník prý má pro své tvrzení písemné důkazy, které získal od některých členů Strany zelených, píší pondělní Hospodářské noviny.

Právník obviněného policisty může mít možná i pravdu. Protože je velmi zvláštní, že na adresu mailnglistu Strany Zelených odeslal den po incidentu předseda strany Zelených Martin Bursík email, jehož obsah hovoří o až příliš racionálním uchopení situace do rukou stranických plánovačů. Poděkování jakoby náhodou přítomné stranické fotografce za pořízené fotografie, které se okamžitě dostaly do ČTK, jakoby náhodou přítomným stranickým právníkům za pomoc a ostatním za součinnost nevyznívá několik hodin po incidentu jako náhoda. Zvláště, když Bursík upozorňuje, že "jsme ve vrcholu volební kampaně a nerozmyšlená politická prohlášení by mohla celou věc dostat do jiné polohy než zdrávo." Petra Kolínská pak v dalším mailu upozorňuje ostatní, aby Bursíkův email neodesílali dál... Jediný, koho Bursík neznal jménem, byl fotoreportér Britských listů Michal "Wolf" Vlk, který pořídil z incidentu řadu snímků i videozáznam, které dokazovaly, že se událost seběhla poněkud jinak, než se zelení pokoušeli tvrdit okamžitě poté...

plné znění dopisu předsedy Martina Bursíka členům Strany Zelených ZDE

Michal "Wolf" Vlk: incident na Palackého náměstí FOTOGALERIE

Policejní násilí na Prvního máje TÉMA BL

Vážení zelení,

dovolte, abych Vám krátce napsal z volební kampaně - tentokráte z Brna, a to k tématu neodůvodnitelného brutálního zásahu proti Kateřině Jacques při pokojné demonstraci proti neonacismu v Praze. Jsem především rád, že Kateřina i Petr S. jsou již každý doma a nejsou vystaveni psychickému a fyzickému tlaku Policie ČR. Oba se zachovali velmi statečně. Děkuji Kateřině, Petrovi a současně i všem ostatním účastníkům akce z řad členů či příznivců Zelených. Specificky Petru Hrdinovi za doprovod Kateřiny do nemocnice, Aničce Voňavkové za pohotové fotografie, pro mne neznámému autorovi za videozáznam, Karlu Jechovi za podrobný popis události a připravenost podat trestní oznámeni na zasahující (či přihlížející) policisty, Standovi Pencovi za pohotovou přítomnost na Vyšehradě na služebně, Petru Uhlovi a dalším za urgence po okamžitém a řádném prošetření události.

Neuvěřitelná akce Policie ČR skončila. Jakmile jsem se dozvěděl přímo od Kateřiny, co se stalo, zapojil jsem po dohodě s ní do případu našeho právníka Františka Korbela. Ten přijel ihned do Prahy a účastnil se propuštění Kateřiny, jednal ve věci propuštění dalšího zadrženého ne-člena SZ Petra S. z jiné služebny PČR, bude účasten dnešnímu výslechu Inspekcí ministra vnitra. Shrnuto: v tuto chvíli jsme schopni nám dostupnými silami požadovat důsledné prošetření věci, víme - že videozáznam PČR ze zásahu se neztratil a byl zajištěn inspekcí MV.

Pěkně prosím v tuto chvíli o jednu věc. Nechme jednat právníka spolu s Kateřinou, kteří mne budou průběžně informovat. Bude-li potřeba se k věci vyjádřit politicky, pak tak učiním já či tisková mluvčí. Jsme ve vrcholu volební kampaně a nerozmyšlená politická prohlášení by mohla celou věc dostat do jiné polohy než zdrávo.

Reaguji mimo jiné na včerejší privátní akci Matěje Stropnického a Daniely Matějkové. Samotný transparent "Šetřte násilím, volte mladé zelené" s vyobrazením pomláceného Dolejše považuji za poněkud nevkusný. Ale především je pro mne nepřijatelná politizace incidentu vyjádřením "Nejnovějším případem násilí s politickým kontextem už není útok neznámých násilníků na komunistického poslance, ale hrubé zmlácení kandidátky Strany zelených Kateřiny Jacques policistou." Ví snad M. Stropnický a D. Matějková, že policista chovající se jako deviant napadl Kateřinu proto, že měla na sobě triko Strana zelených? Neví. Takže se dopouští politizace incidentu, který Strana zelených řeší naopak v občansko-právní rovině za asistence právního zástupce. Dovoluji si při této příležitosti poslat důrazný vzkaz Matěji Stropnickému a Daniele Matějkové, aby utlumili aktivity, jejichž cílem je být viděni a zajistit si tak preferenční hlasy na kandidátce Středočeského kraje. To je možné čestnou soutěží kandidátů, v žádném případě však NE na úkor Strany zelených jako takové. Černý výlep medializovaný v Blesku je nepřijatelný a poškodil nás. Stejně nepřijatelná je forma kampaně, při které oba používají dodávku s vyobrazením Martina Stropnického, nikoli Matěje. To je klamavá reklama, chcete-li podvod na voličích, který je eticky nepřijatelný. Prosím, aby toto dali ihned do pořádku.

Shrnuji: Kateřině Jacques děkuji za statečnost. Vaše případné vyjádření solidarity a podpory jí jistě udělá radost. Spontánní politizace incidentu však poškodí jak ji tak Stranu zelených, a to na vrcholu volební kampaně. Díky za pochopení.

Mějte se všichni hezky a držte se. S pozdravem,

Martin Bursík

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.8. 2006