Rejstřík BL
ARCHIV ►

Chcete-li se podívat na předchozí vydání Britských listů, klikněte na ikonu Britských listů zde napravo, dostanete se do archívu.


Přehled dnešního vydání:

(Počkejte, až se vám do počítače natáhnou celé BL, jinak níže uvedené hyperlinky dost dobře nefungují.)

AMERIKA-ZEME SNU

První kontakt = turista

Danny Novotný

Pad zelezne opony a nasledna svoboda probudila v mnoha lidech cestovatelskeho ducha.

Prvni vyjezdy do Nemecka ci Rakouska, prvni privezene radio, mikrovlnka, vez, televize a hlavne prvni kontakt s nenavidenym (rezimem) kapitalismem.Vsude nas vitaji, usmevy, blahoprani k nabyte svobode a plne obchody.Clovek podvedome hleda ty chudaky, kteri umiraji hlady na ulicich, tak jak nam zapad propagoval Husakuv rezim. Nic. Nikde stopy po davech bezdomovcu, krcicich se pod papirovou krabici zimou.

Pouze neuveritelna cistota,plne obchody zbozi, vlidne prodavacky majici pochopeni pro nasi neznalost jazyka, tu a tam dokonce nekdo kdo mluvi cesky, proste nechapeme.

Najednou uz neni nutno stat fronty pred Cedokem a s rozvojem podnikani prichazi k nam turisticky ruch a vznikaji cestovky jako houby po desti. Italie, Anglie, Svycarsko, Spanelsko, Malorka, Kanary, Recko, Turecko, Francie-Riviera, brana do sveta je otevrena - racte vstoupit!

Vyjizdime po Evrope na vytouzenou dovolenou, vesmes vlastnim autem a utracime prvni volne porizene valuty. Movitejsi letecky navstevuji Kanary a Malorku, tedy mista o kterych se za komousu jen zertovalo a o kterych polovina naroda ani nevedela, kde lezi. Evropa nam lezi u nohou.

Prvni odvazlivci zacinaji posilhavat dal, smerem za Atlantik. Navraty prvnich misionaru jsou vyhledavanym tematem pro nove casopisy. Vsichni nam lici Ameriku jako neco,co si nedokazeme ani predstavit.

Udajny rozdil mezi zapadni Evropou a Amerikou je pry jeste vetsi nez mezi Zapadni a vychodni Evropou. Peji se ody na neskutecnou zemi, historky a legendy se na nas vali z bulvarnich i serioznich casopisu a nasinec pomalu zacina spradat plan, jak tuto vysnenou zemi navstivit.

Objevuji se prvni knizky, kde nam znama osobnost (zpevaci, herci, politici) lici Ameriku jako neco neskutecneho. To, ze skoro vsichni v ni stravili pouze nekolik tydnu, nam nevadi. Hlavne ze vime, jak tam je, a neni to nedostupne. Letenka se da poridit uz do dvaceti tisic a ani prvni cestovky nepresahuji svou nabidkou castku tricet tisic za tri tydny pobytu.

Berkeley je Berkeley, jo strejcek Sam, to nejsou Louny, Louny ja znam. Jak se tak koukam na Golden Gate, koupe se v pare,jak to ma bejt znamy hit zname kapely vytvari a dotvari AMERICAN DREAM.

Lavina nabira na rychlosti.Prvni vlna nadsencu uz jen vzpomina nad hromadou fotografii jak bylo dobre a nastupuje druha generace turistu.Turista-zlatokop.

Zacina vyjizdet vic a vic lidi zpet do Ameriky s cilem zustat,udelat BIG MONEY a pak bud se vratit,nebo zustat natrvalo.Nastava prvni zklamani a prvni navraty ozebracenych zoufalcu zpet do rodne vlasti, vetsinou na naklady statu.

Proc se lide vraci z Ameriky s hořkou vzpominkou, kdyz uz vyjeli vesmes podruhe, ci potreti a meli tudiz nejaky prehled jak to v te bajne zemi chodi? (Nasledujici radky nepatri zoufalcum, kteri naleti nejake agenture slibujici praci v U.S.A.Takova agentura nemuze z mnoha duvodu existovat a staci si zavolat na americkou ambasadu, tam uz vam vysvetli, co vas ceka.)


Amerika má dvě tváře

Pokusim se vam osvetlit, jaky je rozdil mezi turistickou Amerikou a Amerikou pro zivot. Oboji jsem poznal a muzu aspon trosku srovnavat a pokusit se odhalit pricinu vabeni Kolumbovy zeme.

Turista prijizdi vesmes organizovane a uz prvni kontakt s americkou realitou je sok za sokem.

Znami slibuji pomoc v pripade vaseho prijezdu. Prace neni problem, auto, neni problem, vlastne nic neni problem pro start zde.Trocha penez do zacatku a vse je hned easy. Zacinate chytat prvni slovicka a ucite se reagovat na prvni anglicke vety. Standartni situace. Vse jeste navic umocnuje stereotypnost otazek a projevovana ochota.

Rukama,nohama si objednavate jidlo a vubec na vas pusobi nesmirne impozantne cele letadlo.

Po zhlednuti filmu a nejakem tom obcerstveni vam letuska prinasi nejake papiry.Vesmes nemate o nejakem imigracnim oddeleni na letisti ani potuchy .Pokud vam poradi zastupce cestovky co a jak, vyplnite papiry a tesite se na prvni pohled z okynka letadla (ti stastnejsi) na Ameriku.

Co je imigracni oddeleni poznate po pristani.Je to jako pasova a celni kontrola. Rozdil je pouze v pristupu a v pravomocech. Urednik ignoruje vasi neznalost anglictiny a chrli na vas otazky v anglictine. Pokud jedete pres cestovku,vesmes vas moc netrapi.

Po provereni vam daruji jeden profesionalni usmev, popreji pekny pobyt a jste u cile.

Americke letiste vas opet sokuje svou velikosti, presunem metrem, ci nadzemni drahou do centralni haly vsude jsou koberce a nikde se nesmi kourit. Zvedave okukujete cvrkot a uz koncentrace tolika cernochu Asiatu a jinych narodnosti, kteri pracuji primo na letisti, je nezvykla.

Ale co, nasledujete pruvodce cestovky (do U.S.A. leti vesmes majitel cestovky s rodinkou) a po dlouhem letu a presunu v case jste tak doblbli, ze sice vse vnimate, ale nejak podivne.Cesta taxikem nebo pronajatym autobusem na motel nizsi stredni tridy vas uspava a nakonec jste radi, ze dostavate klice od pokoje.

Pokoj zase pusobi trosku nezvykle a clovek vesmes prekona jeste na chvili unavu a zacina studovat, co vse je v pokoji. Pak si zapne televizi a nevericne prepina kanaly. Pokud nema doma satelit ci dobrou kabelovku, tak zase treba sedesat kanalu pusobi americky.

Po vice nez dvaceti hodinach ulehate do postele a nechavate si zdat prvni sen na uzemi Ameriky.

Pak vas ceka patnact dni sluneni a poznavani americke reality. Jdete si pronajat auto a vyrazite do mesta.

Dopravni ruch je jiny nez doma. Ani Prazak nema pocit bezpeci z mnozstvi aut valicich se po triproudove mestske silnici. Za chvili zjistujete, ze ridici zde jsou ohleduplni, netroubi, nenadavaji, neriskuji a pokud se vam podari nejaky renonc proti predpisum ci provozu, nic se nedeje. Ridici vam umozni se otocit, zastavi a s usmevem pockaji, az dokoncite nepochopitelny manevr.

Prvni navstevy supermarketu s potravinami a ostatnim zbozim na vas udelaji hluboky dojem. Jiste, supermarkety jsou uz i v Cechach, ale toto je prece jen o neco jine. Ani v Nemecku nejsou takove supermarkety. Nakup je nesmirne pohodlny a prijemny. Vse je zde k dostani.

Hodne potravin vubec neznate a ani zakladni potraviny se nenakupuji lehce. Jen vyber syru a jogurtu je neskutecny. Vlastne vseho. Pokud umite anglicky, muzete se vyvarovat nakupu uplne jineho sortimentu nez chcete, ale ani znalost anglictiny neni spasa. Nakupujete aspon to, co znate z domova a mirite k pokladne.

Vite z clanku v novinach a casopisech, ze se zde davaji pytliky z igelitu zdarma, ale stejne vas prekvapi jak pristup pokladni, tak hlavne jejiho pomocnika. Ten se vas pta, zda chcete papirovy pytlik nebo igelitovy.

Usmevy a ochota jsou sokujici. Navic se vas pokladni pta, odkud jste a jak se vam v Americe libi. Pokud umite anglicky a hlavne pokud ji rozumite, protoze umet anglicky je jedna vec a rozumet nekomu, kdo anglicky plynne mluvi,je vec druha.

Ochota,usluznost,usmevy a ostatni zakladni reakce lidi na vas, jako cizince, vas sokuji. Mozna potkate nejake emigranty trvale zijici v U.S.A. Nekteri pokud vi ze na ten a ten motel jezdi turiste z domoviny, vas navstivi primo na motelu. Pozvou vas, at se jdete podivat na krajany, a zvou vas neustale mezi sebe. Ten dela to, ten prodava auta, ten je malir pokoju, ten zase prodava v obchode a hlava se vam toci z jejich ochoty.

Okamzite nabizeji pomoc pri koupi auta a vubec vam lici americky bezny zivot jako prochazku ruzovou zahradou. Navic uz vite, ze majitel te cestovky, pres kterou jste prijeli, ma zde koupeny dum a pokud mate zajem, rad vam ho ukaze.

Vubec na vas vsichni pusobi nesmirne prijemne a projevuji zajem o vas.

Americani jsou nesmirne na prvni dojem prijemni, nikdo nenadava, kazdy vykouzli usmev a rad si s vama pokeca, i kdyz nevladnete anglictinou. Proste idealni podminky proti vecne nastvanym a zamracenym lidem v CR.

Americane nikdy nemluvi o svych problemech a na vetu HOW ARE YOU? se nesmi odpovedet jinak nez PRETTY FINE, EXCELENT, GREAT a podobne.

Proste Americane si problemy pred sebou nepripousti, coz na neznaleho cloveka pusobi dojmem bezstarostneho zivota. Lide zde jsou k turistum mimoradne pratelsti a vubec treba ve sfere sluzeb nebo vrestauracnich zarizenich je chovani lidi zcela odlisne od reality bezneho zivota v rodne vlasti.

Je nepredstavitelne, aby se hostu v restauraci cisnik predstavil jmenem a nedojedenou porci mu nekdo zabali do pekne krabicky, at si jidlo muze doma dojist.

Dovolena rychle ubiha a zmatek z prvnich dnu prekryva pocit, ze jsme tu Ameriku uz vlastne prokoukli a vime presne co a jak.

Nase zazitky se pomalu tridi a urovnavaji v krasny retez neskutecnych prihod a par vizitek v kapse od mistnich emigrantu zasazuje seminko nadeje na novy zivot.

Clovek zacina rekapitulovat a tridit informace. Bydleni pry nestoji vic nez 400-600$ mesicne i s naklady, jidlo se da poridit tak za 200$ na mesic, auto solidni pry za 4 000$ a lide vydelavaji okolo 1800$ a vic.

Takze za takovych 10 000$ mam skoro na rok postarano. Naucim se ve skole anglicky a sezenu si praci.

Pak az zacnu vydelavat se to bude jen lepsit.1 000$ dam na zivobyti a zbytek usetrim.Za rok to hodi 8 000$ takze za takovych pet let se mi plat jiste zvedne a privezu si okolo 50 - 80 000$.

Kdyz to znasobim triceti,je to minimalne meloun a pul,spise vic.

Kde to doma vydelam a usetrim? Nikde!

Tak takhle nejak kalkuluje clovek vracejici se z dovolene v U.S.A.

Nerikam ze kazdy, ale z tech, co se snazi sem vratit a usadit se tu, si toto nebo neco podobneho rikal kazdy.

A nejedna se vzdy o zoufalce,ci nejake lopaty. Jde kolikrat o vzdelane lidi na ktere takto magicky pusobi pobyt zde v Americe.

Prijezd z dovolene do spinave a zacouzene Prahy je doslova otresny.Ta Florida ci Kalifornie je proslunena, vse je ciste a lide jsou mili a usluzni.

Doma na vas ceka nevrly celnik, tlacenice ve smesne malem letisti, chaos a prvni taxikar vas hned okrade.

Dalsi dny nevericne hledite na neochotne prodavacky,nezajem lhostejnost, korupci lzi a vse co na vas chrli TV NOVA a denni tisk.

Uvedomujete si,ze jste to tak pred navstevou Ameriky nevnimali a seminko pomysleni na navrat klici.

Vse se vam zda spatne,amaterske a vubec celkove silne podpumerne nez v te bajne cizine.

Sve zazitky licite svym znamym, kteri vam tajne zavidi a vase slova chvaly v nich vyvolavaji touhu poznat tu nadhernou Ameriku.Zminujete se o planu odjet do Ameriky zkusit stesti a vydelat nejake penize.

Ti mene nadseni znami argumentuji nutnosti mit pracovni povoleni a tu gryn kartu.

Vsechny sokujete nabitymi informacemi ze to neni treba a ze se bez toho da v Americe krasne zit.

Mate uz tam zname a ti vam vse povedeli,navic slibuji pomoc a vubec vas ocekavaji.

Vsichni maji sve byznysy a nic nebrani mit se tak jako oni.Proste vse je domluveno.Ted to chce jen mit neco do zacatku a odvahu. Varovani znamych berete na lehkou vahu. Co oni vi o Americe. Nic!

Rozumnejsi planuji cestu zatim bez rodiny - prijede, az se usadite. T i mene rozumni dokazi prodat pracne ziskany byt a vzit sebou manzelku a dve deti. Je to prece cesta do raje, byt ze zacatku pres peklo.

V skrytu duse sice citite ze by v tom pekle mohl clovek zustat dele nez chce, ale verite ve vlastni schopnosti .

Kolik tech emigrantu to uz dokazalo.Kdyz oni,proc ne ja.

Po nasetreni potrebne castky se vydavate na cestu do zeme zvane PARADISE.


Druhý kontakt - emigrant

Uz nejste tak vyjeveni. Spoustu veci si pamatujete, jidlo v letadle objednavate s prstem na jidelnim listku a vubec celkove na vas uz nic tak monstrozne jako pri prvni ceste nepusobi.

Prvni zadrhel je vypsat papiry pro imigracni. Marne lovite v pameti, jak jste to vypisovali pri prvni ceste a s pomoci slovniku se vam to nakonec podari.

Imigracni pracovnik uz neni takovy prijemny jako poprve.

Protoze jedete solo cestu, da si poradnou praci vas proverit, coze v te Americe chcete delat.

Je to jeho povinost a jsou vesmes dukladni. Cim vetsi letiste, tim jsou dukladnejsi. Protoze se mu neco nezda, klidne vas odstavi bokem a necha sehnat nekoho, kdo ovlada cestinu ci podobny jazyk.Toto je prvni varovani a v 60% pripadu konci otocenim se na letisti a hura zpet domu.

Ale vam se prece jen podari vytvorit dojem,ze jedete na dovolenou a projdete (lepsi pripad). Z letiste se presunete na nejaky motel a protoze jste uz ostrileni turisti, jdete si sehnat auto. Recepcni vam provola pujcovny a prvni problem je na svete.

Skoro vsude chteji kreditni kartu. Kdyz jste zde byli poprve,tak ji za vas predlozil majitel cestovky,nebo dostal na zapujceni vice vozu slevu, a proto vas sokuje cena za pronajem na jeden den. Mate tedy nakonec auto.Jedete na adresu kterou si jeste pamatujete.Tam kde jsou ti ceskoslovensti vlastenci slibujici pomoc. Privitani je vesmes pratelske a bourlive a hned se sypou otazky na jak dlouho, zda mate auto, kde spat a dalsi.

Nakonec vam prodaji auto za par tisic, dle vasich moznosti, je to vrak a casem poznate, jak je draha oprava auta. Navic clovek sahne po zname znacce z Evropy a to je pak dvakrat drazsi.

Mate tedy prvni osumtelou karu a nabidka bydleni za par stovek prijde vhod. Ze vas bydli vic, pripadne ze spite v garazi bez klimatizace? To nic nevadi,

vzdyt je to jen za 500$ mesicne.

Tim veskera pomoc techto krajanu konci. Prvni dny uzivate sve nove auticko a poznavate jeste mesto a plaze. Penize se pomalu ztraceji a je treba se porozhlednout po nejakem tom JOBU.

Jeste zaplatite pomoc prekladat u ridicaku, protoze na vas novy/stary vuz je uz tak silena pojistka a navic jeste cesky ridicak vam vesmes znemozni auto pojistit. Nebo platite zase o 100% vic. Bez pojistky se v Americe neda jezdit. Protoze nemate zadny kredit z minule pojistovny, dostavate na stare auto silenou pojistku. Vesmes minimalne 100 a vice dolaru. Navic musite dat prvni dve splatky dopredu.

Dalsi vydaj prez rozpocet. Proto dalsi extra vydaj za prekladatele (od 100 do 400$) at mate americky ridicak a zacnete otravovat sve nove zname, at vam pomuzou sehnat praci. Maji par typu v rukavu, jedna se vesmes o otrocinu pro nektereho emigranta a samozrejme, ze vi, jak jste na tom a tak vam vic nez 4-5$ na hodinu neda.

Prace je vesmes dvanact hodin denne a plati se pouze v zakladni sazbe, tedy bez prescasu a priplatku. To v lepsim pripade. V horsim vam plati jen osm hodin, ale delate dvanact. Nechce se vam bydlet v te garazi ci s nekolika jinymi lidmi a tak si snazite sehnat neco pro sebe. Noviny jsou plne nabidek, ale cena neni pro vasi kapsu a hledate neco levnejsiho-relativne.

Nakonec se da slusny apartment na slusnem miste sehnat zarizeny za cca 450$ mesicne. Je to ale velikosti nasi garsonky. Vetsi uz prijde podstatne na vic. Ale berme v uvahu ze jste sami a tak vam to zatim staci. Jdete na office vyridit papiry a nestacite se divit. Na hodne mistech chteji, at mate praci a minimalni prijem, jinde vas zase chteji prolustrovat co jste zac- za 100$, jinde nechteji cizince, jinde je zase vekovy limit, proste neni to sranda. Nakonec sezenete neco pekneho a mate stesti, ze po vas nikdo nic nechce jen penize.

Bezna praxe je, ze zaplatite prvni a posledni splatku na rent a jeste jednu jako security, protoze byt je zarizeny.Tu vam slibi na konci smlouvy vratit. Pri cene 450$ mesicne to mame hned nejakych 1 350$.

Musite si prihlasit elektrinu a telefon na sebe.Skoro vsude po vas budou chtit depozit ve vysi cca 100 a vice dolaru.

Toto vse absolvujete behem cca prvnich trech tydnu az mesice.

Prvni krok je tedy za vami.J ste ve svem byte a zacinate kratkou inventuru svych financnich prostredku.

Meli jste sebou pri prijezdu tech 10 000$

tri dny motel : 150

tri dny auto-pujcovna :150

koupe auta : 4 000

pojistka : 200

znacka na auto : 100

ridicak : 220

cinze u kamose : 500

prvni telefony domu : 500

byt-pronajem : 1 350

deposity el.,telef.etc. : 200

jidlo : 100

ostatni: 100

-------------------------------------------------------

celkem : 7 570$

Zustalo vam tedy 2 430$

Prvni sen, ze z vlastnich prostredku vydrzite zit rok, padnul.No nevadi, ted sehnat tu praci a je to.

Pokud nastoupite na cerno za nejakych 5$ na hodinu, mate cca 200$ tydne a 800$ mesicne.

To by jiste nebylo spatne,kdyby na vas necekalo mesicne nekolik splatek. 450$ cinze, 50$ el. 100$ pojistka, 100$ jidlo,60$benzin, a min. 50$ telefon (v pripade ze nebudete vubec volat mimo mesto)

A mame to na 810$ za mesic.

Jenze toto vse je pouze velmi nizko cenove posazene.Jen telefon bude dalsich minimalne 300$.

Pak jsou na rade dalsi vydaje. Jdete nekam do baru, chcete si zajit na veceri, pripadne si koupit neco na sebe a ten prvotni kapital zmizi behem dvou mesicu. Navic neni cas na skolu a anglictina leze do hlavy chaoticky. Vsechno, co potrebujete, musi za vas nekdo vyridit, vesmes nema cas,nebo si to necha zaplatit.

Lide se uz vam nezdaji tak usmevavi, kamaradska pomoc je pryc, v praci jste otrok bez jakehokoliv prava.

Poznavate Americany vic a zjistujete, ze maji problemy, ze dokazi byt naladovi, ze nemaji zajem a chut nekomu pomahat, protoze tady se kazdy stara v prve rade sam o sebe, ze jsou neuprimni a klidne vam slibi pomoc a pritom vedi, ze nemaji, jak vam pomoci, ze maji jine zebricky hodnot, maji jine pohledy na zivot, a vubec to neni tak jednoduche, jak se to jevilo za ty tri tydny dovolene.

Sehnat praci na lepsi urovni nejde, protoze nemate SSN (social security number) - tedy neco jako rodne cislo.

Proto se muze stat, ze nesezenete byt a kdyz, tak v nejake spinave smradlave oblasti, protoze vsude budou chtit to SSN, tak se hold smirite s zivotem uprostred absolutni spodiny tvorene z 90% cernochy, drogove zavislymi, nebudete mit jistotu ze vas neokradou, ci jinak neublizi a americky sen se vam rychle rozplyne pred ocima.

Bez SSN vam na vas pas nebudou chtit prihlasit telefon a nebo to udelaji jen s velkou zalohou, nemuzete se pojistit, najit praci, proste nic.

SSN je magicke cislo a je daleko dulezitejsi nez povestna GREEN CARD.

Ted se vzijte do situace, ze jste prijeli s celou rodinou.Jen naklady na byt budou o 100% vyssi, jidlo osaceni a vse bude vyssi, proste musite tu prvotni castku aspon zctyrnasobit a ani tak vas to moc nezajisti.

Navic tyto penize v CR maji daleko vyssi hodnotu a prijet je utratit do Ameriky je dost velky luxus.

Pokud ovladate anglictinu, muzete si sehnat praci treba v nejake male restauraci, nebo rozvazet pizzu, ale ani tato prace vam nezajisti trosku dustojny zivot. Nasetrit penize uz vubec ne. Jen cas, ktery budete potrebovat na zvladnuti rozdilu v anglictine a vubec k bezne komunikaci je minimalne mesic az tri. Neco jineho je monotonni ucitel v CR a neco jineho je bezna mluva. Navic kazdy ma nejaky ten svuj dialekt a nebo prizvuk.

Jen si vzpomente, kolika lidem spatne rozumite doma cesky, protoze mluvi rychle, nevyslovuji, ci huhlaji, mluvi potichu, nebo rackuji ci maji jinou vadu reci. A to mluvite v rodnem jazyce a ti lidi taky.

Bezna hovorova anglictina je zcela jina nez se uci clovek doma. Vse se zde casem urovna a pokud ovladate aspon trosku gramatiku, tak zakladni domluvu zvladnete. Ale kazdy na vas pozna, ze jste cizinec, a proto je uz hned opatrnejsi na veskere nalezitosti k prijeti do prace. Nikdy neodbourate prizvuk.

Nemuzete se nechat inspirovat pribehy emigrantu z dob komunisticke ery.

Tito lide meli jiste jine duvody opustit republiku nez touhu po penezich, navic je Amerika prijala jako uprchliky a poskytla jim azyl.

Prijizdeli v jinych podminkach a v jine dobe. Amerika jim poskytla to zakladni k preziti a k zacatku zivota zde.

Uprimne obdivuji vsechny, kteri se nebali a tu cestu a zacatek noveho zivota se jim povedlo zvladnout. Jenze dnes jsme free country a Amerika vam neda vubec nic. Naopak. Zprisnuji se postihy pro ilegalni pracovniky a vubec se celkove situace meni k horsimu.

Znam zde spoustu emigrantu, tech polistopadovych, a vsechny tyto postrehy jsou mozaikou me zkusenosti a jejich zkusenosti. Nechci nikoho strasit ani jinak odrazovat od cesty za vytouzenym cilem, jen bych vas rad informoval o tom, jak to ve vetsine pripadu zde chodi.

Jsou zde lide, kteri se I v techto podminkach dokazali prosadit a dnes maji uz tak rikajic vystarano. Jenze podivate-li se, co je to stalo a ceho dosahli, tak se divite, proc jsou zde. Znam pani, ktera doma delala na dobrem miste v kancelari a za velmi dobry plat a to vse vymenila za vabivou budoucnost. Navic vzala sebou dve ctrnactilete deti a dneska ona uklizi po nocich a je rada, ze vubec zije.

A to zde bydli u bratra a protoze je bratr zde jiz dlouho a navic americky obcan, ma hodne veci ulehcenych. Presto nemuze ziskat povoleni k praci, je zde na cerno a celkove je na tom daleko hur, nez byla v CR. A to je pripad i ostatnich emigrantu zde. Kdyz uz se zabydli,delaji vesmes horsi praci nez doma a snad mozna celkove jsou spokojenejsi. Komu staci ke stesti mit starsi auto, nejakou nezazivnou praci a par dolaru kazdy vecer na pivo, bude mozna spokojeny.


Několik rad

Pokud uz vyjedete, snazte se mit konkretni cilovou stanici. Mejte na letence dost dlouhou dobu mezi priletem a odletem. Muzete si vse jeste rozmyslet. Jestlize vas ma nekdo ocekavat, snazte se s nim domluvit, at vas ceka primo na letisti. Muze pripadne komplikace vyresit uz svou pritomnosti. Pokud nemuze na vas cekat, mejte aspon jeho telefoni cislo. Cim vic se anglicky naucite doma, tim lip.

Pokud jedete s nekym, snazte se prochazet imigracnim kazdy zvlast. Pozor na lidi, kteri vam slibuji pomoc uz v CR nebo kdyz jste zde byli na dovolene. V zadnem pripade nedavejte nikomu doklady nebo penize. Snazte se byt u vseho, co mate platit, nebo co vam nekdo zajistuje.

Pri koupi auta vyckejte. Projdete si noviny, za kolik se uvedeny model prodava pres inzerat .Nenechte se presvedcovat tzv.dealerskou knizkou ci cenou u znackoveho dealera.Snazte se smluvne si zajistit zaruku, a to bud na prvnich tisic mil,nebo aspon sedesat dnu.

Pokuste se domluvit,at vam prodejce zapujci auto k testovaci jizde. Sam ridte a pokud to jde, zajedte do nejblizsiho autobazaru a nabidnete to auto k prodeji. Uvidite rozdil mezi cenou, za kterou ho muzete koupit a cenou za kolik prodat. Pokud si pronajimate byt, musite byt na smlouve podepsan, nikdy se nestehujte do bytu, aniz by jste znal spravce nebo majitele a bez smlouvy.(muzete se rychle stehovat).

I kdyz pracujete na cerno, nechte si proplacet vsechny hodiny. Pokud vam nekdo chce strhavat dane, nedovolte to. Pokud nemate SSN, nemuze za vas zadne dane odvadet. Chtejte penize vzdy cash. Nebudete muset na konci roku priznavat prijem a vyhnete se pripadnemu stihani za neodvadeni dani.

Pokud vam nekdo nabizi za penize green card nebo SSN budte opatrni! Malokdy se takova vec da koupit. Jde vesmes o falesne cislo a pri zamestnani se to odhali. Jde to proverit treba na zadosti o kreditni kartu. Vrati se vam zpet s vyjadrenim, ze jste uvedli spatne SSN.

Nesnazte se sehnat praci na plantazich nebo na mistech, kde pracuje hodne Mexikancu ci jinych lidi na cerno (to vam nepriznaji). Je to vitany terc pro najezdy imigracni policie.

Dobre se da zamestnat v italskych restauracich, zvlast kdyz umite anglicky nebo italsky. Pokud se vam podari sehnat praci, nesnazte se ji sehnat jeste nekomu dalsimu. Obvykle vas majitel vyhodi, protoze se bude bat,ze to je nejaka finta na nej.

Dalsi prace bez SSN se da sehnat v malych pizzeriich a klubech. Policii ani urady nezajima vas status. V pripade ze vas pristihnou treba pri kradezi,j dete do basy bez ohledu na legalizaci. Proto pred policii neutikejte, ani se jinak ji nemusite bat. Policie nekontroluje nic nez ridicak a cislo pojistky na auto. Ostatni je nezajima. Pouze imigracni policie vyzaduje prokazat legalizaci pobytu. But pasem,nebo green card.

V Americe neni nikdy nic zadarmo.Vse co je free nebo jen tak, je podezrele. Vesmes to ma jeste nejaky hacek. Pokud se vam neco nezda, nebo nelibi, zadejte cas na rozmyslenou. Americane to delaji bezne. Vse, co mate podepsat, koupit nebo predat v casove tisni ci pod tlakem, je podezrele.

Nez se vam podari vyridit si telefon a slevy do CR (jde volat za 59 centu/minuta) volejte radeji pres telefonni karty.J e to levnejsi nez pres normalni telefon bez slev (cca 2$ min.).

Nebojte se mluvit.Nemusite umet perfektne anglicky Americane jsou na prizvuky a cizince zvykli.

Toto jsou jen nektere rady. Vse muze byt jine uz jen mistem pobytu. Jinak je v Kalifornii,jinak na Floride a jinak v New Yorku.

Kazdopadne mejte stale oci otevrene, premyslejte a hlavne budte opatrni!

V kazde zemi najdete pomocnou ruku - na konci sveho ramene!

Je zde spousta slusnych krajanu,kteri kdyz muzou,tak vam poradi a pomuzou. Nemuzete ale od nich cekat, ze to budou delat automaticky.

Opravdu se rychle pozna krajan a podvodnik. Znate to z domu, ale proste nejde na ne nenarazit. Musite velmi dobre se rozhodovat, koho si vybrat za kamarada. Jsou lide, kteri vam opravdu pomuzou a poradi a nechteji vas hned okrast, ovsem opravdu to neni jejich povinost a nic je k tomu nenuti.

Cesta sem je velke dobrodruzstvi a nedoporucuji nikomu zde hazardovat s celym rodinym majetkem a vzit sebou deti a doma spalit vsechny mosty, protoze chcete zacit novy zivot a verite si, ze to dokazete.

Muzete mit stesti a muze to vyjit,ale je to jako sazka ve sportce. I ta vam muze zmenit zivot a sance je 1:1.

Uz vubec bych nikomu neradil pokouset se ziskat praci pres ruzne inzeraty.

Nelze to pravne nijak zajistit a pracovat v Americe nejde. Muzou vam slibovat, ze to je v ramci nejakeho programu vyhlaseneho americkou vladou,v tomto pripade chtejte jit s jednatelem na ambasadu USA v Praze, at vam to potvrdi. Amerika zadne takove programy asi nevyhlasuje a kdyz uz, tak chtejte mit legalni pracovni povoleni, bud limitovane nebo green card a SSN pred vyjezdem z CR v ruce.

Pokud vam toto zajisti, tak pak to muze byt opravdu pravda. Jenze to je zhola nemozne. Pokud mate zajem v Americe pracovat a poznat ji, zdokonalit se a neco se naucit, je to problem, ale jsou urcite sance jak toho dosahnout.

1.Studium zde na univerzite. Muzete omezene pracovat (asi 20 hod tydne), jste zde legalne a poznate dopodrobna zivot zde a moznosti dalsiho rozvoje. Navic muzete mit stesti a trefit na potencionalniho zamestnavatele, ktery vam po ukonceni skoly pomuze vyridit vse potrebne k praci a pobytu zde.

2.Individualni hledani zamestnavatele. Je to zdlouhava a narocna cesta, ale da se takhle dostat legalne do Ameriky za praci. Treba zrovna v tuto dobu Sid Paral hleda pres Neviditelneho Psa na internetu inzenyry pro praci v americke firme. A jiste by vam po prijeti nerekl, ze budete pracovat na cerno a za par dolaru na hodinu. Muzete mit stesti a uspejete v konkursu. Pak je to zde samozrejme vse lehci.

Pokud ma firma o vas zajem, tak se o vas samozrejme postara.

Cesta naslepo je opravdu predevsim pro dobrodruhy.

Danny Novotny

http://www.arts.gla.ac.uk/Slavonic/staff/JanCulikHome.html