Britské listy


úterý 13. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Nehorázné chování pracovníků pobočky ČSÚ:
  • Sčítání lidu: odmítačem snadno a rychle (Pavel Drs) Pracovní prostředí:
  • Psychopati jako šéfové podniků: Jste jejich obětí?(Guardian) Otázka pro investigativní žurnalisty:
  • Co dělal Michael Žantovský na bilderbergském zasedání v Sintře? (Petr Bradáč) Výzva pro investigativní žurnalisty, odborníky na kapitálove trhy a právo i  poslance PSP ČR:
  • Jak to skutečně bylo s prací MF ČSFR v kauze IPFu? (Kamil Lamač) Zahraniční politika:
  • Mohou být hospodářské sankce proti Kubě účinné? (Pavel Šejnoha) Postoje:
  • Afrika a východní Evropa - podobnost čistě náhodná? (Juliana) Zpráva:
  • Zážitky ze semináře CEP (Hana Fifková) Reakce:
  • Mluvčí společnosti CET 21: "Železný televizi Nova neukradl" (Martin Chalupský) Reakce:
  • Komunistická praxe Britských listů: O Peňásově recenzi v Týdnu (Jan Lipšanský)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Psychopati jako šéfové podniků

    Jste jejich obětí?

    Poznamenal Petr Sládeček:

    Mohl byste prosim v BL publikovat clanek z Guardianu [so 10.3.], priloha Rise "Psycho bosses on the loose" od Hilary Freeman? Z vlastni zkusenosti vim, ze tema clanku je v Cechach velmi aktualni. Clanek je o psychopatech, kterym se bezne dari zaujimat celna mista v byznysu, politice a mediich.


    Poznali byste psychopata, kdybyste s ním náhodou přišli do styku? Nebuďte si tak jisti. Média sice líčí psychopaty jako šílené, masové vrahy - jako v nočních můrách a v hororech - ale realita je odlišná, i když taky hrůzná. Ne všichni psychopati jsou násilnými zločinci. Mnoho psychopatů je úspěšnými podnikateli, právníky, univerzitními učiteli, politiky, lékaři a učiteli.

    Jeden australský psychiatr a autor profilů zločinců plánuje sérii přednášek, jejímž účelem má ukázat zaměstnavatelům, kdo v jejich organizaci jsou psychopati. John Clarke je přesvědčen, že je životně důležité, aby se zaměstnavatelé naučili, jak identifikovat psychopaty a tak byli schopni omezit problémy na pracovišti.

    Clarke konstatuje, že mají psychopati na pracovišti stejný psychologický profil jako vrazi. Jediný rozdíl je v tom, že mají schopnost skrýt své psychopatické tendence za zástěrkou váženého zaměstnání. Zaměstnavatelé si mají dávat pozor na lháře, podvodníky, lidi, kteří umějí verbálně manipulovat, lidi, kteří vypadají znuděně, na ty, kdo často mění zaměstnání a na ty, kdo jsou přesvědčeni, že by měli mít v podniku vyšší postavení - to všechno jsou potenciálně psychopati. (Z nedávných studií vyplynulo, že 15 procent vysokých pracovníků v podnicích uvádí v životopise falešné informace o svém vzdělání a třetina všech životopisů obsahuje lži.)

    Psychopati nejsou šílení: jsou to normální, racionální, často vysoce inteligentní lidé. Od normy se odlišují některými charakterovými rysy - mezi jinými impulzivností, výstředností, nedostatkem empatie, porozumění pro druhé a nedostatkem odpovědnosti. Proto bývají ve společnosti vysoce nebezpečnou a destruktivní silou. Nikdo neví, jak vzniká psychopat, ale většinou se usuzuje, že se psychopatem člověk rodí, že se jím nestává. A psychopata dosud nelze vyléčit.

    Robert Hare, profesor psychologie na univerzitě ve Vancouveru, je považován za jednoho z čelných expertů na studium psychopatie. Odhaduje, že v populaci je asi jedno procento psychopatů. "Psychopati využívají povrchního šarmu, manipulace, zastrašování a násilí k tomu, aby mohli ovládat jiné a uspokojovat své sobecké potřeby," konstatuje. Nemají svědomí ani porozumění pro druhé, chladnokrevně si berou, co chtějí a dělají, co se jim zachce, porušují společenské normy i očekávání, aniž by měli jakýkoliv pocit lítosti či viny."

    V nemilosrdném světě moderního podnikání jsou takové vlastnosti často hodnoceny vysoko a povzbuzovány. A důsledek?

    Psychopat, který neporuší zákon, může dojít daleko - dokáže okouzlovat lidi a manipulovat je tak, že se dostane až na vrchol kariérového žebříčku - po cestě šlape po všech těch, kdo jsou mu překážkou. "Tito lidé jsou právě tsk egocentričtí, bezohlední a manipulativní jako typický kriminální psychopat," konstatuje Robert Hare. "Avšak jejich inteligence, rodinné zázemí, schopnosti vystupovat ve společnosti a okolnosti jim dovolují, aby kole sebe zkonstruovali fasádu normálnosti a aby se jim podařilo získat to, co chtějí, relativně beztrestně."

    Tim Field, autor knihy Bully in Sight, Násilník na dohled, je přesvědčen, že manažer, jehož ustavičné šikanování zlikvidovalo jeho kariéru, jeho zdraví i jeho manželství, byl psychopat. Poté, co zkoumal tisíce případů šikanování v zaměstnání, je Field nyní přesvědčen, že 90 procent případů šikany v zaměstnání páchají masoví násilníci, většina z nichž má vlastnosti psychopatů. V současnosti píše knihu o psychopatech na pracovišti.

    "Odhaduju, že každý třicátý člověk, ať je to žena nebo muž, je masový násilník," konstatuje. "Tak jako učebnicoví psychopati, i masoví násilníci jsou emocionálně chladní, jsou to nutkaví lháři a dokonale jim jde mimikry a podvádění. Úspěšně procházejí všemi psychometrickými testy a dokonale umějí opakovat nejnovější manažerský žargón, což dělá dojem na jejich nadřízené. Jsou rychle povyšováni, což jim poskytuje ideální postavení pro to, aby se mohli zaměřit na ty osoby, které jsou jim podřízeny.

    "Zatímco se povrchně může zdát, že psychopatickému násilníku jde především o zájem instituce, která ho zaměstnává, ve skutečnosti jsou jeho jediným cílem moc, ovládání lidí a zotročování lidí. Většinou než si to lidé uvědomí, škoda už je napáchána. Zaměstnanci si navykli stavět se k prostředí v zaměstnání s odporem. Masová šikana stojí podle odhadů daňového poplatníka v Británii mezi 12 miliardami a 30 miliardami liber ročně."

    Tim konstatuje, že se v 98 procentech případů násilník zaměřuje na jedinou osobu a ostatní podvádí a je na ně jako mílius. Tato jedna osoba je jím izolována od kolegů, stává se terčem veřejného zostuzování a je podrobována psychickému mučení, dokud nepodá výpověď anebo dokud u ní nedojde k nervovému kolapsu. Pak se násilník zaměří svou šikanou na další oběť. Jestliže násilník zjistí, že se šíří informace o jeho špatném chování, vytvoří konflikt mezi těmi, kteří shromažďují tyto informace.

    Podle Timova názoru jsou násilnice nebezpečnější než mužští násilníci. Ženy jsou daleko nevyzpytatelnější a nečestnější, daleko manipulativnější a často přesvědčí své mužské kolegy, aby za ně udělali špinavou práci. Násilnice málokdy používají fyzického násilí, a tak jsou málokdy objeveny a málokdy se dopouštějí trestného chování."

    Podle Tima se chová většina masových násilníků jako osoby se dvěma naprosto rozdílnými osobnostmi, jako Jekyll a Hyde. "V soukromí jsou zlí, zlovolní a mstiví, ale před svědky se chovají nevinně a jsou šarmantní. Nikdo nemůže - a nechce - věřit, že tenhle člověk je vlastně mstivý. Jen osoba, která je zrovna terčem násilníkovy agrese, vnímá obě osobnosti násilníka.

    Je otázka, zda v současnosti existuje více psychopatů než dříve. Dr. Paul Babiak, psycholog zabývající se otázkami organizace průmyslu, je přesvědčen, že současné podnikatelské klima psychopaty podporuje.

    Při přednášce na nedávném výročním zasedání Americké neuropsychiatrické asociace Babiak konstatoval, že organizační chaos, který charakterizuje mnoho dnešních firem, které rychle rostou, anebo se rychle zbavují zaměstnanců, anebo se spojují s jinými firmami, je ideálním prostředím, v němž může psychopat rychle dosáhnout úspěchu.

    Takže co byste měli udělat, máte-li podezření, že je vaším šéfem anebo kolegou psychopat? Rada není lehká. Spolupracujte s psychopatem a buď začnete nevědomky podporovat jeho násilnictví, anebo se stanete jeho obětí. Dokonce i Robert Hare přiznává, že se několikrát stal obětí šarmu psychopatů.

    Jestliže nejste schopni dokázat, že psychopat spáchal podvod anebo nějaký jiný trestný čin, právo vám nepomůže. "Dnešní zákony proti rasové, sexuální a invalidní diskriminaci nijak nebrání v činnosti podnikovým psychopatům," konstatuje Tim Field.

    Každý viditelný zranitelný rys stačí, abyste se pro psychopata stali cílem - i když je to třeba jen vaše potřeba mít trvalé zaměstnání."Většina lidí, kteří ke mně přicházejí s příběhy šikanování, jsou populární a úspěšní v zaměstnání," zdůrazňuje Tim Field. Psychopati se zaměřují na nejlepší pracovníky, aby si mohli přisvojit jejich úspěchy.

    "Jestliže dospějete k názoru že je váš šéf psychopat, jedinou věc, kterou můžete učinit, je odejít co nejrychleji z tohoto zaměstnání, než budete vážně poškozeni. Čím více totiž poznáte, že je ten člověk psychopat, tím víc se na vás bude zaměřovat jako na oběť."


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|