středa 13. prosince

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Británie předvídá konvergenci všech sdělovacích prostředků:
  • Zavedena nová regulační struktura pro britská média) "Darwinovská levice" místo marxismu?
  • Jak nejlépe dosáhnout štěstí - rozhovor s profesorem bioetiky na Princetonské univezitě Peterem Singerem Americké volby:
  • PresiDENT (Václav Pinkava) Svoboda projevu:
  • Mein Kampf aneb je Zítko vinen nebo nevinen? (Jiří Wagner)
  • Koniášové a nepořádná Zítkova práce (Martin Stín) Reakce na reakci:
  • Protestuji proti článku Miloše Štěpánka - měl se zeptat (Štěpán Kotrba) Školství:
  • Školné - další pohádka (Václav Špíka) Jak jíst zdravě:
  • Dva diametrálně odlišné pohledy na dietetiku (Aleš Kastner, JČ)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Stručná zpráva o Optimální dietě

    Aleš Kastner

    Zveřejňujeme v rámci diskuse tento článek Aleše Kastnera o "Optimální dietě" polského dietetika s upozorněním, aniž bychom chtěli postulovat nadřazenost západních vědců, že podle nejnovějších mezinárodních informací z oboru výživy je optimální dieta právě opačná, než jak ji postuluje polský vědec, o němž hovoří ve svém článku Aleš Kastner. Odkazuji v tomto smyslu na publikaci The Glucose Revolution, Hodder and Stoughton, 1996 (a další reprinty) autorů dr. Anthonyho Leedse, profesorky Jennie Brand Millerové, Kaye Foster Powellové a dr. Stephena Colaguriho. Dílo je výsledkem souborné vědecké práce Human Nutrition Unit z University of Sydney. Jeho recenzi jsme v létě přinesli v Britských listech zde.

    Stručně řečeno, jde podle australských vědců o toto: Nejsprávnější potravou pro člověka jsou potraviny složené z uhlohydrátů (uhlovodanů), avšak zejména takové, které svou strukturou mají nízký tzv. glykemický index - jsou tráveny pomalu a tak zvyšují jen pomalu koncentraci cukru v krvi. To vede ke zvýšenému metabolismu a spotřebovávání většího množství kalorií. Člověk by měl mít rozumně rozrůzněnou stravu, v ní však by měly hrát velkou roli ovoce, zelenina a zejména uhlohydráty s nízkým glykemickým indexem (luštěniny, těstoviny, atd.) Méně by měl člověk jíst bílkoviny a co nejméně tuky - které se přímo ukládají v těle. Naopak konzumace uhlohydrátů s nízkým glykemickým indexem je organismu prospěšná a vede ke snižování obezity: důležité je ovšem se také hýbat. Ten, kdo provozuje nějaký sport, má zvýšený metabolismus i když je v nečinnosti, třeba ve spánku. Zkouškami bylo prokázáno na skupinách pacientů, že tato životospráva i strava vede po několika týdnech k poklesu tělesné váhy

    Aniž bych chtěl tuto argumentaci prosazovat na úkor opačných názorů polského vědce, rád bych upozornil, že britský zdravotnický establishment už zřejmě argumenty z knihy The Glucose Revolution stoprocentně vzal za své. V britských potravinářských supermarketech (Safeway) jsou totiž už nyní některé potraviny, skládající se z uhlohydrátů s nízkým glykemickým indexem, pro zákazníky označeny jako ze zdravotního hlediska doporučované ke konzumaci. (JČ)


    Již dlouho prosakuje povědomím lidí názor, že dieta - myšleno výběr množství a sortimentu toho, co člověk jí - může vyladit organismus a vyléčit i řadu nemocí lépe a trvaleji než medikamenty.

    Tuto záležitost začal seriózně studovat polský lékař MUDr. Jan Kwaśniewski, když byl v 60. létech jako vojenský lékař pověřen funkcí dietologa. Z pracovního úkolu se stalo celoživotní téma.

    Dr. Kwaśniewski začal od lesa: nejprve prostudoval skladbu potravin, potom způsoby, jakými funguje lidský metabolismus. Zjistil, řečeno ve zkratce, toto:

    1. Všichni sledovaní lidé jsou "všežravci", tj. jejich zažívací trakt, počínaje již zuby, je po stránce vzhledu i funkce nejpodobnější zažívacímu traktu všežravců. Z všežravosti je ale nutno vyloučit trávu a listí - potravu býložravců. Tu lidé nemohou zpracovat.
    2. Zažívací trakt je primárně orientován na trávení tuků a bílkovin.
    3. Lidé mohou kromě bílkovin a tuku trávit také sacharidy (uhlohydráty), avšak tato funkce je sekundární a doplňková.
    4. Optimální funkce trávení s příznivým dopadem na celý organismus je dosaženo při správném poměru tuku, bílkovin a sacharidů. Tento poměr je 6:2:1.

    Člověk má tedy volit potravu tak, aby v každé dávce jedl přibližně šest dílů tuku, dva díly bílkovin a jeden díl sacharidů.

    Kromě této hlavní zásady vypracoval dr. Kwaśniewski také několik vedlejších zásad a doporučení, zejména stanovil a v praxi ověřil příznivý vliv diety na průběh některých chorob. Ve své knize uvádí příklady dvaceti chorob, které lze Optimální dietou buď léčit, nebo příznivě ovlivnit (zpomalit/zastavit rozvoj choroby). Jsou mezi nimi například ateroskleróza, roztroušená mozkomíšní skleróza, cukrovka 1. a 2. typu, hypertenze a bronchiální astma. Léčení dietou doporučuje doplnit a urychlit metodou selektivních proudů, druhem elektroléčby. V Polsku založil řadu sanatorií, kde se aplikují tyto metody.

    Doporučení o skladbě potravy

    Tady asi vznikne nejvíce námitek. Optimální dieta totiž doporučuje právě to, co nedoporučují lékaři, a naopak zavrhuje to, co máme v povědomí jako "zdravou výživu". Vinu mají zřejmě některé módní trendy, reklama a jiný vliv výrobců pečiva a sladkostí, možná i život v civilizaci a časový odstup od primitivního života v přírodě.

    Pravdou je, že lidé byli dříve lovci než zemědělci. Jedli nejen maso a tuk ulovených zvířat, ale i jejich chrupavky, kližky (povázky) a krev. Rozbíjeli kosti a jedli morek, o čemž jsou četné důkazy z vykopávek pravěkých sídlišť. A během etapy zemědělství, která u některých etnických skupin nenastala dodnes, se metabolismus nestačil přizpůsobit. Naopak jsou důkazy a hypotézy, že během milionů let svého vývoje člověk sbíral plody, ovšem i tučné, jako ořechy a jádra, jedl hmyz - kvalitní zdroj bílkovin - a pokud byla příležitost, také ulovená zvířata. Podíl živočišné stravy zvolna rostl. V dobách ledových byli naši předci v pozici dnešních Eskymáků. Museli lovit a jíst mamuty a jiné živočichy, jinak by prostě nepřežili.

    Co z toho vyplývá pro dnešek? Je potřeba změnit návyk, který jsme si vytvořili v civilizaci: oblibu škrobovin, sladkostí, piva, libového masa. Tyto látky neobsahují stavební materiály pro naše vlastní klouby, chrupavky a šlachy. Naše kostra je vzpřímeným pohybem namáhána více, než kostra čtyřnožců. Přestože je přizpůsobena chůzi a běhu po dvou, u mnoha lidí selhává - bolesti zad, kloubů atd. Dodáním materiálů, které tělo potřebuje, odlehčíme trávicímu systému, který je jinak musí vyrábět z látek na ně chudých.

    Při převaze cukrů a škrobů v potravě navíc přetěžujeme právě tu část svého zažívacího systému, která je doplňková a má menší kapacitu. Názorně to vynikne na příkladu insulinu. Tuto látku vyrábí jen několik malých skupin buněk - Langerhansových ostrůvků ve slinivce. Přitom jak škroby, tak složené cukry se rozkládají na jednoduché cukry a ty musí být zpracovány jedině insulinem. Konsumací velkého množství škrobů a cukrů přetěžujeme ostrůvky ve slinivce tak, že mohou degenerovat a pak vzniká cukrovka. Je-li cukr stráven, přeměňuje se na tuk, který se ukládá v těle - vzniká obezita. Namáhavější převod, přetížený trávicí systém a nadváha způsobují nadměrnou únavu a v kombinaci s civilizačním stressem, kouřením a dalšími faktory ničí organismus člověka.

    Proto znovu: zapomeňte na předsudky o tučné stravě a změňte návyky!

    Nevhodné potraviny

    Od nejškodlivějších k nejméně škodlivým:

    1. Cukr, sladkosti, med.
    2. Sladké ovoce: jablka, hrušky, banány, pomeranče. Džemy a marmelády. (Ale lze v menším množství do 300 g denně jíst málo sladké ovoce: angrešt, rybíz, maliny, ostružiny, jahody i zahradní.) Nepočítáme sem ořechy, které jsou naopak doporučeny!
    3. Rýže, brambory, chléb, pečivo.
    4. Moučníky, noky, škrob, pudinky.
    5. Hrách a fazole. (Ale lze jíst celé fazolové lusky.)
    6. Slazené tekutiny: sirupy, coly, i tzv. lehké.
    7. Jiné potraviny rostlinného původu (soja, čočka).
    8. Sůl: její potřeba by měla klesnout samovolně.

    Doporučené potraviny

    Pořadí zde neznamená přednost.

    -          Všechny sýry (i nízkotučné, když tuk doplníte jinak).

    -          Vejce, přes 4 denně.

    -          Vnitřnosti, huspeniny, chrupavky, povázky, morek, masové tučné vývary.

    -          Každé maso, nejlépe tučné vepřové.

    -          Všechny uzeniny a masové výrobky jako jitrnice, tlačenky, paštiky, játrový salám.
    U jelit je třeba počítat s obsahem sacharidů - krup.

    -          Ryby a rybí konzervy.

    -          Drůbež: tučná kachna, husa, popř. kuře, krůta.

    -          Mnoho tuku: máslo, vepřové sádlo, slanina, husí sádlo, škvarky, slunečnicový olej, rostlinný olej, i dobrý margarin; ale živočišné nasycené tuky jsou lepší.

    -          Mléko plnotučné, smetana max. 1/2 l denně.

    -          Veškerá zelenina, houby - do 300 g denně. Kromě luštěnin hrachu a fazole.

    -          Více neslazených tekutin: čistá voda, různé čaje i káva.

    -          Lze konzumovat brambory (a jiné škroboviny), pokud to neporuší poměr k bílkovinám a tukům 4:5:alespoň 13 (mezní poměr Optimální diety).

    -          Ořechy všeho druhu i kokosové, slunečnicová semena, majonéza, koření, neslazené ovocné šťávy (jen 2-3 lžíce na sklenici vody).

    -          Čokoláda (je hodně tučná), nejlépe s oříšky. Pozor na denní povolenou dávku cukru.

    Otázky a odpovědi

    ·        Mohu nasadit tuto dietu i jako nemocný?

    Jsou choroby, při nichž je určitý druh potravy zakázán: například bezlepková dieta, infekční žloutenka atd. Zde je bezpodmínečně nutné dodržet zákaz resp. doporučení lékařů i za cenu vysazení diety. Na druhé straně zdravému člověku nemůže Optimální dieta uškodit.

    Rozhodnete-li se tuto dietu nasadit na chorobu, kterou by měla zmírnit (jako třeba cukrovku), stejně se předem poraďte s lékařem a třeba se nechte vyšetřit. Opatrnosti nezbývá, je možné, že vyšetření odhalí nějakou komplikaci. I když lékař třeba nebude Optimální dietě nakloněn (ačkoli právě při cukrovce ji někteří předepisují), nemůže vám ji bez vážného důvodu zakázat, protože obsahuje pouze běžné potraviny a omezuje i konsumaci alkoholu.

    Všechny další odpovědi čtěte, majíce předešlé odstavce na paměti.

    ·        Nezvýší se mi hladina cholesterolu?

    Organismus vyrábí cholesterol z přebytečného cukru. Omezením přísunu cukru poklesne i hladina cholesterolu. Cholesterol z potravy se do tepenných stěn neukládá. Nějakou dobu je v krvi, pak se rozloží.

    ·        Nebude mne při takovém množství tuků bolet žlučník?

    Nebude (mohu potvrdit z vlastní zkušenosti), pokud je zdravý. Potíže totiž vznikají jen při současném příjmu tuků a nadměrného množství sacharidů.

    Máte-li kameny, lze jíst méně a častěji, ale dodržet poměr Optimální diety. Kameny se postupně rozpustí. Až jsou tak malé, že mohou projít žlučovodem (písek), mohou někdy nastat přechodné bolesti po dobu, než písek opustí žlučové cesty. Bývá to po 3-5 týdnech po nasazení diety. Obdobně pro ledvinové kameny.

    ·        Mohu při této dietě zcela vynechat maso a živočišný tuk?

    Je to možné, pokud je zcela nahradím bílkovinami a tukem rostlinného původu. Dobré jsou kokosové, vlašské, lískové a jiné ořechy a sojová bílkovina. Živočišné produkty jako morek, kližky a chrupavky, jež vaše tělo potřebuje, však takto nenahradíte.

    ·        Mohu takto živit i děti?

    Samozřejmě. Děti nebudou obézní, budou útlé, čilé a pohyblivé. Pravděpodobně budou velmi inteligentní. Děti by měly pít, kolik potřebují, avšak neslazené tekutiny: čistou vodu, sodovku. Strava a la McDonald, tj. hamburger v housce, hranolky, kečup a kola, je zcela nevhodná (snad až na ten hamburger).

    ·        Jak mám solit a kořenit?

    Používání koření není omezeno. Přísady lze používat takové, které neobsahují cukr. Může to být hořčice, neslazená nakládaná zelenina, kvašené okurky, nakládané houby. Sladkokyselé okurky, nakládané dýně, sladký kečup je třeba počítat jako sladkosti.

    Potřeba soli by měla postupně klesnout. Chuť se vám upraví tak, že nebudete tolik soli vyžadovat. (Na sobě nepozoruji, ale solil jsem vždy poměrně málo.)

    ·        Kolik toho mám sníst? Mám počítat kalorie? Nebudu mít hlad?

    Vysoký obsah tuku zajišťuje, že ho trávíte pomalu a pocit hladu postupně zcela zmizí. Není třeba se omezovat nebo počítat kalorie. Zpočátku pravděpodobně dokážete sníst jen určité množství tuku. Tomu přizpůsobte podíl ostatních dvou složek. Později se chuť upraví podle potřeb těla.

    ·        Jak dodám tělu potřebné vitaminy?

    Optimální dieta obsahuje všechny potřebné vitaminy, soli, stopové prvky i minerální látky. Není třeba kupovat (multi)vitaminové tabletky.

    ·        Jak se s touto dietou zbavím obezity?

    Obézní člověk není zdravý člověk a dokonce ani jeho mozek často nefunguje dobře. Jenže obezita může mít různé příčiny. Tzv. obezita chudých pochází z nadměrného příjmu škrobovin, jako brambor a moučných jídel. Ještě horší je tzv. obezita bohatých.

    Používané způsoby snižování váhy jsou vesměs nesprávné. Omezení množství jídla urychluje stárnutí organismu, zejména tepen. Při omezení kalorického příjmu a fyzické zátěži se paradoxně množství tuku může zvýšit. Hladovky ničí mozek, kromě toho způsobují úbytek váhy odvodněním a ne úbytkem tuku.

    Druh obezity lze zhruba rozlišit podle reakce pacienta na stres. Jestliže reaguje tím, že se zdrží jídla, pak stačí nasadit Optimální dietu - ubírá na váze asi 6 kg týdně.

    Pokud pacient reaguje na stres žravostí, je situace jiná. Po nasazení Optimální diety ztrácejí váhu různým tempem, někdy zcela neznatelně. Je to tím, že jim chybí enzym uvolňující mastné kyseliny ze zásob, nebo jej mají velmi málo. Tehdy je třeba prodloužit dobu mezi jídly. Snídaně v 7-8 hodin, "obědovečeře" v 16-17 hodin, později už jen neslazené tekutiny. Pokud pacient ráno vstane a nemá pocit hladu, znamená to, že ve spánku tráví vlastní tuky - hubne.

    ·        Kolik mohu pít alkoholu?

    Není problém dát si dvě deci vína denně a občas jedno pivo. Pití "metrů piv" narušuje dietu (mnoho sacharidů ve sladu). Lze doporučit vypít denně alkoholické nápoje obsahující celkem asi 4 gramy čistého alkoholu. Například stopku slivovice jednou denně, třeba večer.

    Moje vlastní zkušenosti s Optimální dietou

    Je mi nyní 50 let.

    Zažil jsem už tolikrát, jak lékaři zcela změnili svá doporučení s tím, jak rostlo jejich poznání, že na ně v otázkách své výživy prostě nedám.

    Jako dítě jsem nebyl obézní. Od cca 27 let však začala moje váha pomalu a "nezadržitelně" růst. Zřejmě to souviselo se založením rodiny, menší příležitostí k pohybu, sedavým zaměstnáním.

    Zkusil jsem několik "nárazových" diet a říkám: již nikdy. Obvykle jsem se zbavil několika kg vody, která se po skončení diety zase vrátila s přívažkem. Ten vznikl najedením po období hladu. Takové diety představují, aspoň pro mne, cestu, jak přibrat ještě víc.

    Příjemnější byla střídavá dieta "kytičky" a "zvířátka". Bohužel jsem asi na diety tvrdý typ. Každý den jsem měl chuť právě na to, co toho dne bylo zakázáno. To se vystupňovalo tak, že jsem musel přestat, ačkoli výsledky nebyly špatné: přestal jsem přibírat, ale nadváha zůstala vysoká, asi 30-35 kg.

    V každém případě jsem si stanovil zásadu: je nutné hubnout zvolna a stále až do dosažení správné váhy, jinak to nebude fungovat. Hledal jsem dietu, která by toho dosáhla.

    Dvakrát jsem se na 3 týdny svěřil do péče lékařů v lázních Lipová. Výsledky byly dobré, to ano. Mínus 15 a mínus 10 kg. Kdybych byl schopen pokračovat tak, jak se snažili mne nacvičit, už bych problém s nadváhou neměl. Bohužel tato dieta byla provázena neustálým hladem, který měl ustoupit, ale neustoupil. Navíc se mi při druhé kúře při jednom z posledních denních cvičení stalo něco s páteřními ploténkami v bederní oblasti a musel jsem cvičení zanechat.

    Optimální dietu jsem poznal zcela náhodou. Počáteční rozpaky byly silné, protože jsem nikdy neměl rád tučná jídla. Asi po dvou měsících pozorování, co to udělá s mojí partnerkou, jsem se připojil. Je tomu už přibližně rok.

    Kladné výsledky

    -          Zcela nesporně vzrostla moje odolnost k infekčním chorobám. Každoroční chřipky a angíny zimního období (míval jsem je od dětství) se úplně vytratily. Někdy pozoruji útok choroby, i teplota stoupne, objeví se počáteční příznaky: ucpaný nos, bolení v krku - během jednoho až dvou dnů zcela zmizí. Nebývá mi zima, tj. zlepšilo se prokrvení končetin a kůže.

    -          Pravděpodobně se zlepšil stav mojí páteře. Nemám už problémy udělat jakýkoli pohyb a záda mne nikdy nebolí, přestože vážím 120 kg. Přičítám to pravidelnému pojídání kližek z hovězích kostí. Polévku vařím i dvakrát týdně, využívám morek, zmíněné kližky, uvařenou kořenovou zeleninu a samozřejmě vývar. Také vařím zelnou polévku nebo aspik z vepřových nožiček, které vždy oberu a vše až na kosti sním.

    -          Bývám večer mnohem méně unavený. Někdy zaháním únavu relaxací, jindy se prostě jdu vyspat. Před nasazením diety to bylo potřebné prakticky denně, snad kromě soboty. Nyní mohu 3-4 dny v týdnu pracovat, nebo prostě být vzhůru, do půlnoci i déle, přestože druhý den vstávám kolem půl šesté ráno.

    -          Zlepšil se můj krevní obraz a klesl mi tlak. Míval jsem vysokou hladinu cukru v krvi, a přesto, že jsem sladkou stravu omezil už před Optimální dietou a dostal se pod horní mez, hladina výrazně klesla po jejím nasazení. Bylo by ovšem potřeba proměřit, zda vzrostla rychlost odbourávání cukru. Tlak odpovídá nyní stavu jako u zcela zdravého člověka bez nadváhy. Dříve býval kolem 160/100, nyní asi 145/85.

    -          Nemívám už hryzavý pocit hladu, tzv. "vlčí hlad", jako dříve. Pokud hlad vznikne, je mírný a tučnou stravou se velmi rychle a snadno zažene, stačí trocha majonézy nebo anglické slaniny.

    Nulové výsledky

    -          Nezbavil jsem se obezity. Váha sice již neroste - až na výkyvy o vánocích a různých oslavách, ale organismus ji stále udržuje vysokou. Pravděpodobně si přidávám bílkovin, možná sem tam i škrobovin. Druhá možnost: celkový přísun může být ještě příliš vysoký.

    -          V zásadě se nemění stav mojí lupénky, pouze se stěhuje na jiné části těla, což Optimální dietě nelze připsat.

     

    Nepozoruji žádné, ani ty nejmenší, negativní výsledky, které by se daly přičíst Optimální dietě.

    Literatura

    Kwaśniewski, J.; Chyliński, M.: Optimální dieta (Dieta optymalna). Nakladatelství SAK, 1998, ISBN 80-902252-2-5


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|