21. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 2. 2002

Robert Fisk: "Občas se vyskytne šílenec jako český premiér Zeman"

"Evropa musí přestat papouškovat americký scénář na Blízkém východě. Poté, co Izrael zvandalizoval infrastrukturu za 11 milionů euro, kterou poskytla Evropská unie, proč by Evropa neměla hrát na Blízkém východě roli?" Tak argumentoval ve čtvrtek 21. 2. v deníku independent Robert Fisk, v článku, v němž označil za jeho výroky v Izraeli českého premiéra Zemana za "šílence": "Proč bychom zatraceně my Evropané měli mluvit podle scénáře? Jistě, občas se vyskytne šílenec - jako například český premiér Zeman, který tento týden srovnal Arafata s Hitlerem - ale ve světě, kde nám říká prezident Bush, jako hollywoodský režisér, že rok 2002 bude 'válečný rok', máme právo projevit své mínění." - Robert Fisk je jedním z nejváženějších nezávislých novinářů současnosti. Žije na Blízkém východě, v Bejrútu, už dvacet let a je znalcem tamějších poměrů. Často pracuje jako válečný korespondent v nejzávažnějších světových konfliktech. Je nositelem jednadvaceti mezinárodních novinářských cen; poslední z nich obdržel za články z krvavé války v Alžírsku a za reportáže z bombardování Kosova, kde mj. v jednom případě dokázal, že jeden uprchlický konvoj neusmrtili Srbové, ale vybombardovala ho americká letadla.

Zatímco prezident Bush mele pořád svou o "ose zla" a o své "křižácké výpravě" proti "terorismu", do jeho mýtického boje proti nepřátelům Ameriky se chystá zasáhnout skutečná tragédie. Jde o místo, jemuž se říká Palestina. A o místo zvané Izrael.

Tak zahálčivá, tak líná, tak proizraelská se stala politika Washingtonu vůči Blízkému východu, že si americký prezident pořád ještě neuvědomuje, že se skutečná válka v tomto regionu týká jeho vlastního spojence - koloniálního Izraele - a nacionalistického odboje, jemuž stojí v čele náhradní izraelský předák pro Palestinu - Jásir Arafat.

Prezident Bush si skutečně myslí, že pořádá křížovou výpravu. Pravda, byl varován, aby toho výrazu neužíval - muslimům se zrovna nelíbí představa křesťanských rytířů z 11. století, kteří vraždili muslimy a židy po desetitisících - avšak přesto tohoto slova před pěti dny znovu užil.

Je to tedy skutečně křižácká výprava. Palestinci se postupně učí od svých krajanů z organizace Hizbollah v Libanonu jak bojovat proti okupační armádě - jak získat "svobodu" - a Bush dál povoluje izraelskému premiéru Arielu Šaronovi, aby "útočil proti terorismu". Bush přitom požaduje demokracii pro všechny muslimské země na Blízkém východě, zejména pro Írán a pro Irák. Avšak, samozřejmě, nikoliv pro spojence jako Saúdská Arábie a Egypt.

Schopnost Američanů přepisovat historii a proměňovat palestinsko-izraelský konflikt ve fráze je skandál. Okupovaná palestinská území jsou nyní "územími, o něž se vedou spory". Židovské kolonie na arabském území se staly "osadami" a podle BBC a CNN nyní dokonce "sousedstvími". Izraelské popravčí čety jsou nyní "elitními jednotkami", které vykonávají "cílené usmrcování". Stejným způsobem vyhlásily americké sdělovací prostředky vítězství v Afghánistánu.

To je taky lež. Vláda Hamida Karzaie tam ovládá jen několik kábulských ulic. Po americké válce je Afghánistán zemí anarchie a bezvládí, znásilňování a pirátství. Americké bombardéry B 52 nyní bombardují "nepřátelské vojáky" - nikoliv nepřátele Spojených států, ale navzájem bojující kmenové velitele, kteří odmítají uznat vedoucího představitele, kterého uznávají Spojené státy. Je to starý příběh. My Britové jsme bojovali proti "válku vedoucím kmenům" ve dvacátých letech dvacátého století. Teď jsou v té situaci Američané.

A mezitím musíme ignorovat palestinsko-izraelskou válku. Palestinské povstání, které vyvolala návštěva Ariela Šarona do mešity al Aqsa, je "strategický omyl", jak jsme se dověděli v úterý z amerického ministerstva zahraničí. Jeden izraelský důstojník sdělil svým kolegům, podle izraelského listu Haarec, že je nutno "nastudovat, jak operovala německá armáda ve varšavském ghettu". Do amerického tisku se samozřejmě tato zpráva nedostane.

Je fakt, že se Palestinci v mnohém poučili od organizace Hizbollah v Libanonu. Nemusíte přijímat okupaci. Můžete proti ní bojovat. Podomácku vyrobenými střelami, primitivními minami na silnicích, sebevražednými atentátníky. Je to krutá válka, nejhorší rok "terorismu" v nedávné izraelské historii.

Avšak je to protikolonialistická válka, je to boj proti židovskému osidlování arabského území a docela chápu, proč profesor Arie Eldar, bývalý izraelský armádní lékařský důstojník, oznámil, že "musíme [Arafata] dnes popravit".

A přesto papouškuje americká vláda pořád všechno, co řekne Šaron. Arafat musí skoncovat s terorismem, jeho spiknutí dovážet zbraně z Íránu - pokud ho vůbec lze spolehlivě prokázat - je symbolem jeho plánů zlikvidovat Izrael. Někdy se zdá, že americké ministerstvo zahraničí přijalo šílenou Šaronovu tezi, že je Arafat součástí "světového terorismu". Vzhledem k tomu, jak lhostejné a zbabělé jsou zprávy amerických médií o konfliktu na Blízkém východě, je podivuhodné, že si Pentagon přeje založit svůj vlastní "Úřad pro strategické ovlivňování", který má poskytovat tisku směsici pravdy a lži. Americkým novinářům natolik chybí odvaha - tak rychle se přizpůsobují vládní linii - že je přece zbytečné plýtvat dodatkem rozpočtu Pentagonu ve výši 10 miliard dolarů na to, aby novinářům tento úřad poskytoval takovéto nesmysly.

Před několika dny, pokračuje Robert Fisk, jsem se účastnil živé diskuse v americkém rozhlase, v níž varoval bývalý činitel amerického ministerstva zahraničních věcí, že Washington bude zřejmě muset přerušit veškeré své styky s Jásirem Arafatem, dokud Arafat "neskoncuje s terorismem". Řekl jsem na to, že je načase, aby Washington skutečně přerušil veškeré své styky s Arafatem - protože vzhledem k absolutnímu selhání americké politiky na Blízkém východě je načase, aby roli Ameriky tam převzali Evropané a začali jednat jako prostředníci. Poté, co Izraelci zvandalizovali palestinskou infrastrukturu v hodnotě více než 11 milionů euro, kterou dodala Evropská unie, proč by neměli Evropané hrát v konfliktu na Blízkém východě určitou roli?

Reakce na to byla zuřivá. Nemluvil jsem, jak se ode mne očekávalo. Ale proč bychom zatraceně my Evropané měli mluvit podle scénáře? Jistě, občas se vyskytne šílenec - jako například český premiér Zeman, který tento týden srovnal Arafata s Hitlerem - ale ve světě, kde nám říká prezident Bush, jako hollywoodský režisér, že rok 2002 bude 'válečný rok', máme právo projevit své mínění. Spojené státy mají právo na vlastní iluze. Avšak my nemusíme přejímat jejich nesmysly. Skutečná válka nyní existuje mezi Izraelci a Palestinci. Irák je vedlejší. Jestliže si Washington přeje obrátit priority, my Evropané ho můžeme jen litovat. Ale odsouzení Bushovy politiky od francouzského a německého ministra zahraničí a od vedení NATO je dostatečně reálné. Skoncujme s "křižáckými výpravami" a s "válkou proti terorismu". Usilujme o spravedlnost na Blízkém východě. Rovnou měrou pro Izraelce i pro Palestince.

                 
Obsah vydání       21. 2. 2002
21. 2. 2002 Policejní důstojník zmlátil Ukrajinku
21. 2. 2002 Robert Fisk: "Občas se vyskytne šílenec jako český premiér Zeman"
20. 2. 2002 Likvidace IPB jako mocenského centra ODS byla nejzávažnější událostí posledních čtyř let Václav  Žák
21. 2. 2002 Proč pravice letos nevyhraje volby Radek  Mokrý
21. 2. 2002 Václav Klaus a Země na prodej Radek  Batelka
20. 2. 2002 Milan Knížák prohrál svůj spor s Milanem Kreuzziegerem Milan  Kreuzzieger
21. 2. 2002 Další porušení zákona o sčítání lidu? Rostislav  Špaček
21. 2. 2002 Bývalý americký velvyslanec v Izraeli: "Situace mezi Palestinci a Izraelci je nyní nejhorší"
19. 2. 2002 Jak český premiér srovnal Arafata s Hitlerem
20. 2. 2002 Palestinci a Izraelci: Arabské národy jsou v propasti zoufalství
21. 2. 2002 Duchovní byl v Británii obžalován z podněcování k vraždě
20. 2. 2002 FBI "nechce zveřejnit totožnost šiřitele antraxu"
19. 2. 2002 Mladá fronto dnes, nelži! Jiřina  Fuchsová
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2002 Robert Fisk: "Občas se vyskytne šílenec jako český premiér Zeman"   
21. 2. 2002 Proč pravice letos nevyhraje volby Radek  Mokrý
20. 2. 2002 Likvidace IPB jako mocenského centra ODS byla nejzávažnější událostí posledních čtyř let Václav  Žák
20. 2. 2002 Hájím svůj návrh správního řádu ČR Jiří  Kaucký
20. 2. 2002 Palestinci a Izraelci: Arabské národy jsou v propasti zoufalství   
20. 2. 2002 Británie vyvraždila 10 milionů kusů skotu "na základě nesprávných předpokladů"   
20. 2. 2002 Pentagon plánuje propagandistickou kampaň ve prospěch "války proti terorismu"   
19. 2. 2002 Jak český premiér srovnal Arafata s Hitlerem   
19. 2. 2002 Britští vojáci v Kábulu obviněni, že zastřelili nevinného muže   
19. 2. 2002 Miloševič: "Západ vyvolával v Jugoslávii, v Československu a v SSSR nacionalismus"   
19. 2. 2002 Co vede k vraždění? Radek  Mokrý
19. 2. 2002 Mladá fronto dnes, nelži! Jiřina  Fuchsová
19. 2. 2002 Kunsthistorik troubí na poplach Jan  Paul
19. 2. 2002 Smrtonosná sémantika humanitárních válek - 2. část Josef  Fronek
19. 2. 2002 Článek, který nechtělo uveřejnit Právo: Jak je to s obchvatem kolem Plzně? Petr  Kužvart

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2002 Bývalý americký velvyslanec v Izraeli: "Situace mezi Palestinci a Izraelci je nyní nejhorší"   
21. 2. 2002 Robert Fisk: "Občas se vyskytne šílenec jako český premiér Zeman"   
20. 2. 2002 Palestinci a Izraelci: Arabské národy jsou v propasti zoufalství   
20. 2. 2002 Co si dál počít v konfliktu mezi Palestinci a Izraelci?   
19. 2. 2002 Jak český premiér srovnal Arafata s Hitlerem   
5. 2. 2002 Jásir Arafat: Chci vyjednávat, ale Izraelci s námi musejí jednat jako se sobě rovnými   
22. 1. 2002 Co když byl odsun Němců z Československa správný? Vladimír  Bernard
7. 1. 2002 Pravé lži v televizi Nova Dominik  Lukeš
9. 12. 2001 Arafat vede svůj národ ke katastrofě Moshe  Katsav
9. 12. 2001 John Whitbeck: OSN musí vyvořit nové mírové řešení na Blízkém Východě   
7. 12. 2001 Dvě války v přímém přenosu   
6. 12. 2001 Konečné řešení palestinské otázky   
6. 12. 2001 Gaza: Utíkali o život přes pole smrti   
26. 11. 2001 Palestinské oběti obviňují Ariela Sharona u belgického soudu   
18. 11. 2001 Nahradí Západ v Afghánistánu jednu diktaturu druhou?   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2002 Robert Fisk: "Občas se vyskytne šílenec jako český premiér Zeman"