15. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 2. 2002

Jakub Patočka kdysi: sledujeme začátek frašky

Nezávislí kandidáti čtyřkoalice slíbili obrodit politiku, asi jako mýtický Přemysl Oráč měl zasít sémě do české ornice. A stejně jako Přemysl Oráč, i nezávislí jsou pouze mýtem pro nevědomé bez paměti. Nebo lze doufat, že stejně otevřeně jako před několika měsíci bude Jakub Patočka "nezávisle" radit jako politolog amatér i Čtyřkoalici? A co jí bude radit? Něco jiného, nebo to samé? Článek z loňských Literárních novin je totiž vzácně naivním, upřímným politickým vyznáním, jaké se v české kotlině nevidí ani u větších amatérů. To muselo Hanku Marvanovou dokonale okouzlit, až ztratila rozum i soudnost. Jiné vysvětlení nedává možnost pochopit koncept vrklavé trojnožky, kterou se snaží čtvrtkoalice předvádět s nezávislými kandidáty. Jako by nestačila do široka rozkročená KDU-ČSL - od německých rytířů s plamenným mečem až po "sociálnědemokratické" misionáře, vnášející Boží slovo a horoucí srdce mezi chudinu... (ŠK)

JAKUB PATOČKA
Literární noviny č. 33
15.8.2001

Cesta změny čeho?

Může se stát Monika Pajerová první českou ministerskou předsedkyní? Ne, to jistě ne. Mnohem pravděpodobnější je smutná vize, že nová strana, jakmile vznikne, bude ztrácet zhruba procento preferencí za měsíc, až při volbách skončí mezi dvěma a třemi procenty, do prezidentských voleb v roce 2003 zmizí a do dalších parlamentních voleb na ni veřejnost zapomene tak, jako zapomněla na volební hnutí Demokraté 92 pánů Lánského a Tigrida, ambice předsedkyně DEU Hromádkové z roku 1996 či Politický klub poslance Wagnera z roku 1998.

Celou sbírkou politických chyb, jichž se připravovaná strana stihla dopustit ještě předtím, než vůbec vznikla, prozrazuje svůj rodokmen právě v této linii českého politického amatérismu, jehož nejchmurnější kapitolu ovšem sepsala politická síla mnohem známější: Občanské hnutí - Svobodní demokraté, strana, jež zanikla právě v době, kdy zhroucením vlády ODS už už na dveře klepala její možná hvězdná hodina. Cesta změny nyní naopak vzniká ve chvíli, kdy důvody k zakládání nové strany prakticky pominuly.

První chybou nové strany je, že nedokázala dostát svému předsevzetí svůj vznik utajit a využít momentu překvapení. Nedostatek disciplíny v situaci, kdy jde teprve o přípravy mezi přáteli, a nikoli o tvrdý politický boj, je předzvěstí velmi malé schopnosti pevně odolávat, až na něj skutečně dojde. Patrně právě z nedostatku intelektuální disciplíny povstaly obtíže, které přiměly k odchodu některé klíčové osobnosti: Jana Švejnara, Jiřího Peheho, Vlastimila Ježka - a s nimi celou řadu dalších možných budoucích spojenců.

Právě od jedné z těchto odcházejících osobností jsme se mohli poučit o dvou dalších fatálních hrubkách připravované strany. Jiří Pehe mluvil o tom, že si strana uložila zákaz přijímání bývalých členů KSČ - a je tedy obrněna před zhoubným vlivem Mariána Čalfy, Petra Pitharta, Vlastimila Tlustého, Jiřiny Šiklové, Ludvíka Vaculíka, Jaroslava Šabaty či Vladimíra Dlouhého. Za třetí, podobně hluboký zářez na pažbě - ještě schované - lze spatřovat v usnesení, jež Jiří Pehe uváděl jako další důvod svého odchodu. Jedná se o zapovězení předvolební spolupráce se Čtyřkoalicí. Můžeme tento závazek obracet ze všech stran, ale těžko se zbavíme dojmu, že zde sledujeme začátek frašky, kde v hlavní úloze vystupuje jakobínská mocibažnost vůdců síly zatím jen pomyslné. Takové usnesení by bylo zcela srozumitelné, kdyby volební sjezdy hlavních čtyřkoaličních stran skončily vítězstvím Vladimíra Mlynáře a Jana Kasala, kteří by vzápětí začali vyjednávat o obrodě české pravice.

Stojí-li nyní v čele Čtyřkoalice s prodemokratickým, proevropským a protikorupčním mandátem Hana Marvanová a Cyril Svoboda, jejichž překvapivé a těsné zvolení bylo nepochybně způsobeno právě hrozbou vzniku nové strany, je její zakládání, nota bene v konfrontační atmosféře, dokonale protismyslné. Zakladatelé, jimž se podařilo dosáhnout převratu ve Čtyřkoalici, se dopouštějí klasické chyby většiny revolucionářů - nedokáží rozeznat, že již dosáhli jedinečného vítězství, atak namísto toho, aby je zafixovali, dezorientovaným tápáním se jej zbavují. Kdyby přípravný kruh nové strany nadále pracoval a myslel politicky, lépe by se rozmýšlel, než se zbaví své zbraně, která se ukázala tak jedinečně účinná - totiž hrozba vlastního vzniku. Kdyby vybaveni touto zbraní obratně vyjednávali s novými politickými vůdci - s Hanou Marvanovou, která se bude ještě těžce potýkat s rumlovskou antikomunistickou zaťatostí, s Cyrilem Svobodou, jemuž stále hrozí, že jej jeho horší bratři v kritické chvíli donutí vzdát se politického odkazu Josefa Luxe, a s Vladimírem Špidlou, který se těžce potýká se zemanovským nacionálním technokratismem - mohli dosáhnout toho, že by již před volbami bylo vítězství výzvy "Děkujeme, odejděte" zaručeno.

Místo toho se vydávají na Cestu změny, aniž by sami tušili čeho.

                 
Obsah vydání       15. 2. 2002
15. 2. 2002 Patologie podnikání: pozor na Stratosféru - bezostyšně lžou a neplní uzavřené dohody Jan  Čulík
15. 2. 2002 Občan má jistě právo dozvědět se pravdu, ale nesmí jí být moc! Petr  Pražák
15. 2. 2002 Sněmovna zamítla nový správní řád Tomáš  Pecina
15. 2. 2002 Soudní řád správního soudnictví přijat Tomáš  Pecina
14. 2. 2002 Mravoučný příběh o malé lži, z níž se stal velký problém Tomáš  Pecina
14. 2. 2002 CIA a Pentagon už připravují válku proti Iráku
15. 2. 2002 Tragický způsob výuky na elektrotechnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni
15. 2. 2002 Miloševič obvinil haagský tribunál ze zaujatosti
15. 2. 2002 Miloševiče jsme vytvořili my sami
14. 2. 2002 Jaké vyvodí Balvín z odvysílání pořadu "Chaos" důsledky? Radek  Batelka
15. 2. 2002 Ekonom "inside": Odejde Pícha, nebo Kasík?
14. 2. 2002 Islámský fundamentalismus není tradiční náboženství
15. 2. 2002 Jakub Patočka kdysi: sledujeme začátek frašky
15. 2. 2002 Tolik potřebné Rakousko Miroslav  Polreich
14. 2. 2002 Občanské sdružení Grébovka: Budou Havlíčkovy sady i nadále přístupné veřejnosti?
17. 2. 2002 Z třešně jablka nesklidíš Pavel  Bráborec
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Zelení RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2002 Jakub Patočka kdysi: sledujeme začátek frašky   
11. 2. 2002 Projdou Sorosovi kandidáti do Sněmovny na kandidátce Koalice? Štěpán  Kotrba

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2002 Jakub Patočka kdysi: sledujeme začátek frašky