6. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 2. 2002

Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody

Ukradl Vladimír Železný americkým investorům televizi, takže jim teď musí zaplatit podle rozhodnutí mezinárodní arbitráže miliardu korun a Česká republika, protože zahraniční investice prostřednictvím RRTV neuchránila, bude muset z peněz daňových poplatníků zaplatit půl miliardy dolarů? Nevadí, čeští politikové by ho rádi vytáhli z bryndy. Parlament schválil pro Železného novelu mediálního zákona, které všem držitelům televizní licence, tedy i dnešním provozovatelům TV Nova, licenci automaticky prodloužila o dalších dvanáct let. A televizní vysílací licenci - rodinné stříbro, které od státu dostala televize Nova zadarmo (poplatek, který za ni měli majitelé licence právoplatně uhradit, zaplatili čeští daňoví poplatníci!) dokonce Parlament dovolil majitelům po dvou letech prodat! Bylo to zřejmě nejskandálnější rozhodnutí Poslanecké sněmovny ČR za celých posledních 12 let. Co by čeští politikové neudělali pro politickou reklamu v televizi Nova ve svůj prospěch. Dali tak šanci Vladimíru Železnému, aby z nového majetku, získaného nyní prodloužením licence TV Nova, zejména najde-li nového investora, zaplatil Američanům svůj osobní miliardový dluh. V nejnovějším čísle dvojměsíčníku Listy č. 1, 2002 rozbírá Václav Žák podrobně arbitráž Železný-CME-televize Nova a dospívá k šokujícím závěrům. Časopis je k dostání v těchto dnech u všech lepších knihkupců. Z článku, který je k dispozici i na internetových stránkách Listů, citujeme závěr. - A k argumentaci, že prý "Železný jednu arbitráž vyhrál a jednu prohrál"? Každý právník vám potvrdí (potvrdili nám to i právníci z odborného časopisu American Lawyer Media), že k vítězství stačí žalobci, aby vyhrál jen jedinou z několika paralelních soudních pří.

Železný začal mít problémy. Nejprve sice koncem února 2000 na tiskové konferenci prohlásil, že všechno zaplatí - jenom nemá ve strožoku miliardu. Nezaplatil a okamžitě po uplynutí týdenní lhůty začalo zabavování jeho majetku. Ukázalo se, že evropské soudy jsou při exekucích ostré jak břitva. České soudy se po jistém váhání také přidaly.

Za měsíc nato se však vytasil s překvapivou zprávou: údajně hned poté, co v říjnu 1997 prodal CME firmu Nova Consulting za více než 28,5 milionu dolarů americké CME, uzavřel ještě jednu smlouvu. V ní se dohodl s nadací Astrona Foundation, že pokud bude ochod s CME někdy zrušen a Železný dostane Novu Consulting zpět, Astrona ji od něj za stejnou cenu koupí. A teď pozor: pokud by se akcie znehodnotily, musí Železný Astroně zaplatit penále. To prý 20. února učinil směnkou ve výši miliardy korun. Provedení platby potvrdil také Železného právník Aleš Rozehnal, který zároveň navrhl platbu uznat jako škodu, která vznikla Železnému kvůli špatnému hospodaření CME. Poté by se částka dala započítat s tou, kterou si v důsledku arbitráže nárokuje CME, doplnil Rozehnal. Nestydatost, nebo zoufalství?

(...)

Proč se Železný odhodlal k tak zoufalé akci? Zde máme k dispozici málo faktů, musíme usuzovat pouze z toho, co se děje.

Aby nemusel vyhovět arbitráži, musel se vzdát majority v CET 21. Jeho podíly drží spřátelené osoby, ovšem tam, kde se točí miliardy, váží přátelství obvykle málo. Na rozjezd nové Novy si jeho partneři museli vypůjčit 1,5 mld. Kč. Půjčila jim IPB, ale držení licence se velmi zkomplikovalo, důležitou roli teď hrají firmy napojené na Libora Procházku. Za to se Železný zřejmě musel zavázat, že vytáhne z bryndy i těžce zadluženou Primu. MfD v březnu 2001 zveřejnila, že Procházka se Železným podepsali v květnu 2000 smlouvu předpokládající úplně propojení Novy s Primou. Procházka se potřeboval zbavit dluhu Primy, který přesahovat 2 miliardy Kč. Když Procházku po pádu IPB vyprovodila z banky policie, Železný potřeboval ještě naléhavěji strategického partnera, se kterým by mohl mediální impérium rozvíjet. Ale původní licence Novy i Primy měly skončit začátkem roku 2005. Na pár let se strategický investor nesežene.

Vladimír Železný však měl další želízko v ohni. Dlouho protlačoval Sněmovnou poslaneckou novelu mediálního zákona, která všem držitelům licence opět fakticky zadarmo, jen v případě televizí za poplatek 200 mil. Kč, o dalších 12 let automaticky prodlužovala udělené licence. A co víc, umožňovala jim, aby po dvou letech licenci sami prodali. To všechno v době, kdy už i malé dítě ví, kolik miliard se točí na trhu s reklamou.

Něco tak nehorázného snad Sněmovna nepřijala za celou dobu své existence. Železný by tak legálně mohl prodat to, co dostal od státu zadarmo. Pod poslaneckou novelou jsou podepsáni Petra Buzková, Ivan Langer a další poslanci. Zákon odhlasovala ODS, ČSSD a KSČM. Z ČSSD hlasovali proti jen Zdeněk Jičínský a Pavel Dostál. V ODS těch disidentů bylo kupodivu víc. Věru smutný pohled na Poslaneckou sněmovnu, kterou vodí na provázku lobbista, porušující smlouvy a poškozující prestiž republiky v zahraničí. (podtrhla redakce BL).

Železný teď tedy mohl lákat investory na šestnáctileté období. Zkoušel to v květnu 2000 se silnou pojišťovnou Prudential, která se angažuje v TV3, dokonce mu při tom asistoval ministr zahraničí Kavan. Venku by z toho byl skandál - ministr pomáhá člověku, o němž arbitráž rozhodla, že nedodržuje smlouvy, a kvůli němuž hrozí republice značná finanční újma (podtrhla redakce BL). Podle analýzy bývalého generálního ředitele federálního rozhlasu Petera Duhana jednal Železný i s Gazpromem, ale i tam z dohody sešlo.

Blufování s Astronou tedy zřejmě bylo zoufalou hrou o čas. Kdyby sehnal strategického partnera, Železný by mohl zaplatit CME, a tí by se zbavili závazků. Jenže investor, který by s ním do holportu šel, by riskoval nejen ztrátu prestiže. Voňavkářské impérium Estée Lauder není bezmocné.

A tak, jak se zdá, ani licence na 16 let pro CET 21 už na lákání nestačí. NA policii se mezi tím vrší trestní oznámení: daňové úniky, pokus o poškozování věřitele, podezření ze zneužívání informací v obchodním styku, porušování povinností při správě cizího majetku, atd.

Kdybychom žili ve Švédsku, kde jsou sumární daňová přiznání veřejné přístupná, snadno bychom zjistili, jestli Vladimír Železný zaplatil daně z té bezmála miliardy, kterou od CME dostal za akcie Nova Consulting. Finanční úřad se začal ptát - ale už skoro rok se nic neděje. Není možné, aby se nedalo zkontrolovat, jestli někdo zaplatil daně z takových příjmů. Ze soudních spisů se ztrácejí doklady - když se na smlouvách, které Železný velmi pravděpodobně antedatoval, objevily chyby, smlouvy se ztratily. Jako v krimifilmu. Zástupci CET 21, kteří snad považují novináře za ještě větší idioty než premiér Zeman, nestydatě prohlásili, že ze ztráty dokumentů bude těžit CME. Jak, proboha?

Co z toho plyne? Politické tlaky nebo kriminální vydírání drží státní orgány na uzdě. Věru ponurý obrázek rozvratu státu.

Ale nakonec dobrá zpráva: i u nás se najdou věrní přátelé. Když po politické masáži, kterou předvedl stínový ministr vnitra Ivan Langer (ODS), Vladimíra Železného pustili z vyšetřovací vazby, přijal ho předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. V prosinci 2001 na kongresu své strany prohlásil, že "nepřipustí kriminalizaci podnikání". Co to znamená? Sedí snad ve vězení poctiví podnikatelé, které někdo šikanuje za jejich úspěch? Kdepak. Začínají se tam dostávat lidé, kteří během Klausovy transformace zbohatli nelegálně. Těm předseda ODS vzkazuje: dejte mi peníze na volby a já se o vás postarám.

Hned to názorně předvedl. Klausovo jednání se přece nedá odbýt poukazem na presumpci neviny: Železnému arbitráž prokázala, že porušil obchodní smlouvu. Má vrátit miliardu, kterou dostal, a neudělal to. Na celém světě, i doma, mu obstavují majetek. Jeho jednání poškozuje kredit republiky v zahraničí. Přesto ho Klaus přijal - a pohovořil s ním o kriminalizaci podnikání.

Zahraniční novináři jen v úžasu kroutili hlavou: jak je možné, že z toho v České republice není skandál? Co na to Václav Klaus? Pronesl slavný výrok: Když je na mne někdo hodný, já jsem na něj také hodný. Jenže tohle není slovník politika demokratického státu, ale mafiánského kmotra. Voliči ODS by si měli protřít oči a dobře si rozmyslet, komu chtějí dát svůj hlas. Mohou snad po etudě, kterou Klaus se Železným sehrál, jen na vteřinu předpokládat, že u nás po případném vítězství ODS začne platit právo a prosadí se "standardní" politické a ekonomické poměry?

Stěží. Na těch nestandardních, jak se už v hojné míře prokázalo, však vydělá jen pár šíbrů bez skrupulí. My ostatní budeme platit jako mourovatí - za díry v bankách několik set miliard, za Železného asi deset. Skutečně si to přejeme?

                 
Obsah vydání       6. 2. 2002
6. 2. 2002 Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody Václav  Žák
6. 2. 2002 Americký makléř zmizel poté, co "defraudoval" tři čtvrtě miliardy dolarů
6. 2. 2002 Bioterorismus: je připravena Evropa na případnou epidemii neštovic?
6. 2. 2002 Bush požádal BBC o film o neštovicích
6. 2. 2002 "Kauza" Vaněk versus Lada v pohledu médií Jan  Paul
6. 2. 2002 RRTV: "Abychom ušetřili, raději ten bezplatný monitorovací systém nechceme" Hubert  Ličman
6. 2. 2002 "Amerika nemá ráda otázky, na něž nelze odpovědět za deset vteřin"
6. 2. 2002 Volá americké veřejné mínění populisticky po krvi?
6. 2. 2002 Evropští politikové varovali Bushe ohledně jeho "osy zla"
6. 2. 2002 Náměstek amerického ministra zahraničí: USA prokazují vůdčí postavení tím, že řeší problémy
4. 2. 2002 Úřední šikana v elektronickém věku Tomáš  Pecina
5. 2. 2002 Kvazicitáty, vyfantazírovaná hausnumera a machiavelistické PR: Srbové nechtěli nikoho vyvraždit Josef  Fronek
5. 2. 2002 Kosovo: Argumentaci Josefa Fronka někdy chybí kontext Jan  Čulík
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2002 "Kauza" Vaněk versus Lada v pohledu médií Jan  Paul
6. 2. 2002 Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody Václav  Žák
6. 2. 2002 Volá americké veřejné mínění populisticky po krvi?   
6. 2. 2002 "Amerika nemá ráda otázky, na něž nelze odpovědět za deset vteřin"   
5. 2. 2002 Kosovo: Argumentaci Josefa Fronka někdy chybí kontext Jan  Čulík
5. 2. 2002 Kvazicitáty, vyfantazírovaná hausnumera a machiavelistické PR: Srbové nechtěli nikoho vyvraždit Josef  Fronek
5. 2. 2002 Afghánistán: Prodal dceru za 3000 Kč, aby neumřeli hladem   
5. 2. 2002 Americký komentátor: Evropa propadla antiamerikanismu, vím proč   
4. 2. 2002 Úřední šikana v elektronickém věku Tomáš  Pecina
4. 2. 2002 Vědci odhalili gen, který způsobuje dlouhověkost   
4. 2. 2002 Britští politikové varují: agresivní vystupování George Bushe je nebezpečné   
4. 2. 2002 Jak Američané vraždili v Koreji civilisty   
1. 2. 2002 Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy Štěpán  Kotrba, Petr Pražák
1. 2. 2002 Pierre Bourdieu: sociální filozof bez kontextu? Josef  Brož