6. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 2. 2002

RRTV: "Abychom ušetřili, raději ten bezplatný monitorovací systém nechceme"

Po přečtení článku o tom, jak Rada pro rozhlasové a televizní vysílání "nemůže řádně monitorovat Novu", mám velmi silný pocit, že mám co říci o způsobu monitoringu a optimalizaci způsobu jeho provádění Radou. Jsem vedoucím vývoje multimediálních aplikací ve firmě LSW - software developers. Od roku 1998 produkuji s kolegy systém Radio recorder, který usnadňuje rádiím pořizování měsíčního monitoringu. Do příchodu našeho systému téměř všechny rádia nahrávala na VHS kazety - 8 hodin na jednu a pak vyměnit, celkem 93 kazet na měsíc. Představte si, jak těžce potom RRTV prováděla plošný monitoring rádií. Ten se týkal řekněme dvou dnů z každého rádia. Krát 55 stanic krát 3 kazety na den, to je bratru 330 osmihodinových záznamů. Potěš panbůh. Náš systém zvedl RRTV produktivitu o neuvěřitelných 500 % když se doba nutná pro plnou kontrolu zkrátila ze dvou týdnů na dva dny na jednu stanici.

Rádia díky našemu systému mají digitální "samopořizující se" záznamy v PC, Rada je dostane na CD, prostě paráda. Hloubkový monitoring se zrychlil, manipulace usnadnila a to vše jářku zadarmo.

Od RRTV jsem za dodávku systému nepožadoval a ani nedostal žádné peníze. Dalo by se tedy říci, že používáním našeho systému udělala Rada významný krok pro optimalizaci své práce.

Nicméně co se na Radě děje nyní, trošku - zvláště v kontextu tohoto článku - nechápu. Od roku 1998 technologie opět pokročily a my jsme nabídli RRTV nový způsob monitoringu. Ten by umožnil skutečně plošně monitorovat všechny rádia Radou.

BEZPLATNĚ, nepočítáme-li náklady na pořízení několika nutných počítačů. Nadto je možno pomocí unikátní technologie v digitálních záznamech vyhledávat hlas a tak ještě urychlit hloubkový monitoring, při nemž je jeden z důležitých podkladů podíl mluveného slova oproti hudbě.

A co na to RRTV? Z mne neznámé příčiny vyřadila z rozhodování o způsobu monitoringu osobu nejvíce povolanou, totiž vedoucí programového odboru Mgr. Škaloudovou, a rozhodla se odpovědět mi listem Ing. Gregory, vedoucího úřadu Rady.

Hlavním argumentem proti bezplatnému zkvalitnění monitoringu bylo, cituji: "Komplexní monitoring vysílání všech rozhlasových stanic, při kterém by bylo praktické využívat Vámi navrhovaný systém, hodlá rada i v budoucnu realizovat maximálně dvakrát ročně, a to především z důvodů omezených finančních prostředků v rozpočtu Rady."

Jsem systémový analytik a je pro mne tedy obtížné pochopit odůvodnění typu "Abychom ušetřili, raději ten bezplatný systém nechceme".

Připouštím však, že RRTV má pro své rozhodnutí důvody, jenž mi zůstávají důkladně skryty. V kontextu uvedených informací v rámci monitoringu rádií mi ale připadá zjevně nelogickou argumentace, kdy RRTV nemůže monitorovat Novu pro nedostatek kapacit. Naopak: Pokud by chtěli, mohli by z mého pohledu mít kapacity spíše uvolněny. Co tedy za tím vším nelogismem je? Snaha chránit Novu? Či někoho jiného? Nechť každý posoudí sám...

                 
Obsah vydání       6. 2. 2002
6. 2. 2002 Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody Václav  Žák
6. 2. 2002 Americký makléř zmizel poté, co "defraudoval" tři čtvrtě miliardy dolarů
6. 2. 2002 Bioterorismus: je připravena Evropa na případnou epidemii neštovic?
6. 2. 2002 Bush požádal BBC o film o neštovicích
6. 2. 2002 "Kauza" Vaněk versus Lada v pohledu médií Jan  Paul
6. 2. 2002 RRTV: "Abychom ušetřili, raději ten bezplatný monitorovací systém nechceme" Hubert  Ličman
6. 2. 2002 "Amerika nemá ráda otázky, na něž nelze odpovědět za deset vteřin"
6. 2. 2002 Volá americké veřejné mínění populisticky po krvi?
6. 2. 2002 Evropští politikové varovali Bushe ohledně jeho "osy zla"
6. 2. 2002 Náměstek amerického ministra zahraničí: USA prokazují vůdčí postavení tím, že řeší problémy
4. 2. 2002 Úřední šikana v elektronickém věku Tomáš  Pecina
5. 2. 2002 Kvazicitáty, vyfantazírovaná hausnumera a machiavelistické PR: Srbové nechtěli nikoho vyvraždit Josef  Fronek
5. 2. 2002 Kosovo: Argumentaci Josefa Fronka někdy chybí kontext Jan  Čulík
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů