17. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 12. 2001

Čechy krásné, Čechy mé?

Posledni dobou si kladu stale vice otazek na tema cesstvi a zda je vubec mozne pri zkusenostech, ktere jsem nabyl pri svych pobytech v zahranici (Kanada, USA, Australie) se vratit a zacit zit mezi lidmi, kteri nemeli tu sanci poznat jine nez ceske pohledy na svet. Prostredi pro tvorbu nazoru v teto spolecnosti je nekompatibilni s prostredim v kterekoliv jine zemi s demokratickym zrizenim. Jakykoliv pokus o zmenu mysleni a zpusobu posuzovani vseho, co me obklopuje a je mi predkladano v Cechach, je nemyslitelny. Jelikoz se s vami nikdo nebude bavit, pokud budete zastavat jiny nez obecne uznavany nazor (to je bezne i ve spolecnosti mlade generace). Ta to resistence je zalozena na neznalosti a neschopnosti pochopeni terminu "nazor". Nazory jsou secne zbrane demokracie, ktere v Cechach reznou ve vlhkem archivu a jsou predkladany jako universalni vzor mysleni jiz po nekolik generaci. Pro jistou nejsou vyneseny na svetlo bozi, aby se nezjistilo, ze je tam jenom jeden a v takovem stavu, ze uz se o nej nemuzeme ani oprit, natoz s nim vyhrat bitvu o neco tak pohadkoveho, jako je demokracie. Na zaklade svobody slova a projevu v CR zarucenou zakladni listinou prav a svobod se pripoujuji k prohlaseni Tomase Peciny a schvaluji teroristicky utok na WTC z 11.9.2001.

Pricinou je dle meho nazoru velice kratka doba trvani komunismu. Pokud se nemylim, ceska spolecnost fungovala na dobre hospodarske a mezinarodni urovni a demokratickych principech naposledy za Masaryka, a to jen diky tomu, ze si prozila dobu temna, coz bylo skoro 300let, kde byla vystavena jako celek podstatne vyssim tlakum na zakladni rysy spolecnosti nez jindy. Pak kdyz vznikla prvni republika, lidi si byli hluboce vedomi vsech diametralnich rozdilu, ktere tyto dva systemy nabizely. To vysvetluje onu uspesnost tehdejsiho zrizeni a obecneho smysleni.

Porovnam-li tato dve obdobi, komunismus a dobu temna, tak se mi dostava vysvetleni, proc je Ceska republika tam, kde je. Ona totiz za komunismu se prevazna cast spolecnosti mela dobre, tlaky byly vyvijeny na velice vychytralych principech a jen na cast obyvatelstva, zbytek byl udrzovan v domeni mezinarodni a hospodarske uspesnosti. A tudiz na tomto stale jeste slepem podhoubi preci nemuze vyrust a ani se zmenit spolecnost ve zdravou a normalne fungujici behem 12 let.

Jakykoliv pokus o zmenu mysleni a zpusobu posuzovani vseho, co me obklopuje a je mi predkladano v Cechach, je nemyslitelny. Jelikoz se s vami nikdo nebude bavit, pokud budete zastavat jiny nez obecne uznavany nazor (to je bezne i ve spolecnosti mlade generace). Ta to resistence je zalozena na neznalosti a neschopnosti pochopeni terminu "nazor". Nazory jsou secne zbrane demokracie, ktere v Cechach reznou ve vlhkem archivu a jsou predkladany jako universalni vzor mysleni jiz po nekolik generaci. Pro jistou nejsou vyneseny na svetlo bozi, aby se nezjistilo, ze je tam jenom jeden a v takovem stavu, ze uz se o nej nemuzeme ani oprit, natoz s nim vyhrat bitvu o neco tak pohadkoveho, jako je demokracie.

Nejdrive si tedy musi ceska spolecnost vytvorit nazoroplodne prostredi, kde budou zaruceny jeho zakladni principy. Uvedomit si, ze pokud zastavam jakykoliv nazor, tak to v prve rade svedci o me vnitrni svobode, suverenite a odpovednosti vuci sobe samemu. Stavam se tedy plne respektovatelnym jedincem - stavebnim kamenem vyspele spolecnosti.

Z pohledu mezinarodniho se nejdrive tedy ceska spolecnost musi prestat schovavat za cesstvi, ktere svou slavu davno ztratilo, a pofiderni ikony, jako je pivo a neustale pomlouvani a hanobeni neceho, co neumi pochopit, a namlouvani si toho, ze doma to mame lepsi. Musi se snazit pochopit, ze tohoto uznani dosahne pouze po vytvoreni komunikacni platformy otevrene a pristupne vsem na stejne bazi. Tak se jedine dozvi o svetovych trendech a nebude zbytecne ztracet energii nad znovuvynalezanim kola.

Na zaklade svobody slova a projevu v CR zarucenou zakladni listinou prav a svobod se pripoujuji k prohlaseni Tomase Peciny a schvaluji teroristicky utok na WTC z 11.9.2001.

                 
Obsah vydání       17. 12. 2001
17. 12. 2001 Působí al Qaeda i mezi Albánci v UCK na Balkáně?
16. 12. 2001 Poslední Osamovo video je "výsledkem akce CIA"
16. 12. 2001 Sílí tlak na Spojené státy, aby vysvětlily původ posledního Osamova videa
16. 12. 2001 Britská vláda prosadila v parlamentě jen velmi omezenou verzi protiteroristického zákona
17. 12. 2001 Blairova New Labour: primitivové u moci
17. 12. 2001 O nadávce politické korektnosti
14. 12. 2001 Postscript z pátku dopoledne: Naučíme se logicky uvažovat? Jan  Čulík
17. 12. 2001 Di do prdele, ty komouši! Jak se dnes lidé vyjadřují Miloš  Kaláb
17. 12. 2001 Čechy krásné, Čechy mé? Pavel  Fidler
17. 12. 2001 Petice výrobců svíček, svícnů, voskovic, lamp, lustrů, svítilen, kandelábrů, kratiknotů, zhasínadel, jakož i výrobců loje, oleje, pryskyřic, alkoholu a obecně všeho, co souvisí s osvětlením
14. 12. 2001 Ladislav Zajíček - Elzet Jiří  Kofránek
17. 12. 2001 "RRTV za nic nemůže - vždy jednala korektně" Martin  Muchka
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů