12. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 12. 2001

Tak je Pecina nyní v ČR disidentem

"Volali mi dva lidé z Komise pro lidská práva a média Evropské unie a ptali se mne na Pecinovo zatčení. Oba byli touto situací šokováni. Jeden z nich mi řekl, že kdyby k tomu bývalo došlo v Rumunsku nebo Bělorusku, pochopili by to. Ale v České republice?" napsal Fabiano Golgo tento týden v časopise Redhot.

Reportér Britských listu Tomáš Pecina byl ve čtvrtek odpoledne 6. 12. zatčen policií a převezen na Obvodní úřad vyšetřování pro Prahu 2. Tam mu vyšetřovatel sdělil obvinění z trestného činu schvalování útoku na USA. Byl zadržován dvě hodiny.

Pecina zastává názor, že v demokracii nelze kriminalizovat názory, lze stíhat pouze za činy. Proto demonstrativně koncem září 2001 podpořil výrokem "Ich bin ein Berliner" (Také jsem Berlíňan, to řekl v komunisty obleženém západním Berlíne ze solidarity americký prezident John F. Kennedy) pravicového extremistu Jana Kopala, proti němuž bylo také zahájeno stíhání za schvalování útoku na USA. Pecina přirozeně neschvaluje útoky na nevinné lidy, avšak zastává názor, že v demokracii musí mít každý občan právo svobodně vyjadřovat i pošetilé nebo třeba hnusné názory.

T. Pecina (který využil svého práva nevypovídat) bude nyní s největší pravděpodobností postaven před soud, kde bude souzen za skutek, který v žádné demokratické zemi nemůže být trestným činem. (Posléze byl TP propuštěn, je stíhán na svobodě.) Z chování policistů bylo zřejmé, že skutečným důvodem zatčení není obvinění z pochybného deliktu, ale Pecinovy kritické články o policii.

11. září, tedy v den kdy došlo ke zničení Světového obchodního centra, izraelský premiér Ariel Šaron jednoduše poslal své agenty, aby zabili více než tucet Palestinců, kterých se jeho vláda chtěla zbavit. Nemluvíme tady o reakci Izraele na nějakou střelbu nebo bombový útok, při které omylem zahynuli nevinní Palestinci. Mluvíme o izraelských agentech, kteří během dobře naplánované akce přepadli domovy a kanceláře konkrétních lidí a zabili je. Tomu se říká vražda.

Pokud to měli být lidé podezřelí z terorismu, měli být maximálně zatčeni a předvedeni před spravedlnost. I kdyby existovaly fotografie, na kterých by tito lidé v rukou drželi bomby a kráčeli po rušné izraelské ulici, pořád by bylo na místě je postavit před soud, odsoudit a pak třeba i odsouzeni k trestu smrti.

Ale ne. Ti lidé byli zavražděni. Nic z toho nebylo nikdy ani oficiálně popřeno. Šlo o oficiální akci izraelské vlády. Když se na to ptali amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho, ten tyto vraždy schválil s odůvodněním, že Izrael měl právo takovou akci provést. Měl by tedy být postaven před soud za souhlas s vraždou?

Členové Ku Klux Klanu pravidelně vycházejí do ulic amerických měst ve svých přihlouplých kostýmech a vykřikují svá hesla o upalování a lynčování černochů. Americká ústava jim zaručuje právo říkat, co chtějí. Byli by potrestáni pouze v případě, že by se skutečně pokusili zbít nebo dokonce zabít "negra" (jak Afroameričany nazývají).

Vůdci černých amerických muslimů Louisi Farrakhanovi se před několika lety podařilo při slavném Pochodu milionu mužů zaplnit park před Bílým domem (byl tam skutečně asi milion lidí). Během tohoto shromážděné, i při jiných příležitostech, řekl strašlivé věci o židech a v podstatě prohlásil, že bylo dobře, že se jich Hitler pokusil zbavit. Jeho slova zazněla v celostátní americké televizi a po celém světě, ale Farrakhan nebyl potrestán.

Před dvěma týdny jsem v Maastrichtu přednášel o médiích v České republice před Evropskou žurnalistickou komisí. Francouzská prezidentka komise a přítomný norský a finský novinář vyprávěli přítomnému Američanovi, že útoky na WTC byly hrůznými teroristickými skutky, ale že si o to Američané rozhodně koledovali, protože podporují vraždění v Izraeli (ano, vím o tom, že i Palestinci nesou na konfliktu svůj díl viny), protože uvalili embargo vůči Kubě ale ne proti Číně, protože okamžitě vstoupily do války, aby zachránily Kuvajt, ale ignorovaly válečná zvěrstva páchaná v Bosně.

Tito dospělí, inteligentní a civilizovaní lidé se otevřeně domnívají a nahlas říkají, že útoky proti Spojeným státům byly pochopitelné z pohledu Arabů. Litovali sice zmařených životů tisíců nevinných, ale podotkli, že další tisíce lidí každý měsíc umírají v Iráku, protože americké embargo sice nedokázalo svrhnout Saddáma Husajna, ale připravilo obyčejné Iráčany, kteří jsou již bez toho oběťmi svého vůdce, o penicilin a další základní léky.

Že v Africe umírá měsíčně ještě větší počet lidí, protože komerční zájmy firem vyrábějících medikamenty proti účinkům viru HIV nedovolí levnou výrobu těchto produktů v jednotlivých afrických zemích (důkazem nemorálnosti tohoto postupu, který je příčinou nenávisti vůči Americe na velké části zeměkoule je nedávný slib Strýčka Sama, že toto se brzy změní).

Že Talibán terorizoval obyvatelstvo a zejména ženy již mnoho let, ale Washington proti tomu nic neudělal. Nepokusil se dokonce ani zasáhnout proti zničení Buddhovy sochy, která byla vytesána do skály a byla součástí celosvětového kulturního dědictví.

Kdyby tito uznávaní žurnalisté byli v České republice, mohli by být zatčeni! Spojené státy udělaly pro svět spoustu skvělých věcí. Já sám jsem se tam dokonce na téměř deset let odstěhoval. Tam jsem ale objevil, že kromě dobrých skutků jsou Američané schopni i nesmírného cynismu ve jménu obchodu.

Že pomáhají pouze tam kde vidí zisk nebo strategickou výhodu. Ale lidé jako členové Ku Klux Klanu, Louis Farrakhan či Richard Cheney si tam zase mohou říkat co chtějí, protože ať z nich vypadne jakákoli absurdita, policie po nich nepůjde.

Nejhorší na celém Pecinově případu je zbytečná servilnost českých úřadů vůči cizí zemi, která o to ani nežádá (tedy alespoň doufám...). Děsí mne to, že zatímco v civilizovaných zemích jako Francie, Holandsko, Norsko či Finsko může člověk říct, že útoky na Spojené státy měl svůj důvod, v Česku to nejde.

Jeden můj americký přítel mi řekl, že české úřady se jen snaží "líbat Strýčku Samovi zadek v naději, že Amerika zjistí, kde Česká republika leží"...

Je skandální a nanejvýš nedemokratické perzekvovat někoho za jeho názory, bez ohledu na to, jak stupidní mohou být. Je to důkaz o nevyzrálosti úřadů.

Tomáš Pecina je tedy nyní disidentem. Muži, který se snaží využívat všech prostředků demokracie, je v této činnosti bráněno. Staré zvyky se jen těžko překonávají a já sám v každodenním životě cítím, že lidé kolem mne se bojí na plná ústa říci pravdu - veřejně - o některých citlivých tématech.

Jen doufám, že nějaký hlas zdravého rozumu nedovolí, aby k tomu došlo. České úřady by tak sice získali pár bodů u Američanů, ale většina Evropy by Českou republiku považovala za zaostalou zemi, která pronásleduje názory. Volali mi dva lidé z Komise pro lidská práva a média Evropské unie a ptali se mne na Pecinovo zatčení.

Oba byli touto situací šokováni. Jeden z nich mi řekl, že kdyby k tomu bývalo došlo v Rumunsku nebo Bělorusku, pochopili by to. Ale v České republice?

Tento článek vyšel jako redakční komentář tento týden v časopise Redhot.

                 
Obsah vydání       12. 12. 2001
11. 12. 2001 Tak je Pecina nyní v ČR disidentem Fabiano  Golgo
12. 12. 2001 Démon souhlasu II. Mimořádná opatření v USA a jejich vliv na světovou politiku Josef  Fronek
12. 12. 2001 Znovu připomínáme: Pozor na ztrátu svobody projevu Jan  Čulík
12. 12. 2001 Co je dnes v českém pojetí "pravice" a co "levice"? Jan  Čulík
12. 12. 2001 Grossův zákon o shromažďování je v rozporu s Listinou práv a svobod Hynek  Hanke
12. 12. 2001 Politika ve Švýcarsku: "V důsledku 11. září se musíme víc zajímat, co chtějí obyčejní lidé" Vladimír  Rott
12. 12. 2001 Věříme svým médiím Štěpán  Kotrba
12. 12. 2001 Jak je tajně devastována Šumava Ivona  Matějková
12. 12. 2001 Proč válka civilizací? Petr  Homoláč
12. 12. 2001 Dva argumenty pro Gripen Štěpán  Kotrba
11. 12. 2001 Mezi dvěma břehy Tomáš  Pecina
11. 12. 2001 Roberta Fiska zmlátili uprchlíci: "Chápu je - je to symbol nenávisti a zuřivosti této špinavé války"
11. 12. 2001 Démon souhlasu I. Josef  Fronek
12. 12. 2001 The Demon of Conformity Josef  Fronek
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 12. 2001 Znovu připomínáme: Pozor na ztrátu svobody projevu Jan  Čulík
12. 12. 2001 Grossův zákon o shromažďování je v rozporu s Listinou práv a svobod Hynek  Hanke
12. 12. 2001 Co je dnes v českém pojetí "pravice" a co "levice"? Jan  Čulík
12. 12. 2001 The Demon of Conformity Josef  Fronek
12. 12. 2001 Démon souhlasu II. Mimořádná opatření v USA a jejich vliv na světovou politiku Josef  Fronek
11. 12. 2001 Tak je Pecina nyní v ČR disidentem Fabiano  Golgo
11. 12. 2001 Mezi dvěma břehy Tomáš  Pecina
11. 12. 2001 Roberta Fiska zmlátili uprchlíci: "Chápu je - je to symbol nenávisti a zuřivosti této špinavé války"   
11. 12. 2001 Co je to demokracie: tak ještě jednou pomalu, názorně a snad srozumitelně Jan  Čulík
11. 12. 2001 Démon souhlasu I. Josef  Fronek
10. 12. 2001 Základní princip demokracie - svoboda projevu Jan  Čulík
9. 12. 2001 Chanuka: Temnotu neodeženeš palicí, musíš ji proměnit na světlo   
9. 12. 2001 Britský protiteroristický zákon se asi neprosadí a s americkým jsou potíže   
9. 12. 2001 Proč maluji svého Usámu Jan  Paul
9. 12. 2001 Ochromí rozšíření EU o nové členské země Evropu ve prospěch americké vládní pravice?   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 12. 2001 Znovu připomínáme: Pozor na ztrátu svobody projevu Jan  Čulík
12. 12. 2001 Politika ve Švýcarsku: "V důsledku 11. září se musíme víc zajímat, co chtějí obyčejní lidé" Vladimír  Rott
12. 12. 2001 The Demon of Conformity Josef  Fronek
12. 12. 2001 Démon souhlasu II. Mimořádná opatření v USA a jejich vliv na světovou politiku Josef  Fronek
12. 12. 2001 Proč válka civilizací? Petr  Homoláč
11. 12. 2001 Tak je Pecina nyní v ČR disidentem Fabiano  Golgo
11. 12. 2001 Roberta Fiska zmlátili uprchlíci: "Chápu je - je to symbol nenávisti a zuřivosti této špinavé války"   
11. 12. 2001 Démon souhlasu I. Josef  Fronek
9. 12. 2001 Proč maluji svého Usámu Jan  Paul
7. 12. 2001 Bude šéf Talibánu propuštěn na svobodu?   
7. 12. 2001 Policie zatkla a obvinila reportéra Britských listů Tomáše Pecinu Jan  Čulík
6. 12. 2001 Skladatel terčem protiteroristické razie   
6. 12. 2001 Američané bombardováním zranili nového šéfa afghánské vlády   
5. 12. 2001 Afghánistán, média a uprchlíci: Tato řeka obětí protéká jinou válkou   
5. 12. 2001 Byla zničena vesnice a usmrceno 115 mužů, žen a dětí. Amerika tvrdí, že se nic nestalo   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
12. 12. 2001 Znovu připomínáme: Pozor na ztrátu svobody projevu Jan  Čulík
12. 12. 2001 Démon souhlasu II. Mimořádná opatření v USA a jejich vliv na světovou politiku Josef  Fronek
12. 12. 2001 The Demon of Conformity Josef  Fronek
12. 12. 2001 Co je dnes v českém pojetí "pravice" a co "levice"? Jan  Čulík
11. 12. 2001 Démon souhlasu I. Josef  Fronek
11. 12. 2001 Vyjadřuji Tomáši Pecinovi svou solidaritu Miloš  Kaláb
11. 12. 2001 Demokracie je vláda většiny a ostatní musejí poslouchat Jan  Bláha
11. 12. 2001 Tak je Pecina nyní v ČR disidentem Fabiano  Golgo
10. 12. 2001 Hlavou proti zdi Filip  Rožánek
10. 12. 2001 Podporuji Tomáše Pecinu! Pavel  Kořenský
10. 12. 2001 Základní princip demokracie - svoboda projevu Jan  Čulík
9. 12. 2001 Tomáš Pecina navrhuje vyšetřovateli důkazy na svou obhajobu Tomáš  Pecina
9. 12. 2001 Proč maluji svého Usámu Jan  Paul
9. 12. 2001 Britský protiteroristický zákon se asi neprosadí a s americkým jsou potíže   
9. 12. 2001 Anatomie šikmé plochy - systému, který se někam posouvá