2. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 11. 2001

Skandální zjištění na Filosofické fakultě University Karlovy

Své alma mater s láskou: BIS

Když jsme zhruba před rokem dostali informaci, že na jedné z fakult Karlovy university probíhá náborový seminář Bezpečnostní informační služby, nevěřili jsme. Zdálo se nám nemyslitelné, že by nejstarší česká universita, která - aspoň formálně - stála u zrodu politických změn v roce 1989, nechala na své akademické půdě volně působit zpravodajskou službu, byť ta - opět aspoň formálně - slouží nyní zájmům demokratického státu. Skutečnost však předčila nejhorší očekávání.

Chcete se stát zpravodajským důstojníkem a studujete na Karlově universitě? Nic snazšího - civilní kontrarozvědka (neboli Bezpečnostní informační služba - BIS) pro vás otevřela náborové středisko. Stačí zajít kterýkoli čtvrtek v 15.00 do nového universitního centra v Praze-Jinonicích, najít místnost 2015, pohodlně se posadit a dát se naverbovat.

Formálně se jedná o výběrový seminář Zpravodajské služby, organizovaný Ústavem informačních studií a knihovnictví Filosofické fakulty UK, avšak že jde o něco mimořádného, nasvědčuje přítomnost tří "přednášejících": jeden hovoří, dva další sedí obráceni ke studentům a pozorně sledují každou jejich reakci - z university tu kromě studentů není nikdo. Koho asi uloví?

Dnes je na programu psychologie. Nepříliš hlubokomyslně působící psycholog vysvětluje, které osobnostní charakteristiky jsou žádoucí pro práci zpravodajského důstojníka. Dochází ke komickým momentům. Jedna ze studentek se ptá, zda je na překážku, pokud rodiče nebo prarodiče zájemce spolupracovali s StB. To nás rozesměje: právě v BIS (spolu s ministerstvem vnitra) pracuje z celé státní správy vůbec nejvíc lidí, kteří mají výjimku z lustračního zákona. Pozitivní lustrace uchazeče se v této službě považuje za velkou osobní a kvalifikační přednost a pracovníci bývalé StB jsou páteří služby; dlužno však dodat, že ti, kdo BIS dělají největší ostudu a kdo ji svou činností uvedli v největší posměch, vesměs pozitivně lustrováni nejsou... Rodiče nebo prarodiče - tak to je opravdu dobrý vtip!

"Má někdo z vás tří pozitivní lustrační osvědčení?" zeptal bych se, ale nechci studentům kazit ideály jejich mládí.



"Výběrový seminář BIS?" říká do telefonu doc. Rudolf Vlasák, ředitel jinonického Ústavu informačních systémů a knihovnictví, kde se náborový seminář koná. "Ale samozřejmě, ten tu probíhá!" Přiznání ztěžuje zapírání, řekl by dobrý voják Švejk...

R. Vlasák potvrzuje i další informace. O konání semináře ho požádala bývalá absolventka fakulty a nynější pracovnice BIS Nina Krásenská a Ústav její nabídku kursů pro studenty ochotně přijal. Pan ředitel připouští i to, že účelem semináře je nábor spolupracovníků BIS: "Náplň semináře probíráme s ředitelem BIS vždy na začátku školního roku. Jistě, počítáme s tím, že někteří ze studentů získají o problematiku hlubší zájem a najdou uplatnění právě tam..." odpovídá.

Seminář je údajně oboustranně bezplatný a je zcela v režii služby. Universita obsah seminářů nijak nekontroluje. "A víte o tom, že studenti mají zpracovat seminární práci na základě poznatků ze svého okolí?" Docent Vlasák reaguje s údivem.



"Sejít se s vámi? Ne, nemám čas," říká do telefonu žena, které frekventanti semináře neřeknou jinak než 'rozvědčice Nina'. Ještě před hodinou čas měla. Inu, zpravodajské hry: zběžná prověrka ukázala, že BIS na mě nemá žádné kompromitující materiály, takže schůzka se stala nežádoucí. Přesto se však Nina stačí pochlubit, že seminář na FF UK není zdaleka jediným náborovým kursem, který její služba na universitě koná. Přichází chabý pokus o protiútok: "Hovořila jsem s vedoucím katedry a rozhodli jsme se, že si vaši přítomnost na semináři nepřejeme a nechceme, abyste si naše semináře nahrávali." Reaguji tvrdě: kam přijdeme a co si nahrajeme, o tom rozhodujeme sami ve veřejném zájmu.



"Bizoni" jsou nervózní, už tuší, že přítomnost dvou novinářů na jejich semináři nevěstí verbovce nic dobrého. To ještě nevědí, co nám k jejich aktivitě napsal děkan Filosofické fakulty Petr Kolář:

Vazeny pane Pecina,
diky za (prekvapivou) informaci i vas zajem o rozhovor. Vyzadal jsem si pisemne vyjadreni od reditele UISK, ktere me uplne neuspokojilo. Situace je pikantni zvlaste s ohledem na me nedavne oficialni odmitnuti institucionalni spoluprace FF UK s MV CR. Jeste nevim, zda se na fakulte deje neco, co zasadne presahuje akademicke aktivity, ale rad si udelam jasno. Bohuzel, zitra odletam do USA a zpet budu 15. 11. Pote se s vami mohu setkat a pohovorit.

Srdecne
Petr Kolar
dekan

Děkan nemá právě na výběr: zakázal politologický seminář Zdeňka Zbořila s tím, že nelze připustit přítomnost Filipa Vávry na akademické půdě. Tím méně může teď akceptovat přítomnost BIS.



Přichází nejzajímavější část semináře. Kdosi se ptá, jak služba "láká" nové spolupracovníky. Šedovlasý muž vysvětluje: "Nikoho nelákáme. Pouze dáváme informace, zájemci k nám přicházejí sami." A aby věděli, kam se obrátit, dostali studenti na jednom z předchozích seminářů telefonní číslo na Ninu Krásenskou. Nechte maličkých přijíti ke mně, komentuje kolega Kotrba závěr semináře biblickým citátem.

                 
Obsah vydání       2. 11. 2001
2. 11. 2001 Své alma mater s láskou: BIS Tomáš  Pecina
4. 11. 2001 Aktualizace, neděle 17.30: Vladimír Železný a Aleš Rozehnal zadrženi policií Tomáš  Pecina, Štěpán  Kotrba
2. 11. 2001 Flash: ODS se po vítězství v ČT zajímá i o TV 3 Štěpán  Kotrba
2. 11. 2001 Dohodli se Bush a Putin o možném užití jaderných zbraní?
2. 11. 2001 Rusové jsou připraveni akceptovat americké raketové zkoušky
2. 11. 2001 Žaloba: Volba generálního ředitele ČT byla protizákonná Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Někteří poslanci v britské Dolní sněmovně protestovali proti bombardování
2. 11. 2001 CNN bude ve zprávách připomínat Američanům útoky z 11. září
2. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Není to zbytečné? Luboš  Kreč
2. 11. 2001 Dostálová: "Havel káže vodu a pije víno" Kateřina  Dostálová
2. 11. 2001 Cena pro ČT a MfD: za "různorodost novinářské práce" v kategorii "Kdo ovlivňuje koho" Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
2. 11. 2001 Jak bude ČT vypadat za Jiřího Balvína? Programové schéma Filip  Rožánek
2. 11. 2001 Proč se hádají vysoké školy s ministrem školství o peníze? Ivo V. Fencl
2. 11. 2001 Kotrba a Březina: Ve jménu mravnosti do žumpy bulváru Zdeněk  Jemelík
1. 11. 2001 Jan Keller dokončil odpovědi čtenářům Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2001 Své alma mater s láskou: BIS Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Žaloba: Volba generálního ředitele ČT byla protizákonná Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Není to zbytečné? Luboš  Kreč
2. 11. 2001 Cena pro ČT a MfD: za "různorodost novinářské práce" v kategorii "Kdo ovlivňuje koho" Jan  Čulík, Štěpán Kotrba
2. 11. 2001 Dohodli se Bush a Putin o možném užití jaderných zbraní?   
1. 11. 2001 Pro osvěžení paměti: Jak je to s Vladimírem Železným   
1. 11. 2001 Zlé znamení pro jaderné odzbrojení   
1. 11. 2001 Britský vojenský historik: "Al Qaeda ve válce vítězí"   
31. 10. 2001 Rada ČT zvolila ředitelem České televize Jiřího Balvína Tomáš  Pecina, Jan Čulík
31. 10. 2001 Tariq Ali: Byl jsem zatčen v Německu, protože jsem měl knihu od Marxe   
31. 10. 2001 Spojené státy provádějí výcvik teroristů   
30. 10. 2001 Použijí Američané v Afghánistánu jaderné zbraně?   
30. 10. 2001 Pane Pecino, neprovokujte justici! Eugen  Haičman

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2001 Své alma mater s láskou: BIS Tomáš  Pecina