Amnesty International: Trump používá mučení, Trumpovy tábory porušují mezinárodní zákony zakazující mučení

19. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Foto: Plačicí čtyřletý chlapec se loučí s otcem, než ho odebere rodičům a uvězní texaská pohraniční stráž

Organizace Amnesty International varovala v pondělí, že Donald Trump porušuje americké i mezinárodní zákony používáním "násilné" taktiky která "záměrně" způsobuje mentální utrpení imigrantským dětem, které jsou oddělovány od jejich rodin.


V prohlášení, zveřejněném v pondělí, označila tuto strategii Trumpovy vlády organizace Amnesty International jako "něco, nad čim se každému zvedá žaludek".

 
"Je to neuvěřitelně krutá strategie, kdy zděšené děti jsou vytrhávány z náručí jejich rodičů a odváženy do přeplněných vazebních středisek, které jsou klecemi," konstatovala ředitelka organizace Amnesty International Americas Erika Guevara-Rosas. "Je to mučení. Vážné duševní utrpení, které státní činitelé záměrně působí těmto rodinám pro násilné účely, znamená, že tyto činy spadají pod definici mučení podle amerického i mezinárodního práva. Je to flagrantní porušování lidských práv těchto rodičů a dětí a je to také porušení amerických povinností podle zákona o uprchlících."

Amnesty yvedla, že interviewovala 17 rodin, jimž byly odebrány děti, a zjistila, že všechny tyto rodiny kromě tří vstoupily do USA legálně, aby tam požádaly o azyl.

Nemylte se, toto dělení rodin je krize, kterou vytvořila sama vláda," vysvětluje Guevara Rosasová. "Americká vláda hraje sprostou hru s životy těchto rodin ve vážné a zhoršující se uprchlické krizi."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7436

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2018