Nová fronta v Sýrii

22. 1. 2018 / Dominik Zámec

čas čtení 3 minuty

 

Turecké síly v neděli vstoupily do severní části provincie Afrín v severní Sýrii, informuje o tom server Reuters.

Po dělostřelecké přípravě a sérii leteckých náletů přešly pozemní síly turecké armády do ofenzívy proti Lidovým obranným jednotkám (kurdsky Yekîneyên Parastina Gel, zkráceně YPG).


Ankara považuje YPG pro její vazby na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK), která uskutečnila tři dekády staré krvavé povstání na jihovýchodě země, za teroristickou organizaci. Tento fakt se stal záminkou pro zahájení operace „Olive Branchs cílem porazit kurdské síly. Spojené státy ovšem vidí YPG jako efektivního bojovníka proti Islámskému státu, a proto se YPG dostává ze strany USA podpory, což vztahy mezi Tureckem a USA, které jsou už tak velmi vyostřené, jen zhoršuje.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prozradil, že někteří spojenci Turecka poskytli YPG podporu v podobě zásob munice a zbraní. Tento komentář se zdál být namířen na adresu Spojených států.

Útok následoval po týdnech várování proti YPG ze strany prezidenta Erdogana a jeho ministrů. Turecko bylo velmi znepokojeno, když Spojené státy prohlásily, že v budoucnu vycvičí přes 30 000 mužů v severovýchodní oblasti, která je pod kontrolou YPG a Syrských demokratických jednotek.

Turecká armáda uvedla, že bez boje obsadila kurdskou vesnici na severu země. Mluvčí YPG Nouri Mahmoudi naopak uvedl, že: „Všechny turecké síly, které podnikaly útok na Afrín, byly již odraženy a byly nuceny ustoupit“. Od rána si obě strany vyměnily dělostřelecké granáty a podél celé fronty probíhaly boje, informuje server Reuters. Podle svědků se na severozápadě země u vesnice Amuda postavily tisíce lidí proti „turecké okupaci“, zatímco ostatní obyvatelé se opevnili ve svých domovech. Turecko akci brání argumentem, že 95 procent zasažených cílů byli teroristé.

V pátek turecký ministr obrany Nurettin Canikli uvedl, že operace v Afrínu byla zahájena, ale zároveň upozornil, že pozemní síly zatím nedorazily. Podle analytiků bude velmi důležitá odpoveď Ruska, které má v regionu své zájmy a vojáky. Canikli už ovšem dříve uvedl, že situaci konzultuje s Moskvou.

Pentagon k situaci uvedl: „Nabádáme všechny strany, aby se vyhnuly konfliktu a soustředily se na boj s Islámským státem“.

Jak se bude situace dál vyvíjet, záleží, jak se k situaci vyjádří západní země a Rusko, které dlouhodobě podporuje syrského diktátora Asada. Turecko v této situaci jde proti zájmům Spojených států, a když přihlédneme na fakt, že je Turecko členem NATO a v jeho rámci má po USA nejbojeschopnější armádu, je situace obzvláště nebezpečná.

Na druhou stranu to může být pro Spojené státy příležitost jak znovu upevnit svou pozici na Blízkém východě. Této snaze nasvědčuje fakt, že se Spojené státy rozhodly ponechat 2000 svých vojáků v Sýrii. To znamená, že se Spojené státy nehodlají vzdát své pozice na Blízkém východě a dále se budou snažit hájit své zájmy v regionu.

Podrobnosti v angličtině zde https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-turkey/turkish-forces-push-into-syria-clash-with-kurdish-militia-idUSKBN1F90RQ

0
Vytisknout
9456

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2018