15. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 10. 2001

Observer a MFD o antraxu: dva rozdílné způsoby novinářské práce

Američtí "jestřábové" chtějí obvinit Irák

Věcný investigativní žurnalismus a bulvární vyvolávání strachu

Pozoruhodné rozdíly jsme shledali v tom, jak o hrozbě antraxu napsali včera v Observeru a v pondělním vydání MFD. Posuďte sami.

Observer:

Irák "stojí za útoky antraxem". Dogmatici v Pentagonu požadují údery proti Saddámovi. Británie uvedla obvodní lékaře ohledně této smrtelné choroby do plné pohotovosti.

V angličtině je tento článek zde.

Američtí vyšetřovatelé, kteří zkoumají případy antraxu na Floridě a v New Yorku, jsou přesvědčeni, že tyto případy skutečně mají rysy teroristického útoku - a jmenovali Irák jako hlavního podezřelého a jako zdroj smrtících spór.

Jejich vyšetřování přidává materiál k tomu, co američtí jestřábové označují jako rostoucí množství důkazů, že se Saddám Husajn podílel, možná jen nepřímo, na útocích z 11. září.

Pokud by byly obavy vyšetřovatelů potvrzeny - a skeptikové se obávají, že je možné, že američtí jestřábi šíří toto tvrzení jen proto, aby dodali důvěryhodnosti svým požadavkům, že je nutné zaútočit na Irák - tlaku, který nyní vzniká na čelné činitele v Bílém domě a v Pentagonu, možná nebude lze odolat.

Pentagonští stratégové debatovali o plánech na americké letecké údery na podporu ozbrojeného povstán proti Saddámovi, které by zorganizovali na severu země rebelující Kurdové a na jihu šiitští muslimové, přičemž by americká pozemní vojska přislíbila, že budou ochraňovat ropná pole v Basře.

Už došlo ke stykům s iráckou opoziční skupinou, která má sídlo v Londýně s výhledem na to, že by se její členové mohli stát budoucí vládou v Bagdádu.

Čelné zdroje z americké rozvědky, které působí pro CIA i pro americké ministerstvo obrany, sdělily listu Observer, že "důkazem", z něhož možná vyplývá, že případy sněti slezinné rozšířil nějaký stát, je to, že oběti na Floridě byly postiženy vzdušnou formou této nákazy.

"Vyrábět antrax jako takový není příliš obtížné," řekl jeden čelný zdroj americké rozvědky. "Avšak jako biologická zbraň začíná být efektivní pouze tehdy, pokud jsou spóry připraveny dostatečně malé, aby se to dalo vdechovat. To jen nesmírně obtížné. Většina spór je buď příliš velká na to, aby létala vzduchem, anebo příliš malá na to, aby zůstala v plicích."

(...) V tekuté formě je antrax k ničemu: kapičky anthraxu by spadly na zem a oběti by je nevdechy. Výroba práškového antraxu vyžaduje opakované praní v obrovských odstředivkách a pak intenzivní vysoušení, které se musí provádět ve zcela neprodyšném prostředí. Technologie na výrobu práškového antraxu by stála miliony.

Americká rozvědka je přesvědčena, že Irák tuto technologii má a že má zásoby antraxu použitelné pro teroristické účely. "Tenhle prášek sotva vyrábějí v jeskyních v Afghánistánu," řekl jeden zdroj CIA. "Tohle je přímým důkazem, že se na jeho výrobě podílel stát anebo státní tajná služba. Možná to vyrobil Írán. Ale politicky to na Írán nevypadá. Takže zůstává Irák."

Vědci, kteří vyšetřují tyto antraxové útoky, konstatují, že použité bakterie jsou obdobné jako "Amesova varianta" antraxu, která byla původně vypěstována na Iowa State University v padesátých letech a kterou pak obdržely laboratoře po celém světě, včetně Iráku.

Podle zdrojů v Bushově vládě jednají vyšetřovatelé s egyptskými úřady, které tvrdí, že členové organizace al Qaeda, zadržení a vyslýchaní v Káhiře, získali nádobky s antraxem v České republice.

Loni na podzim se prý podle amerických výzvědných pracovníků v Praze setkal Mohamed Atta s agentem irácké rozvědky Ahmedem Samirem al-Ahanim, bývalým konzulem, kterého Češi posléze vyhostili za činnost neslučitelnou s diplomatickým statutem.

Češi také zkoumají možnost, že se Atta setkal s bývalým ředitele Saddamových zahraničních výzvědných služeb Faroukem Hijazim na jaře na jiné schůzce. O Hijazim je známo, že se setkal s bin Ladenem.

V sobotu bylo potvrzeno, že Jim Wolsey, ředitel CIA od roku 1993 do roku 1996, nedávno navštívil jménem "jestřábího" amerického ministerstva obrany Londýn, aby "posílil" další důkazy, jejichž prostřednictvím by bylo možno spojit Irák s událostmi 11. září.

Někteří pozorovatelé se obávají, že snaha spojit Saddáma Husajna s teroristickými útoky je součástí agendy amerických jestřábů, kteří chtějí rozšířit válku tak, aby byla vedena i proti Iráku, čemuž se britská vláda brání.

Jestřábi, jimž nyní naslouchá prezident Bush, jsou soustředěni kolem amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, jeho zástupce Paula Wolfowitze a skupiny poradzů, Defence Policy Advisory Board, které se přezdívá "Wolfowitzova kabala".

Strategie zaměřit se proti Iráku byla vypracována během dvoudenního semináře v září, o němž umírněny americký ministr zahraničních věcí Colin Powell neměl žádné informace.

Na tomto semináři byl zformulován dopis prezidentu Bushovi, který požadoval svržení Saddáma Husajna jako podmínku války. "Pokud to neučiníme," praví se v dopise, "bude to rozhodným selháním ve válce proti terorismu."

Dopis kritizuje Powellovo úsilí budovat mezinárodní koalici: "úsilí vybudovat mezinárodní koalici zešílelo. Účelem koalice musí být 'dokáže splnit potřebný úkol?'a nikoliv 'Bude mít hodně členů?'"

Činitelé americké vlády, blízké této [jestřábí] skupině, sdělili listu Observer: "Vidíme tuto války jako boj proti viru terorismu. Máte-li rakovinu kostní dřeně, nestačí jen uříznout pacientovi nohu. Musí se podrobit celé léčbě chemoterapie. A i kdyby to mělo znamenat, že bychom museli vstoupit do nové stoleté války, děláme právě tohle."

Mladá fronta Dnes:

Cely svet se boji antraxu

Ve Spojenych statech, Britanii, ale take uz temer na celem svete rostou obavy z dalsich teroristickych utoku v odvete za pokracujici utoky v Afghanistanu.

Strach Americanu zvysilo v sobotu dalsich pet pozitivnich testu na antrax u lidi pracujicich v budove American Media Inc. na Floride. Tam pracoval i editor tydeniku The Sun, ktery zemrel na snet slezinnou minuly tyden. Celkem bylo z Floridy hlaseno osm pripadu antraxu, dalsi onemocneni bylo zaznamenano v New Yorku. Antrax se zde projevil u Erin O'Connorove, pracovnice newyorske ustredni redakce televizni stanice NBC. Pozitivni byla i treti zkouska na pritomnost antraxu v dopise odeslanem z Malajsie, ktery dostala pobocka firmy Microsoft v Renu v americkem state Nevada.

"Nebyl bych prekvapen, kdyby pripady nakazy antraxem byly dilem teroristicke site Usamy bin Ladina," rekl v noci na sobotu viceprezident Dick Cheney. Americky ministr zdravotnictvi Tommy Thompson vcera pripustil, ze pokud bude potvrzeno sireni antraxu postou, jde o zjevny terorismus, ale nemusi byt nutne spojen s teroristickou organizaci Al-Kajda.

Obavy z mozne nakazy vyvolaly na mnoha mistech sveta paniku.

Cast letiste v australskem Sydney byla evakuovana po nalezu krabice s podezrelym praskem. Pet lidi v italskem Janove skoncilo v nemocnici pote, co prisli do styku s vyhruznym dopisem. Policie zjistila, ze to byl zert. Podezrele dopisy dostali adresati v Nemecku a Belgii. Nakaza se dosud nikde nepotvrdila. Hasici zasahovali kvuli bilemu prasku i ve Fetrovske ulici v Praze 6. Rozbor ukazal, ze je to mouka.

(CTK, zah)

Strach z antraxu se siri celym svetem

Prestoze onemocneni antraxem (sneti slezinnou), jimz by mohli teroriste vyuzit ke sve pomste za utoky v Afghanistanu, je potvrzeno zatim pouze v USA, strach z nej se siri na mnoha mistech zemekoule.

Asi nejvetsi obavy panuji v Britanii, ktera se na americkych utocich vojensky podili. Vcera vypukla panika primo v centru zdejsi anglikanske cirkve - v katedrale v Canterbury v jihovychodni Anglii. Verici museli opustit svatostanek, kdyz jeden jeji pracovnik oznamil, ze jisty muz sypal v kapli bily prasek.

Tym zachranaru v protichemickych oblecich prasek odklidil a jeho vzorek predal k rozboru.

Stovky lidi byly jiz v sobotu vecer evakuovany z nekolika londynskych restauraci pote, co se osmi obcanum udelalo zle na severolondynske zeleznicni stanici Enfield Chase. Britska policie nahlasila chemicky incident s tim, ze se "nedomniva, ze by slo o teroristicky cin".

Strach z biologickeho utoku zasahl i opacny kout zemekoule.

Cast haly mezinarodnich priletu na letisti v australskem Sydney byla vcera evakuovana kvuli nalezu krabice s podezrelym bilym praskem. Australska vlada pote oznamila, ze aktualizovala po zarijovych teroristickych utocich proti USA sve plany obrany proti pripadnemu pouziti chemickych a biologickych zbrani, vypracovane pred lonskou olympiadou v Sydney.

Belgicke urady vcera oznamily nalez sesti dopisu s obsahem, ktery mohl byt povazovan za nositele antraxu. Predbezne testy vsak naznacily, ze jde o zert.

Extremni rust poctu anonymnich hrozeb bombovymi nebo biologickymi utoky registruji nemecke bezpecnostni urady. Desitky planych poplachu znervoznuji nemeckou verejnost, ale policie zaznamenava prvni uspechy v patrani po strujcich neklidu.

Dva mladici strcili v Koline nad Rynem v opilosti za sterac jednoho auta obalku s napisem Antrax. Jedna chodkyne nasla dopis rano a policie cely prostor uzavrela. Mladici se "pochlubili" telefonicky policii, byli zadrzeni a ceka je trest.

V ramci zesilovani bezpecnostnich opatreni pred teroristickymi akty nasazuje ode dneska nemecka civilni ochrana novy druzicove podporovany system rychleho varovani. Jeho prostrednictvim budou celostatni a zemska krizova centra stejne jako obyvatelstvo prostrednictvim rozhlasu varovany pred hrozicim nebezpecim. Varovani bude mozne rozsirit behem 20 vterin.

(AP, CTK, zah)

                 
Obsah vydání       15. 10. 2001
15. 10. 2001 Američtí "jestřábové" chtějí obvinit Irák
13. 10. 2001 O korumpujícím nebezpečí "mocenské turistiky"
15. 10. 2001 Bude britská vláda schopna potlačit v britských médiích bin Ladenova videa?
15. 10. 2001 Spojené státy přiznaly, že se při bombardování spletly
15. 10. 2001 "Řekla jsem Blairovi pravdu o své vlasti"
15. 10. 2001 Nesmíme dopustit, aby nevinní lidé hladověli
15. 10. 2001 Je zapotřebí jasné rozhodnosti
14. 10. 2001 O západní "nadřazenosti" Umberto  Eco
12. 10. 2001 Pocta New Yorku po 11. září
12. 10. 2001 British racist filter at Prague Airport
14. 10. 2001 Aukce je mrtva, ať žije aukce! Jan  Paul
14. 10. 2001 Good PR: How Britain succesfully presented itself as a racist imperial power to the Czech Republic. Jan  Čulík
12. 10. 2001 Ministerský dvojí loket
12. 10. 2001 Žantovský: Za Klause a gangsterský kapitalismus
12. 10. 2001 O přínosech a možných rizicích českého vstupu do Unie Luděk  Urban
12. 10. 2001 Pětice aktivistů protestujících proti SOA osvobozena!
11. 10. 2001 Novinářská práce jako manifestační přihlášení se k většinovému davu Jan  Čulík
12. 10. 2001 V této zatěžkávací zkoušce demokracie ČR selhala Eugen  Haičman
5. 10. 2001 Co udělat, pokud nemáte v těchto nových BL české háčky a čárky Jan  Čulík
8. 10. 2001 Jak vycházejí Britské listy e-mailem Tomáš  Pecina

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
15. 10. 2001 Američtí "jestřábové" chtějí obvinit Irák   
14. 10. 2001 Good PR: How Britain succesfully presented itself as a racist imperial power to the Czech Republic. Jan  Čulík
14. 10. 2001 O západní "nadřazenosti" Umberto  Eco
13. 10. 2001 O korumpujícím nebezpečí "mocenské turistiky"   
12. 10. 2001 Žantovský: Za Klause a gangsterský kapitalismus   
12. 10. 2001 O přínosech a možných rizicích českého vstupu do Unie Luděk  Urban
12. 10. 2001 Zlikviduje navrhovaná novela azylového zákona v ČR azylové právo? Pavel  Kelly-Tychtl
11. 10. 2001 Česká média vyvolávají u lidí bigotní, hysterické, tupé reakce Jan  Čulík
8. 10. 2001 Kdy se zbavíme švejkoviny? Jan  Čulík
7. 10. 2001 Držte hubu, Čulíku II. Jan  Čulík, Štěpán Kotrba, Tomáš Pecina
6. 10. 2001 Bez občanky a bez pistole Ondřej  Hausenblas

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 10. 2001 Je zapotřebí jasné rozhodnosti   
15. 10. 2001 Nesmíme dopustit, aby nevinní lidé hladověli   
15. 10. 2001 Bude britská vláda schopna potlačit v britských médiích bin Ladenova videa?   
15. 10. 2001 Spojené státy přiznaly, že se při bombardování spletly   
15. 10. 2001 Američtí "jestřábové" chtějí obvinit Irák   
15. 10. 2001 "Řekla jsem Blairovi pravdu o své vlasti"   
15. 10. 2001 Francis Fukuyama: Musíme bránit lidská práva   
15. 10. 2001 Bill Clinton: V bohatých zemích se musí lidé zbavit svého krátkozrakého sobectví   
14. 10. 2001 O západní "nadřazenosti" Umberto  Eco
13. 10. 2001 O korumpujícím nebezpečí "mocenské turistiky"   
12. 10. 2001 Pocta New Yorku po 11. září   
12. 10. 2001 Dejte mi pokoj s humanisty Jan  Bím
12. 10. 2001 V této zatěžkávací zkoušce demokracie ČR selhala Eugen  Haičman
12. 10. 2001 Měli by muslimové vyhlásit svatou válku proti bin Ladenovi?   
12. 10. 2001 Britská vláda požaduje v souvislosti s Afghánistánem zahájení palestinského mírového procesu