9. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 10. 2001

Channel 4 News:

Nesmí vzniknout válka mezi Západem a islámem

Pro Českou televizi: Jak se dělají zprávy jinde

Shrnujeme prvních cca dvacet minut včerejších ( 8. 10. 2001) pravidelných 55 minutových večerních zpráv, které vysílá britská terestrická komerční televize Channel Four každý všední den v 19 hodin. Včera bylo přibližně 50 minut tohoto večerního zpravodajství věnováno americké "válce proti terorismu".

Moderátor Jon Snow ve studiu: Toto bude pro Británii dlouhá válka, konstatoval premiér Tony Blair v Dolní sněmovně. I když bude bin Ladenova organizace zlikvidována, neznamená to, že je úkol splněn, řekl Blair. Lidové protesty se šíří - od Gazy až po Indonésii vzniká napětí i ohledně rozsahu této války.

Americký prezident Bush: Ve veškerém úsilí, na všech frontách budeme pokračovat tvrdě a neústupně - budeme stahovat síť spravedlnosti. Bude to dlouhá válka.

Střih na pákistánského prezidenta Musharrafa: Dostal jsem konkrétní ujištění, že tato operace bude krátká...

Moderátor Jon Snow ve studiu: Jak Američané shazují s bombami i humanitární pomoc, humanitární organizace varují, že jejich úsilí pomoci lidem v Afghánistánu je tím nebezpečně kompromitováno. Britští poslanci debatují o válce v londýnské Dolní sněmovně, zatímco Tony Blair se rozhodl postavit se bin Ladenovi přímo v jeho oblíbené televizi. A Talibán propustil britskou novinářku Yvonne Ridleyovou. Dnes večer je zpět v bezpečí v Pákistánu.

Moderátorka: A mezi ostatními hlavními zprávami dnes večer jsou: Více než 100 osob zahynulo při letecké havárii na letišti v Milánu (...)

Britská vláda se chová trapně, sprostě a nepřijatelně - to byla poslední slova generálního ředitele drasticky prodělávajícího státního podniku Railtrack (Železniční komunikace - obdoba Českých drah), který se vláda rozhodla zlikvidovat. A potopená ruská ponorka Kursk byla vyzvednuta z hloubi moře.


Jon Snow: Bude to dlouhé úsilí, dlouhá válka. Přicházejí pečlivě koordinované signály od šéfů západní koalice, jak začala dnes večer útočit na cíle Talibánu podruhé západní letadla. V tento druhý den tedy, jak se zdá, se válečné cíle už jaksi rozšiřují. Spojené státy napsaly právnický dopis Radě bezpečnosti OSN, v němž varují, že v úsilí o vlastní národní bezpečnost, boj proti terorismu budou možná vyžadovat útoky i proti jiným organizacím v jiných zemích než jen v Afghánistánu. A při mimořádné debatě v Dolní sněmovně před několika minutami premiér Blair jak se zdálo zopakoval přesně tyto postoje:

Tony Blair: Tohle bude opravdu dlouhá válka. Ani po porážce al-Qaedy nebude úkol dokončen. Síť mezinárodního terorismu není jen al-Qaeda.

Jon Snow ve studiu: Julian Rush nyní informuje o důsledcích včerejších leteckých úderů a o nové vlně leteckých úderů dnes večer.

Julian Rush: (hluk výbuchů) Kábul dnes večer. Během několika posledních minut přišly tyto záběry, na nichž vidíte exploze kolem hlavního města Kábulu. Na noční obloze je vidět protiletecká střelba. Druhá vlna leteckých úderů byla zahájena asi před 90 minutami.

(záběry dne v Kábulu) Předtím, za denního světla, se Afghánci ve svém hlavním městě probírali sutinami zřejmě obytných domů, které zničily včerejší nálety. Vzhledem k tomu, že na území, které ovládá Talibán, není žádný nezávislý novinář, je obtížné potvrdit toto tvrzení. Činitelé Talibánu konstatovali, že včera v noci přišlo o život asi dvacet osob. Američtí a britští vojenští činitelé uvedli, že jejich cíle byly výcvikové tábory, letiště, protiletecká obrana a vojenská velitelství bin Ladenovy organizace al-Qaeda a Talibánu.

Vrchní velitel amerických spojených vojenských štábů: Jsme v podstatě spokojeni s výsledky, ale máme zatím jen předběžné hodnocení způsobených bitevních škod. Letecké údery pokračují právě i v této chvíli. Útočíme na cíle podobné včerejším.

(startující stihačky) Včerejší scény startujících letadel z amerických letadlových lodí se asi budou opakovat každý den pravděpodobně po doby týdne. Toto byla letadlová loď Enterprise. První útoky mají zlikvidovat omezenou afghánskou protileteckou obranu, aby mohly být další letecké údery prováděny v bezpečí. Už nám nyní sdělují, že byla zahájena teprve první etapa toho, co činitelé charakterizují jako trojdílnou operaci. Diplomacie a humanitární pomoc mají být dalšími dvěma součástmi.

Americký činitel: Tento problém nevyřeší střely s plochou dráhou letu. Něco střely dokáží vyřešit, něco dokáží vyřešit bombardéry. Ale spousta věcí se bude muset dělat prostřednictvím finančního systému, diplomacií, otevřenými pozemními operacemi a zejména prostřednictvím výzvědných operací.

Julian Rush: A tak jsou letadla a střely dnes večer opět ve vzduchu. Útoky budou téměř jistě obdobné jako včera večer, kdy se jich účastnilo jen 15 bombardérů, bombardéry B2 z americké základny v Missouri a letadla B-52 z britské základny Diego García v Indickém oceáně. Bylo odpáleno 50 řízených střel typu Tomahawk z amerických lodí v Perském zálivu a z jedné tamější britské ponorky. Včera večer bylo třicet cílů. Většina z nich, 23, byla podle armádních činitelů v neobydlených oblastech. Tři z nich prý byly výcvikové tábory severně a jižně od Kábulu a další z nich tábor bina Ladena ve Farmadě, jižně od Džalalabádu. Kandahár byl bombardován co nejsilněji. Je to politická a duchovní základna Talibánu. Bylo tam zasaženo letiště i vojenské velitelství Talibánu a kasárna pro bin Ladenovy stoupence. Poradce šéfa Talibánu mully Omara uvedl, že Omar unikl úderům na poslední chvíli: odešel ze svého ústředí v Kandaháru 15 minut před zásahem. Přišly také zprávy, že nedaleko Mazar-e-Sharifu byly zničeny tanky Talibánu. Mezi všemi těmi bombardéry shazovala dvě dopravní letadla, C-17, která přiletěla z Německa, potravinové balíky pro uprchlíky v Afghánistánu nedaleko pákistánské hranice. Včera večer byly shozeny potraviny asi pro 37 000 lidí. Humanitární pomoc je součástí válečného plánu - pomáhá posílit koalici. Avšak to silně znepokojuje humanitární organizace, které se obávají, že to zkompromituje jejich nezávislost. Organizace Lékaři bez hranic konstatovala v pondělí večer, že je to "nástroj propagandy", který je "v podstatě k ničemu."

Moderátor ve studiu: Gaby Rado nyní informuje z Afghánistánu, z oblasti asi 50 km severně od Kábulu, kterou ovládá opoziční Severní Aliance.

Gaby Rado: Nejsou dnes žádné známky, že by Severní Aliance získávala nějaké výhody z první vlny úderů. Otázka, zda tito mudžahídové se stanou pozemními jednotkami západní aliance, zůstává dnes večer otevřená.

Mudžahíd: Až bude vojenská situace Talibánu na frontě severně od Kábulu je taková, že budeme přesvědčeni, že by bylo možné zorganizovat ofenzívu bez obětí, využijeme té příležitosti a učiníme to.

Reportér Rado: Co víte o tom, jak jsou silné jednotky Talibánu na frontě mezi námi a Kábulem?

Mudžahíd: Je tady alespoň 5000 ozbrojených mužů Talibánu a 1000 zahraničních vojáků, včetně Arabů a Pákistánců a dalších osob.

Gaby Rado: Na staré kábulské silnici, která vede od fronty do oblastí, které ovládá opozice, není známky, že by se blížil útok. Tato žena nám řekla, že jí s rodinou bylo nařízeno, aby opustili vesnici nedaleko strategicky důležitého letiště, kde v noci došlo k útokům. V nedaleké čajovně jsme se setkali s místním velitelem, který nám sdělil, že byl informován o amerických a britských leteckých úderech dvě hodiny předem. Ostatní muži, bojovníci mimo službu, byli přesvědčeni, že vítězství je jen otázkou času.

Bojovník: Souhlasím s tímto bombardováním, pokud zničí teroristické základny, ale doufáme, že civilisté v Kábulu budou v bezpečí.

Jiný bojovník: Kábulu se jistě můžeme zmocnit, ale potřebujeme leteckou podporu. Kdybychom měli letadla, mohli bychom ho dobýt za hodinu. Není obtížné dobýt Kábulu.

Gaby Rado: Ale navzdory veškerým jejím cvičením nebyla dosud síla Severní Aliance silněji vyzkoušena. A Talibán musí vědět, že kdyby ztratil Kábul, byl by to pro něj začátek konce.

Jon Snow ve studiu: Gaby Rado s námi nyní hovoří živě videofonem z oblasti, kterou ovládá Severní aliance. Gaby, co se děje dnes večer?

Gaby Rado: Dnes večer, Jone, začaly letecké údery trochu později než včera večer. První záblesky, které jsem viděl na horizontu, první exploze, přišly asi v 18.55 středoevropského času. Spočítal jsem jich asi dvanáct. Většina z nich byla v dálce, což by znamenalo, že jsou to útoky na Kábul. Tři z nich jsem napočítal blíže nám, asi 30 km odsud na jih, odhaduju, na letecké základně Wagram. Bojovníci Severní aliance na této straně využívají chaosu na straně Talibánu. Asi 19. 20 středoevropského času jsem napočítal tři další exploze, byly to velké exploze na horizontu, osvítily velkou část oblohy. Severní aliance tvrdí, že od Talibánu utíkají důležití lidé. Prý od prvních leteckých úderů za posledních 24 hodin přešlo na jejich stranu asi 1000 bojovníků, pod vedením důležitých válečných magnátů, v této rozhádané zemi. Severní aliance také tvrdí, že Talibán už nemá komunikace rádiem, dosud jeho rádiový provoz odposlouchávali a teď to úplně přestalo.

Jon Snow: To byl Gaby Rado v severním Afghánistánu, vrátíme se k němu, pokud bude mít během pořadu něco nového. Den po prvních leteckých úderech proti Afghánistánu je sousední Pákistán ve velmi složité situaci. Po celé zemi demonstrují tisíce aktivistů na podporu Talibánu. Vyjadřovali hněv proti leteckým úderům, vypalovali budovy a bojovali s policií. V hlavním městě Islamabádu a v Pešaváru došlo k násilným střetům. Za okamžik se tam podíváme, ale nejprve do Quetty, nedaleko hranice s Afghánistánem, kde byla jedna osoba usmrcena a alespoň 20 jich bylo zraněno. Zahraničním novinářům v Quettě není dovoleno, aby opouštěli hotely, ale naší reportérce Tristaně Moorové se podařilo uniknout z hotelu a natočila tuto reportáž.

(Hněvivé hlasy demonstrantů) Reportérka: Město v obležení. Stovky demonstrantů vyjadřují svůj hněv proti Západu a proti pákistánské vládě. Davy útočí na policejní automobil. Úřady neočekávaly tak násilné protesty. Byly podpalovány automobily a vykrádány obchody. Toto byla silueta město Quetta. Násilí začalo po ranních modlitbách. Stoupenci Talibánu nepotřebovali příliš mnoho povzbuzování, aby se vydali do ulic. A od těchto mužů pochází mrazivé varování prezidentu Bushovi, že se mu pomstí. Novináři nesměli vyjít z hotelu, bylo nám řečeno, že je to pro naši vlastní bezpečnost, a policie se snažila zvládat situaci slzným plynem. Ale nám se podařilo z hotelu uniknout. Celé dopoledne jsme jezdili městem Quetta. Obchody byly uzavřeny, všude hořely požáry. I kina, promítající americké filmy, byla zdemolována.

(Uvnitř jedoucího automobilu, reportérka je částečně kryta rouškou): Většina novinářů musela strávit zde v Quettu celý den v hotelu, protože policie nedovolila nikomu z nich ven. Teď policie zavedla zákaz vycházení a po městě vytvořila silniční zátarasy. Uchýlili jsme se do nemocnice, kam už vozili raněné. Tento dvanáctiletý chlapec byl střelen do paže. Mnoho dalších lidí bylo zraněno. Afghánská lékařka, která žije zde v Quettu, se snažila spojit se s přáteli v Bamiyanu. Sdělili jí, že stovky lidí se už snaží dostat ze země. Takto tato lékařka reagovala na letecké údery proti Afghánistánu:

Afghánská lékařka (hovoří anglicky): Abych byla upřímná, zdrtilo mě to. Včera jsem plakala. Pro ty chudáky lidi v Afghánistánu. Nikdo nevěděl, že k tomu dojde. Nebyli tedy připraveni.

Reportérka: Na druhé straně města právě demonstranti vypalovali ústředí organizace UNICEF. Budova byla evakuována včas. Ale stačilo to na to postrašit zdejší činitele OSN, kteří se nyní vystěhovali ze všech svých kanceláří a jejich pohyb - jako pohyb všech zdejších cizinců - je omezován úřady.

Činitel UNICEFU: Považujeme to za preventivní opatření. Avšak dopad na uprchlíky bude strašlivý. Už za poslední čtyři týdny se jejich situace zhoršuje.

Reportérka: Dnes také došlo k nepokojům v pohraničním městě Čaman. Byly to další nepříjemné scény pro pákistánského prezidenta Musharrafa. Tito demonstranti jsou možná v menšině, ale signál od vedoucích náboženských představitelů islámu je jasná: požadují svatou válku proti Západu.

Místní svědek: Jsou velmi rozhněvaní proti Americe a Anglii a jsou připraveni jít do svaté války.

Reportérka: Dnes večer, když dochází k dalším úderům na Afghánistán, přicházejí zprávy o stovkách uprchlíků z města Kandahár. Mnoho zůstalo nyní v zemi nikoho na hranici, kde se také prý nyní shromažďují vojáci Talibánu. Ale protože Pákistán uzavřel hranice s Afghánistánem, skutečný rozsah této humanitární krize není známý, neznají ho ani humanitární organizace.

Jon Snow ve studiu: Pákistánský prezident generál Pervez Musharraf obhajoval dnes v televizi své rozhodnutí podpořit americkou vojenskou akci a tvrdil, že drtivá většina obyvatel ho podporuje. Dnes večer byl zaveden zákaz vycházení ve snaze potlačit demonstrace. Dobrá zpráva: reportérka deníku Sunday Express Yvonne Ridley přicestovala do Pákistánu a konstatovala, že je nesmírně ráda, že byla propuštěna a chce se co nejdříve vrátit domů ke své devítileté dceři. Náš asijský korespondent Ian Williams je v Islamádu. Iane?

Ian Williams: Yvonne Ridleyová byla dnes večer propuštěna přes afghánskou hranici. Došlo k určitému zmatku, kdy sem má dorazit. Mnoho z nás bylo překvapeno, že ji propustili i po nočním bombardování. Přicházely zprávy, že odjela z Kábulu, že neodjela, ale nakonec se tady objevila, byla moc ráda, že je volná a strašně se chtěla vrátit ke své dcery. To je od Talibánu překvapivé gesto dobré vůle a dobrá zpráva v den, který byl zde v Pákistánu dnem hněvu.

záběry z demonstrací Slzný plyn čekal na boží bojovníky v pohraničním městě Peshawaru. Pořádková policie donutila několik stovek většinou náboženských studentů pryč z ulic. Netolerovala jejich požadavky svaté války proti Americe.

Skandování demonstrantů Skandovali: Válka bude pokračovat, dokud nebude Amerika zničena. K tomu je naváděli dogmatičtí náboženští představitelé, pro něž je včerejší bombardování důvodem, aby vyhlásili svatou válku.

Místní člověk: Nyní je povinností každého muslima vést svatou válku proti americkým útokům.

Reportér: Policie v Islamabádu se také připravovala na nejhorší, i když se na dav demonstrantů, který nečítal víc než 2000 osob, dívali kolemjdoucí spíše s pobavením než se strachem. Navzdory rétorice byly protesty zde v hlavním městě daleko omezenější než v pohraničních městech. Je také jasné, že prezident Musharraf nečelí opozici jen na ulicích. Pochází také z jeho vlastní armády a rozvědných služeb. Pákistánský vojenský diktátor propustil dva čelné protalibánské generály a také šéfa rozvědky. Že prý to není nic neobvyklého, tvrdil:

Prezident Musharraf na tiskové konferenci: "To je normální vojenská činnost. Nemá to nic společného s nynějšími událostmi." Zdůraznil, že jeho podporu pro Washington schvaluje většina Pákistánců a že byl ujištěn, že vojenské akce nebudou dlouho trvat. "Dostal jsem jasné ujištění, že tato operace bude krátká, přesně zaměřená a také že nebudou civilní škody." Je si vědom toho, jak by mohly protesty v důsledku dlouhodobé války nabýt výrazně na síle, zejména, pokud by došlo k civilním raněným a mrtvým.

(Jiná tisková konference) Na druhé straně města se vyjádřil velvyslanec Talibánu, jeho poslední kontakt s vnějším světem, tvrdil, že už došlo k civilním mrtvým. "Většina obětí útoků jsou chudí civilisté. A alespoň dvacet osob. Ženy, děti a chudí Afghánci byli usmrceni." Charakterizoval včerejší letecké údery jako teroristický čin. "Útok na Afghánistán není jen teroristický útok, ale je to také útok na důstojnost všech muslimů. Je to agrese proti všem islámským zemím a proti islámu." Také tvrdil, že prý až čtyři letadla byla sestřelena a že Osama bin Laden je v pořádku a dál setrvává v Afghánistánu.

Jon Snow ve studiu: Nyní přecházíme zase živě k Ianu Williamsovi. Iane, ohledně těch propuštěných generálů, a zejména ohledně toho propuštěného šéfa rozvědky. Je to čin silného muže, který má podporu, anebo čin člověka, jehož moc slábne?

Ian Williams: Myslím, že je Musharraf víceméně stále ještě dost silný. ISA je velmi vlivná organizace, která v mnoha aspektech nikomu nebyla v minulosti odpovědná. Je to organizace, která v podstatě Talibán vytvořila, poskytovala jim zásoby a podle mnoha lidí Talibán i řídila. To, že bylo možné generála Mamooda předčasně penzionovat, ukazuje, že v něj neměl generál Musharraf důvěru. Je také důležité, že Američané zdůrazňovali, že je pro ně nejdůležitější spoluprací s Pákistánem sdílení výzvědných informací - a teď byl náhle propuštěn šéf rozvědky, s nímž museli Američané před tímto konfliktem jednat.

Jon Snow: A jak to, že Musharraf hovoří o krátké válce přesně v den, kdy Bush a Blair hovořili o dlouhé válce? Jak to, že existuje tento rozdíl?

Ian Williams: Pro generála Musharrafa by to bylo velmi znepokojující. Zjevně tyto výroky pronesl, aby uklidnil protesty v ulicích. Musí lidi ujišťovat, že to bude jen krátká akce a že nebude docházet k civilním zraněným a mrtvým. Pokud to bude jinak, hrozí vážné nebezpečí, že tyto protesty budou eskalovat.

Jon Snow: Nyní se k nám z Washingtonu připojil profesor Ahbar Ahmed, bývalý Vysoký komisař Pákistánu v Londýně, nyní ředitel katedry islámských studií ve Washingtonu. Pane profesore, podívejme se na protesty v Pákistánu. Jsou hrozbou generálu Musharrafovi? Dosud se dovídáme, že prý ty protesty nejsou příliš hrozivé.

Ahbar Ahmed: Ano, významné na protestech v Baluchistánu a v pohraničních provinciích u Afghánistánu je to, že tyto kmeny žijí na obou stranách hranice. Často ta hranice neexistuje. Z hlediska pákistánské politiky samotné tyto protesty nejsou důležité. Nejdůležitější provincií v Pákistánu je Pandžáb, nejlidnatější provincie, a většina armádních důstojníků i obyčejných vojáků pochází z Pandžábu. Málokdy by vláda odolala rozsáhlým protestům v ulicích Lahore, což je hlavní město Pandžábu. Zatím se protesty nerozšířily mimo Baluchistán a pohraniční provincie. Budeme sledovat v následujících dnech situaci v Pandžábu velmi pečlivě. Existuje korelace. Čím delší bude válka v Afghánistánu, tím větší tlak bude vznikat v Pákistánu.

Jon Snow: Tak je jasné, proč generál Musharraf chce krátký konflikt. Řekněte mi, dnes večer bylo oznámeno, je to velmi nezvyklé, že generál Musharraf zatelefonoval indickému premiéru a pozval ho k rozhovorům. Řekl mu, přijeďte s námi jednat o této mezinárodní válce proti terorismu. Je to propaganda, anebo vidíte v tom něco víc?

Ahbar Ahmed: Vidím v tom něco víc. Dnes je zoufalá doba, nebezpečná doba, nejistá doba, není jasné, jak to celé drama pro mnoho lidí, vládnoucích v této oblasti, skončí. Bylo by v zájmu Indie, aby měla pevný a stabilní Pákistán, nikolvi nutně agresivní Pákistán. Myslím, že by byla Indie velmi znepokojena, kdyby se Pákistán rozpadl. Bylo by pro ni strašné, kdyby se 140 milionů lidí začalo navzájem prát - došlo by k partyzánské válce, k občanské válce, a tak dále. Je v zájmu Indie, aby Pákistán přežil, a proto podpořit v této chvíli Musharrafovo úsilí.

Jon Snow: Pohlédneme-li dále. Od Indonésie až po Gazu se dnes konaly protesty. Říkám si, když dnes sdělily Spojené státy OSN, že válku chtějí rozšířit na další země, jsme tady na nebezpečném území?

Ahbar Ahmed: Jsme na nebezpečném území, jak jste viděl, Osama bin Laden ve svém videu, které se včera vysílalo v Americe, zdůraznil čtyři body. Tyto čtyři body mají víceméně velkou rezonanci v muslimském světě: Palestinci, tragická situace iráckých dětí a lidí, kteří v Iráku trpí, přítomnost amerických vojsk v Saúdské Arábii a tragická situace utlačovaných lidí na Blízkém východě. Tyto záležitosti mají rezonanci u muslimského obyvatelstva a Osamovou strategií je rozšířit tento konflikt ve válku mezi islámem a západními mocnostmi. A tomu se musíme za každou cenu vyhnout. Protože kde to skončí a jak to skončí, to by bylo velmi obtížné říct.

(...)

Foto: Channel 4 News

                 
Obsah vydání       9. 10. 2001
9. 10. 2001 Americké letecké údery proti Afghánistánu usmrtily 4 pracovníky OSN
8. 10. 2001 Jak je snadné býti hrdinou Štěpán  Kotrba
9. 10. 2001 Nesmí vzniknout válka mezi Západem a islámem
9. 10. 2001 Humanitární organizace odmítají spojování pomoci pro Afghánistán s bombardováním
8. 10. 2001 Klepetko a Vochomůrka Filip  Rožánek
8. 10. 2001 Když Západ pronásleduje bin Ladena, proč není ve vězení Ariel Šaron?
8. 10. 2001 Jak reagoval americký tisk
8. 10. 2001 Vojenské údery proti Afghánistánu mají trvat "řadu dní nebo i déle"
9. 10. 2001 Afghánistán - země uvězněná v horách svých tradic Fabiano  Golgo
9. 10. 2001 Kartágo musí být zničeno Fabiano  Golgo
8. 10. 2001 Americké letecké údery rozdělily svět
8. 10. 2001 Pokrytí teroru Gore  Vidal
7. 10. 2001 Držte hubu, Čulíku II. Tomáš  Pecina, Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
8. 10. 2001 Kdy se zbavíme švejkoviny? Jan  Čulík
6. 10. 2001 Majid Majed má opět problémy s cizineckou policií Tomáš  Pecina
6. 10. 2001 Český statistický úřad stíhá odmítače Tomáš  Pecina
4. 10. 2001 Programový dokument: Osud lidstva a pokrok je nerozlučně spjat s osudem planety
11. 10. 2001 Jak se dostat ke starším vydáním Tomáš  Pecina
5. 10. 2001 Co udělat, pokud nemáte v těchto nových BL české háčky a čárky Jan  Čulík
8. 10. 2001 Jak vycházejí Britské listy e-mailem Tomáš  Pecina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 10. 2001 Humanitární organizace odmítají spojování pomoci pro Afghánistán s bombardováním   
9. 10. 2001 Nesmí vzniknout válka mezi Západem a islámem   
9. 10. 2001 Afghánistán - země uvězněná v horách svých tradic Fabiano  Golgo
8. 10. 2001 Když Západ pronásleduje bin Ladena, proč není ve vězení Ariel Šaron?   
8. 10. 2001 Jak reagoval americký tisk   
8. 10. 2001 Klepetko a Vochomůrka Filip  Rožánek
8. 10. 2001 Pokrytí teroru Gore  Vidal
8. 10. 2001 Americké letecké údery rozdělily svět   
8. 10. 2001 Jak je snadné býti hrdinou Štěpán  Kotrba
8. 10. 2001 Vojenské údery proti Afghánistánu mají trvat "řadu dní nebo i déle"   
8. 10. 2001 Kdy se zbavíme švejkoviny? Jan  Čulík
8. 10. 2001 V čem jsou postoje Západu v dnešní "válce proti terorismu" sporné?   
8. 10. 2001 ČT zradila své koncesionáře Filip  Rožánek
8. 10. 2001 Pokrytectví západních zemí?   
8. 10. 2001 První údery na Afghánistán - podrobnosti   

Budoucnost evropské obrany RSS 2.0      Historie >
9. 10. 2001 Nesmí vzniknout válka mezi Západem a islámem   
8. 10. 2001 Pokrytí teroru Gore  Vidal