Je ČR zemí, v níž žádné hodnoty neplatí?

22. 9. 2017 / Václav Hořejší

čas čtení 2 minuty


Nedávno mi pan Čulík v e-mailové diskusi zdůrazňoval, že BL publikují pouze kvalitně vyargumentované příspěvky a že pan Dolejší je v tomto směru zářným vzorem. Nemyslím, že je to případ článku  ČR není žádnou zralou demokracií   (ostatně nemyslím, že je to případ i některých jiných Dolejšího textů). Redaktor BL Karel Dolejší v něm píše, že "Česká republika je zemí, kde žádné hodnoty neplatí". Co je tohle za nesmyslnou generalizaci? Poněkud krypticky dále píše: Český normalizační syndrom morálního nihilismu je zkrátka alergický na jakékoliv řeči o hodnotách i na samotnou možnost, že by se s hovady nemluvilo“.


Pravděpodobně těmito výkřiky reaguje na diskusi o tom, zda měla být k diskusi o problémech školství připuštěna poslankyně KSČM Semelová; míní tedy tím „hovadem“ právě onu osobu? Trpí podle pana Dolejšího „normalizačním syndromem morálního nihilismu“ středoškoláci, kteří onu diskusi organizovali a Semelovou pozvali? Směřují BL tímto stylem psaní na úroveň PL?

Musím říci, že řeči poslankyně Semelové relativizující zločiny stalinistického období v ČSR mě onehdy také hodně iritovaly, ale přesto bych si myslel, že by měly být vyvraceny solidními argumenty a ne hloupými nadávkami. Mimochodem, asi nejvíc některé lidi rozčilovaly názory paní Semelové na proces s Miladou Horákovou. Jak známo,  souvislosti s tím byla i souzena – a soudem byla osvobozena. Semelová pokud vím, nikde neschvalovala popravu Milady Horákové, ale vyjadřovala pochybnosti o tom, že její přiznání byla vynucená.

Tento názor mě ale nijak nepobuřuje – naopak, já jsem si vždy myslel, že Horáková odvážně, ba hrdinsky, i před soudem řekla, co si opravdu myslela a jaké z toho vyvodila důsledky – totiž že se snažila o odstranění komunistického režimu! Tvrdí snad někdo, že naopak onen režim schvalovala, nic proti němu nepodnikala a on ji jen přinutil říkat opak, aby ji mohl popravit? Dobře si pamatuji, že i někteří moji známí v dávných soukromých diskusích říkali, že by dokonce akceptovali, resp. uvítali odstranění komunistického režimu i za cenu velkých válečných obětí (tedy něco podobného tomu, co Horáková říkala před soudem).

Mají snad být diskuse na toto již historické téma nadále tabuizované a zastánci „nesprávných“ názorů ostrakizováni a označováni jako „hovada“?







0
Vytisknout
9982

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2017