Noční útok v Sýrii: Rusové byli varováni, tedy i Asad. Provoz ostřelované základny lze obnovit v řádu týdnů

7. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Jednorázovému americkému útoku na syrskou leteckou základnu, z níž byl podle USA veden chemický útok na civilisty v Chán Šajchúnu, předcházelo varování ruské straně, která odsud nasazovala bitevní vrtulníky Mi-35 a Ka-52. Varování nepochybně dorazilo také k Asadovi. Videozáběry ruské vojenské televize Zvězda ukazují vesměs prázdné zodolněné hangáry. Ani mnohé tyto stacionární objekty nejeví po útoku známky závažnějšího poškození ZDE.


Američané v noci odpálili 59 střel s plochou dráhou letu BGM-109 Tomahawk z torpédoborců USS Porter a USS Ross. Avizovanými cíli měly být obě vzletové a rozjezdové dráhy na syrské letecké základně Aš Šajrat, dále sklady munice, systémy protivzdušné obrany, radary a zásoby paliva. Zatímco Američané tvrdí, že zničili nebo vážně poškodili až 30 stíhacích bombardérů Su-22 syrského letectva (na základně se nachází celostátní středisko pro generální opravy tohoto typu), několik stíhaček MiG-23 a také bombardéry Su-24, jiné zdroje uvádějí podstatně střízlivější údaje. Nižší odhady podporuje také fakt, že typ Su-24 z ostřelované základny obvykle nepůsobí, neboť se zpravidla zdržuje na jiné, známé pod kódovým označením T-4 (u města Tijas v governorátu Homs).

Záběry ze základny spíše nasvědčují verzi, podle níž většina bojových letadel byla předem evakuována. Během útoku lze vedle rozjezdových drah vidět maximálně tucet strojů vytažených z hangárů - a u nich není jasné, zda šlo o letouny operační, nebo spíše o opotřebované neopravitelné vraky.

Rusové měli skvělou příležitost nasadit proti útočícím střelám svůj nejmodernější systém protivzdušné obrany S-400, přes jehož postavení v provincii Latakíja Tomahawky přelétávaly. Pomalá a zastaralá střela by měla být opravdu snadným soustem. Ani se o to nepokusili.

Podle ruských zdrojů opírajících se o videozáběry natočené přímo v místě byla základna poškozena jen částečně. Zničeno mělo být jen devět letounů. Zatímco došlo k zásahům skladů pohonných hmot a munice, vzletové a přistávací dráhy jsou prakticky nepoškozeny. Nejméně dva letouny stojí v intaktních hangárech bez známek vážnějšího poškození.

Moskva rovněž tvrdí, že cíl zasáhla jen část odpálených střel, ačkoliv neupřesňuje důvod.

S přihlédnutím k materiálům publikovaným ruskou stranou lze předpokládat, že nouzový provoz na letecké základně Aš Šajrat využívané mj. k transportu íránských vojáků a zbraní do Sýrie by mohl být obnoven již během několika dní, zatímco plné obnovení provozu si vyžádá řádově týdny.

0
Vytisknout
17858

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2017