Britská policie vyšetřuje volební podvody Konzervativní strany

15. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Konzervativní poslanec Craig McKinley byl vyslýchán po dobu šesti hodin britskou policií v souvislosti s podezřením, že jeho strana porušila při všeobecných volbách v květnu 2015 britský volební zákon.

Britský volební zákon přísně limituje množství financí, které má právo každá strana účastnící se voleb vydat na svou kampaň v každém volebním okrsku. Tyto výdaje se musejí přesně do halíře vykazovat centrální britské volební komisi. Neučinit to je trestným činem.

Televizní zpravodajství Channel Four News a deník Daily Mirror odhalily, že do takzvaných marginálních volebních okrskůh, kde bylo vítězství konzervativního kandidáta ohrožena, poslalo ústředí Konzervativní strany na jeho podporu autobusy s vysokými konzervativními politiky a dalšími aktivisty. Výdaje na diety a ubytování těchto činitelů v daném volebním okrsku, i výdaje na pronájem autobusu měly být zahrnuty do místních výdajů na kandidaturu konzervativního poslance.

To se v celé řadě případů nestalo. Výdaje na volební autobusy byly protizákonně zahrnuty do celostátních nákladů Konzervativníá strany na volby. Craig McKinley zvítězil ve volebním okrsku South Thanet nad tehdejším šéfem euroskeptické strany UKIP Nigelem Faragem. Právě případ voleb v okrsku South Thanet je jedním z těch, který nyní policie vyšetřuje.

V ústředí britské Konzervativní strany roste panika ohledně obrovského rozsahu policejního vyšetřování tohoto skandálu. Problém se potenciálně týká desítek poslanců. Vyšetřuje ho i britská volební komise.

Tresty za chybné výkazy výdajů při místních volbách jsou přísné. Proti zvoleným poslancům a jejich volebním agentům by mohlo být zahájeno trestní stíhání a výsledky voleb by mohly být prohlášeny za neplatné. Vzhledem k tomu, že Konzervativní strana má v parlamentě většinu jen 13 poslanců a tento podvod se týká desítek z nich, mohlo by to vést k pádu nynější vlády a k předčasným volbám.

Ty by však v Anglii zřejmě stejně vyhrála Konzervativní strana, protože labouristická opozice je v podstatě zcela rozložena a v současnosti netvoří realistickou volební alternativu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6047

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2017