Mezitím v Absurdistánu 19:

Nehoda premiérky, kácení lesů, pedofilie a ženy, kterou jsou samou svou podstatou hloupé

8. 3. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Vyvolenci národa mají opravdu těžký život, a pak musejí čelit kriticé občanů. Pracují usilovněji než kdokoliv jiný: Bartłomiej Misiewicz například pracoval tak tvrdě, že musel odejít na dovolenou. A z práce je teď pryč už déle než měsíc. To je delší doba, než na jakou má nárok, ale jeho nadřízení vysvětlují, že kromě standardní dovolené má Misiewicz právo na dny volna za všechny ty přesčasy, které si napracoval. Jsem překvapen, že se ještě ministerstvo obrany nerozpadlo, když tam chybí jeho klíčový odborník v tolika oborech.

Ale ono není lehké být ani premiérkou. Jak si pozorní čtenáři této série jistě pamatují, během jízdy domů v jeden pátek večer se stala součástí dopravní nehody. Příčina té nehody dosud není známá, kromě toho, že vinu nese třetí strana, i když falešně obvinit mladého řidiče automobilu Fiat Seicento se asi ukáže být problematické, vzhledem k tomu, že se přihlásilo tolik svědků hovořících o tom, že premiérčina kolona nepoužívala světelné ani zvukové signály, které by jí poskytly status mimořádného vozidla. Samozřejmě, jiní svědkové, kteří jsou shodou okolností bezpečnostní činitelé, kteří byli součástí té nehody, samozřejmě tvrdí, že všechno bylo tak, jak má být a že řidič premiérčiny limuzíny zasedl za volant teprve krátce před nehodou (to, že byl ve službě předtím déle než 11 hodin nikoho neznepokojuje, že mohl být prostě unavený). Možná by se pravda dala zjistit kontrolou záznamových nařízení, jimiž jsou vládní vozidla vybavena, ale z jakýchsi záhadných důvodů se ukazuje, že to je neočekávaně obtížné...

Chudák Beata Szydło pláče v médiích, že by ráda jezdila jen jako obyčejná osoba, ale nemůže, protože potřebuje ochranku-. Ale bylo tomu vždycky tak? Poté, co byl kritizován Donald Tusk, že létá domů na víkend vládním letadlem, začal cestovat normální dopravní leteckou linkou, a když se stala Ewa Kopacz premiérkou, cestovala po Polsku vlakem. Oba přežili, i když museli čelit břemenu kolemjdoucích občanů, kteří se chtěli vyfotografovat s premiérem či premiérkou...

Ale já tomu rozumím. Osoba jako Beata Szydło, kterou nenávidí polovina národa za její otevřené lži a za porušování ústavy (i když prokurátor, ovládaný Zbigniewem Ziobrem, případ uzavřel a argumentoval, že porušení ústavy odmítnutím zveřejnit verdikt ústavního tribunálu je "ve veřejném zájmu"), se možná necítí mezi normálními lidmi zrovna bezpečně. Nemuseli by se vůči ní chovat zrovna přátelsky. Na druhé straně, ona by nemohla používat vládní letadlo, když její strana za to kritizovala Donalda Tuska. Proto se rozhodli, že Beata Szydło bude létat vojenským dopravním letadlem, protože jeho lety mohou být utajeny. Kdyby nebylo té hloupé dopravní nehody, veřejnost by se o tomhle všem vůbec nedověděla.

Mezitím pronásledují ministra Waszczykowského novináři. Jsou tak drzí, že se odvážili vyžadovat vysvětlení jeho nejednoznačných odpovědí! Naštěstí jim vždycky může vyhrožovat speciálními službami.

Ministr životního prostředí je kritizován, že zavedl nový zákon, který v podstatě dovoluje každému, aby kácel, jaké stromy se mu kácet zachce. Odmítá za to jakoukoliv odpovědnost a poukazuje na to, že to navrhla skupina poslanců. Skutečnost, že návrh toho zákona jako jejich projektu byl jen kličkou jak se vyhnout procesu veřejných konzultací, je zjevná, avšak ministr tvrdí, že neudělal nic špatného. Odmítá jakoukoliv vinu a tvrdí, že "pokud by došlo k nějakým abnormalitám, strana Právo a spravedlnost je napraví". Zdá se, že to se skutečně stane, neboť ke kácení dochází v obrovské míře, která poděsila dokonce i samotného Jarosława Kaczyńského. Důsledkem bylo to, že se kácení obrovského množství stromů ještě zrychlilo, protože lidé jich chtějí pokácet co nejvíc, než bude zákon změněn. Avšak ministr Szyszko, odpovědný za ochranu životního prostředí, má důležitější věci na práci, například psát otevřený dopis, jímž chválí faráře Tadeusze Rydzyka.

Ministr vnitra Mariusz Błaszczak se také stal terčem kritiky, protože si odvezl děti do kina vládní limuzínou. Kritika ho rozzuřila: "Co čekáte, že pojedu na kole? Nebo že použiju vlastního auta"? ptá se. Tvrdí, že jít do kina bylo součástí jeho zaměstnání, protože byl pozván na premiéru nového filmu o vojácích, kteří odmítli po druhé světové válce odevzdat zbraně a dál bojovali proti komunistům, a dnes jsou proto prohlašováni za největší národní hrdiny. Není to první film na toto téma, před určitou dobou bylo možno sledovat "Historii Roje". Jeho recenze byly sice trochu lepší než recenze filmu “Smoleńsk”, ale za mistrovské dílo považován zrovna nebyl. Nicméně to neodradilo polskou státní televizi TVP, aby z toho neudělala celý televizní seriál. Možná, že bude ten seriál populární, protože je vyráběn v rámci konvenci populárních filmů se superhrdinou. Hlavní postavu chrání hejno včel, které zaútočí na německou hlídku, která se k němu blíží a naprosto ignorují přítomnost Roje. Kdo ví, jakých nadpřirozených schopností nadobude, až, kromě toho, že je nábožensky založený, se rozhodne bojovat proti komunistům?

Dohled nad vytvářením tohoto nového mýtu vyžaduje od ministra vnitra tolik času, že ministr nemá čas na své další povinnosti, takže oficiální ceremonie při příležitosti odevzdání nových hasičských stříkaček hasičské brigádě v Lublinu se konala až několik měsíců poté, co tam ty stříkačky začali používat Je to ironické, protože strana Právo a spravedlnost za takové odklady kritizovala předchozí vládu, jenže v případě předchozí vlády šlo o zpoždění jen několika dní, ne dlouhých měsíců...

Ministr zdravotnictví také zápolí se svou prací. Proto oznámil, že se obrací o pomoc a o radu k profesoru Chazanovi. Čtenáři Britských listů si pamatují, že to je ten člověk, který odmítl provést legální potrat a donutil postiženou ženu, aby porodila těžce zdeformované dítě, které absolutně nemělo šanci na přežití. Vliv ultrakatolického profesora Chazana se už projevuje, protože strana Právo a spravedlnost právě rozhodla, že pilulky "morning after" smí předepisovat jedině lékař. Prosím uvědomte si, že toto je země, v níž ženy musejí čekat dlouhé týdny na návštěvu u gynekologa a dokonce i tehdy mohou lékaři odmítnout jim předepsat antikoncepci a odvolat se na to, že je to proti "jejich svědomí". Ale nemějte obavy, aby se to kompenzovalo, zpřístupnili léky typu Viagra. Jsou nyní k dostání bez receptu.

Život nové předsedkyně Ústavního soudu je také složitý. Julia Przyłębska,vysoce neprofesionální soudkyně, protizákonně jmenovaná do této funkce stranou Právo a spravedlnosat, činí základní chyby i v záležitostech, které jsou nesmírně důležité pro její patrony. Nedávno také vyšlo najevo, že vzhledem k tomu, že její manžel byl jmenován polským velvyslancem v Berlíně a ona tam s ním žije, dostala zvláštní příplatek k platu, aby si mohla vydržovat byt ve Varšavě. Poslanec strany Právo a spravedlnost, jehož se na to ptal jeden novinář, odpověděl překvapivě poctivě: "Očekáváte od nás příliš mnoho." No, tohle je jeden ze vzácných okamžiků, kdy se Stanisławem Piętou souhlasím - očekávat od strany Právo a spravedlnost jakoukoliv slušnost je prostě naivní. Jak uvidíme, ukázalo se, že Andrzej Przyłębski byl komunistický agent. Avšak jak vidíme na příkladu Stanisława Piotrowicze, bývalého komunistického prokurátora za stanného práva a nyní hlavního právního experta strany Právo a spravedlnost, historie podpory komunistického režimu se používá jako zbraň jen proti politickým oponentům PiS.

Avšak politika není jedinou oblastí v Polsku, která se může stát děsivou. První postní pátek se stal, podle rozhodnutí polského episkopátu, "dnem pokání a modliteb za oběti pedofilie". Arcibiskup Henryk Hoser se rozhodl, že nejlepším způsobem, jak by se měla jeho církev kát za pedofilii páchanou kněžími, je obvinit společnost. Pokud jde o sexuální zločiny katolických kněží, katolická církev se nikterak neliší od radikálních muslimských států, jako je Saúdská Arábie: poté, co mladý muž ve Vratislavi udal skutečnost, že ho jeho farář sexuálně obtěžoval, církevní činitel oznámil, že "je to i jeho vina".

Náboženství stále hraje v politickém životě Polska důležitou roli. Jedny noviny z Podhale otiskly fotografii prezidenta Dudy a obvinily ho, že v pátek jedl klobásu! (to je porušením půstu). Strana Právo a spravedlnost přispěchala k jeho obraně, i když mě to zmátlo a nejsem si už jist, jestli to opravdu byla klobása, ale fotografie byla pořízena ve čtvrtek, takže je to v pořádku, anebo že by to bylo plněné rajče? Tato zpráva vyvolala obrovskou pozornost médií a Poláci jsou v té věci silně rozhádáni, což je opravdu smutné. Zdá se, že problém, že pan prezident porušil pravidla půstu, vyvolává daleko větší emoce než to, že porušuje ústavu...

A co polské mezinárodní vztahy? Janusz Korwin-Mikke, enfant terrible polské politiky, který byl podivnou náhodou zvolen do evropského parlamentu, se tam vyjádřil, že "ženy by měly vydělávat méně, protože jsou slabší, menší a méně inteligentní". Pokud to třetí je pravda, pak je Janusz Korwin-Mikke nejženštější postavou v celém vesmíru. Avšak Jarosław Kaczyński je hned na druhém místě za ním, neboť jeho vláda odmítla podpořit nominaci Donalda Tuska na druhé funkční období jako prezidenta Evropské rady. Vyjádřila se, že Tusk je "německý kandidát, kterého podporuje Angela Merkelová".

Jeden polský občan napsal na Twitteru, že Evropa konečně Polsku začala naslouchat, asi tak, jako když cestující poslouchají žebráka hrajícího na harmoniku v tramvaji: všichni poslouchají ten strašlivý hluk a doufají, že na nejbližší zastávce vystoupí.

0
Vytisknout
8252

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2017