Dejme rasistické orgie nad osaháváním žen v Německu do domácího, českého kontextu

Amnesty International: V ČR je ročně znásilněno 7500 - 20 000 žen. Policie to většinou neřeší

7. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


V Kolíně nad Rýnem a v jiných německých městech byly o silvestrovské noci osahávány ženy desítkami podnapilých mužů. Dvě ženy byly znásilněny. Je to odsouzeníhodné. Česká média a sociální sítě nad tím propadají rasistickým orgiím. 

A jak je to se znásilněním v Česku?

32% českých žen starších 15 let má osobní zkušenost s fyzickým nebo sexuálním násilím.

Většina lidí v České republice absolutně netuší, jak často dochází k znásilňování žen v jejich zemi a jaký druh mužů páchá tyto trestné činy. Vyšlo to najevo z průzkumu organizace Focus, provedeného pro českou pobočku Amnesty International.

V České republice je každoročně znásilněno nejméně 7500 žen, avšak jen 2 procenta pachatelů znásilnění jsou potrestána soudně, uvádí Amnesty International.

"Devět z deseti případů znásilnění ženy vůbec neudávají," řekla Gabriela Bártová z Amnesty International. Dodala, že ženy mají pocit, že by se s nimi na policii nikdo vůbec nebavil, pokud by je znásilnil známý nebo partner. Kromě toho se obávají, že ostatní lidé si budou myslet, že to byla jejich vina. Proto nekontaktují ani policii, ani experty, kteří by jim mohli pomoci.

Respondenti průzkumu se domnívali, že v ČR je obětí znásilnění jen několik stovek žen ročně a že nejméně polovina násilníků je soudně trestána.

Většina lidí si myslí, že znásilnění páchají obyčejně neznámí lidé. Avšak ve skutečnosti páchá neznámý muž znásilnění jen ve 20 procentech případů.

Téměř polovina respondentů zastávala názor, že si oběť znásilnění za to alespoň částečně mohla sama, pokud flirtovala, byla oblečena provokativně, anebo byla opilá. Mnoho lidí dodalo, že žena riskuje znásilnění, když sama prochází prázdnými místy, anebo když se o ní ví, že má více partnerů.

Amnesty International vyzývá českou vládu k bezodkladnému přijetí Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí.  

Česko je  mezi posledními čtyřmi státy EU, které se k úmluvě   nepřipojily.

Zdroj ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
13080

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2016