> Regionální volby ve Francii 2015

Výzkum TNS Sofres: Karta se obrací, Národní fronta nemusí získat vůbec nic

9. 12. 2015 / Josef Brož

čas čtení 2 minuty

Navzdory hrozivým předpovědím, a předčasném triumfalismu předsedkyně Národní fronty (FN) Mariny Le Penové, jež dosáhla rekordního výsledku v prvním kole regionálních vleb minulou neděli 6. prosince, první odhady před druhým kolem tuto neděli 13.prosince, nepotvrzují, že by se politické vítězství z první kola potvrdilo.

Dokonce přesně naopak. Oba základní referenční listy: tedy konzervativní Le Figaro i liberlně-levicový večerník Le Monde, zveřejnily ve středu vpodvečer výzkum TNS Sofres, který si zadala redakce Figara a televize LCI.


Ani Marine, ani Marion Le Penová!

Z této analýzy dat o přesunu orientace voličů ve druhém kole vyplývá, že oba hlavní regiony ze třinácti, o něž se vede zápas – tedy sever Nord-Pas-de Calais-Picardie, kde vyhrála Marine le Penová, podobně jako jih ProvenceAlpes-Côte d´Azur, kde na čele stanula její neteř Marion Maréchalová Le Penová, nebude pro Nárdní frontu, pravicově-populistickou stranu, vůbec snadné k dobytí.

Na severu stane v druhém kole proti sobě Marine Le penová (FN) a Xavier Bartrand za stranu Sarkozyových Republikánů (LR). Ačkoliv byl Bertrand v prvním kole poražen 40:25 %, odhad do druhého kola je přízniv pevě pro ně.Může za to rozhdonutí socialistů, konkrétně Pierra de Saintignon, jež ohlásil již v neděli večer úmysl již nekandidovat a postavit tak „frázi lepenismu“. Pro Bertranda se nyn vyslovilo na 53% voličů proti 47% pro FN a Marine Le Penovou.

Na jihu, kde se stala velmi populární neteř Marion Maréchalová-Le Penová je to podobné. I zde jsou repubikáni s Christianem Estrozim podporováni levicí, která odstoupila z druhé kola. Levice tu dosáhla celkem 29,3 %. Marion, jež dsáhla rovněž 40 % proti Estrozimu pouhými 26, 48%. Odhad dává vítězi 54 % a mladé Le Penové podobně 47% ve druhém kole.

Tyt dva regiony jsou klíčové, a v nich mla ze šesti Národní fronta nejvíce ancí. Jaký bude ale skutečný podíl neúčasti a „obanské odvahy“ čelit frontistů, ukáží až skutečné výsledky. Již nyní to ale vypadá, že se karta obrací. Nechvalme ale dne před večerem.

0
Vytisknout
7675

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2015