Jak Česká republika porušuje vězněním uprchlíků mezinárodní právo i obyčejnou lidskost

13. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Toto je svědectví dvou advokátek, Terezy Kubalíkové (v ČAK registrované pod dívčím jménem Štepková) a Vaverkové, které nedávno navštívily vězení pro uprchlíky v Bělé-Jezové

Jedná se o zařízení s vězeňským režimem.

Jsou v něm zadržovány i rodiny s malými dětmi ve věku 2, 4 let a dále také těhotné ženy.

Není jim poskytnuta řádná zdravotní péče. V případě, že jim je poskytnuta formou výjezdu pro akutní případ (např. různé druhy záchvatů u různých vrozených nebo chronických onemocnění), je jim následně účtována.

Pokud požádají o právní pomoc, musí často čekat tak dlouho, než je jim umožněno komunikovat s právníkem, že mezi tím již dojde k promlčení lhůt pro opravný prostředek, resp. žalobu. Právní pomoc nezajišťuje stát, poskytují ji neziskové organizace a advokáti, kteří to dělají dobrovolně pro bono.

Většina zadržených má strach podat jakýkoli opravný prostředek, neboť mezi nimi kolují určité fámy, že pokud dají plnou moc právníkovi, následně jim bude schválně prodlužována doba zadržení. Statisticky nelze toto tvrzení doložit, statistika nikdy nikým nebyla učiněna.

Děti jsou nevhodně ubytovány v prostředí, které není dostatečně vytápěné.

Dětem ani těhotným ženám není poskytnuta základní hygiena (pleny atd…).

- Uprchlíci jsou ve značném stresu po strastiplné cestě, kterou až do ČR absolvovali. Mají neskutečný strach z jakýchkoli státních orgánů. Bojí se mluvit. Není jim poskytována žádná psychologická pomoci. Někteří se dostanou do detence až na pokraji svých fyzických i psychických sil.

- je jím účtováno 250,-Kč za každý den pobytu, což je pro 4 člennou rodinu cca 30.000,-Kč za měsíc (250,-Kč/den je stanoveno v zákoně o pobytu cizinců), ale v případě, že by je měli propustit, protože mají malé děti, tak by nemuseli nic platit.

Když jsou propuštěni, tak uprostřed lesa, někdy v zimě v 8h večer nebo někdy i ve 3 ráno s malými dětmi a v zemi, kterou neznáte, navíc nevíte kde jste, je to na pováženou.

0
Vytisknout
7088

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2015