Tisíce uprchlíků zřejmě přijdou o právo na azyl, soudě podle plánů Evropské unie

15. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Evropské vlády zamýšlení odepřít právo na azyl nesčetným tisícům uprchlíků tím, že budou financovat a stavět pro ně tábory v Africe a jinde mimo Evropskou unii. Mají také vzniknout uprchlické tábory v Itálii a v Řecku pro zadržování "neregulérních migrantů", jimž bude odepřen azyl a kteří budou čelit deportaci, avšak pro něž není "dobrovolný návrat" v současnosti "praktický".

Ministři čelili konfliktu ohledně plánu na povinné uprchlické kvóty. Maďarsko uvedlo, že se na plánu nebude podílet, zatímco německý ministr vnitra Thomas de Maiziere si stěžoval, že agenda pro jednání je nedostatečná.

Ministři souhlasili, že se jejich země rozdělí o 160 000 uprchlíků, kteří budou rozmístěni do nejméně 22 zemí a budou převezeni z Řecka, Maďarska a Itálie, ale oficiální rozhodnutí bylo odloženo až na říjen, a plán má být dobrovolný, ne závazný, a vyžaduje prý "flexibilitu". Naproti tomu De Maiziere vyžadoval přesnou definici toho, jak mají být uprchlíci rozmístěni.

Ministři začali připravovat návrhy na "outsourcování" zpracovávání žádostí o azyl do zemí především v Africe, kde budou vybudována "přijímací střediska" či uprchlické tábory. Toto opatření odmítnou humanitární organizace a profesionálové, zabývající se uprchlickou problematikou, jako drakonické. V dokumentu se praví: "Bude zahájena střednědobá strategie pro budování bezpečných a udržitelných přijímacích středisek v postižených regionech, které poskytnou trvalé vyhlídky a adekvátní procedury pro uprchlíky a jejich rodiny, dokud nebude možný návrat do jejich zemí."

Jakmile bude systém táborů v Africe funkční, členské země EU budou mít právo "odmítat žádosti o azyl na základě toho, že existují bezpečné třetí země." Tento návrh podporovala britská ministryně vnitra Theresa May. Dodala: "Musíme také vybudovat v tranzitních zemích v Africe deportační střediska. Tak můžeme nabídnout ochranu těm, kteří ji potřebují, a návrat ekonomickým migrantům, kteří ochranu nepotřebují."

Claude Moraes, labouristický europoslanec, který předsedá výboru Evropského parlamentu pro občanské svobody, konstatoval, že návrh je nespravedlivý. "Princip azylu musí být zachován jako jádro klíčových návrhů. Představa bezpečných zemí by potenciálně toto právo zlikvidovala," řekl Moraes, který po mnoho let působil jako imigrační právník.

Maďarsko zavádí od úterka drakonické pohraniční kontroly a bude trestně stíhat imigranty, kteří překročí hranici ze Srbska bez povolení. Orbán řekl v maďarské televizi, že očekává, že většinu žádostí o azyl Maďarsko odmítne a žadatelé budou deportováni do Srbska. Na srbsko-maďarské hranici zavádí Orbán mimořádný stav.

Politický zmatek se projevil na chaosu ve středoevropských zemích, kde se tisíce lidí snažily dostat se do Maďarska ze Srbska před uzavřením hranic. Maďaři plnili uprchlíky vlaky do Rakouska, kde byly hranice s Německem ucpány v důsledku nového německého režimu.

V dokumentu ministrů vnitra se praví, že "budou vytvořena přijímací centra pro dočasné ubytování lidí" v Řecku a v Itálii, zatímco jsou identifikováni, registrováni a jsou jim odebírány otisky prstů. Žádosti o azyl mají být zpracovány rychle a odmítnutí žadatelé mají být rychle deportováni.

Evropané mají vytvořit nové "týmy rychlého pohraničního zásahu" pro "citlivé vnější hranice". Pokud se lidé, jimž byl v Řecku či v Itálii odmítnut azyl, pokusí vydat do jiné země, budou umístěni do vazebního střediska, praví se v návrhu ministrů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7464

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2015