Obchodní dohoda TTIP umožní americkým firmám vysoudit na evropských vládách miliardy dolarů

10. 10. 2014

čas čtení 4 minuty

Většinu těchto soudních sporů vedou americké korporace proti chudým zemím v Latinské Americe a ve východní Evropě

Evropské země čelí reálnému riziku, že jim bude nařízeno, aby podle podmínek kontroverzní mezinárodní obchodní dohody TTIP, o níž se jedná mezi USA a EU, vyplácely americkým multinacionálním firmám miliardy dolarů. Vyplývá to z analýzy obdobných, už platných dohod, informuje deník Independent.

Britská vláda opakovaně bagatelizuje obvinění, že tajné tribunály soukromých právníků, jejichž ustavení umožní dohoda TTIP, povedou k tomu, že velké množství amerických korporací bude v obchodních sporech žalovat evropské vlády.

Avšak z údajů OSN, které zjistil deník Independent, vyplývá, že americké firmy vydělaly miliardy dolarů tím, že žalovaly vlády jiných zemí celkem téměř 130krát za posledních patnáct let.

V jednom případě úspěšně vysoudila americká ropná firma Occidental Petroleum na vládě Ekvádoru částku 1,8 miliard dolarů.

Kritikové poukazují na to, že soukromé právní tribunály, které jsou ustavovány podle systému tzv. Řešení sporů mezi investory a státy (ISDS), podvracení demokratickou spravedlnost a dávají moc nad cizími občany velkým korporacím. Slyšení se konají tajně, u mezinárodních soudů ve Světové bance ve Washingtonu a vyhýbají se soudnictví těch zemí, které korporace žalují. To znamená, že podrobnosti těchto žalob a sporů je často obtížné zjistit. V některých případech nejsou žaloby ani soudní spory vůbec zveřejňovány.

Z dosud nezveřejněných údajů z OSN vyplývá, že americké firmy žalovaly za posledních 15 let vlády jiných zemí ve 127 případech.

Alex Scrivener, poradce organizace Světové rozvojové hnutí, varoval: "Tyto údaje z OSN dokazují, že korporace běžně používají těchto mechanismů k tomu, aby agresivně získávaly miliardy liber od vlád po celém světě jako trestné platby za to, že vlády zmrazily ceny energií, zvýšily minimální mzdu anebo zvrátily privatizaci zdravotnictví."

Většinu těchto soudních sporů vedou americké korporace proti chudým zemím v Latinské Americe a ve východní Evropě, s nimiž mají Spojené státy bilaterální obchodní styky.

Odbory a nevládní organizace varují, že dohoda TTIP vyvolá vlnu těchto žalob, jejichž prostřednictvím budou demokraticky volené vlády v západn Evropě nuceny zrušit svá demokratická rozhodnutí.

Informace z OSN posilují tyto obavy, protože ukazují, že americké firmy už žalovaly bývalé země sovětského bloku, s nimiž měly relativně nedávno uzavřené dohody o volném obchodu, devětkrát.

Britské odborové svazy se zejména obávají, že obří americké zdravotnické koncerny by mohly žalobami donutit britskou vládu, aby zrušila státní zdravotnictví v Británii a zprivatizovala ho.

Jiné aktivistické organizace se obávají, že dohoda TTIP povede k zavedení laxnějších zákonů o kvalitě potravin a že evropským zemím bude vnuceno neregulované americké pracovněprávní zákonodárství.

Zastánci dohody TTIP argumentují, že systém řešení sporů mezi investory a vládami je nutný, aby měli investoři důvěru, že jim budoucí vlády cizích zemí jejich investice neznárodní. Investoři tvrdí, že v takových případech nemusí být místní soudnictví nezávislé.

Proti dohodě TTIP vystupuje především Německo, které se už v rámci systému "řešení sporů mezi investory a vládami" stalo terčem žaloby za své moratorium na jadernou energetiku.

Rada Evropy ve čtvrtek ustoupila požadavkům, aby byla při vyjednáváni dohody TTIP otevřenější a zveřejnila svůj vyjednavací mandát pro dohodu TTIP.

Podrobnosti v angličtině ZDE

K tomu:

Jak nám Evropská komise lže o obchodní dohodě, která bude mít katastrofální následky pro všechny ZDE

Evropská unie se chystá podepsat mezinárodní obchodní smlouvu, která dá globálním podnikům neomezená práva nad vládami ZDE

Česká verze celoevropské petice proti TTIP: ZDE

Související FB stránka: ZDE

0
Vytisknout
21605

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2014