22579

Koalice zlomyslných

17. 4. 2024

čas čtení 9 minut

Íránský útok na Izrael je jen jednou kampaní v mnohem širším konfliktu, píše Eliot A. Cohen.

 20511

Je čas hrát tak, abychom vyhráli

17. 4. 2024

čas čtení 7 minut

Připoutejte se – začíná první trestní proces s Donaldem Trumpem. Porota bude posuzovat, zda Trump zfalšoval obchodní záznamy, aby zakryl platby za mlčení pornohvězdy Stormy Daniels, s níž měl údajně poměr krátce poté, co manželka Melania v roce 2006 porodila syna Barrona, aby se příběh před volbami v roce 2016 nedostal na veřejnost, píše William Kristol.

 19038

Salman Rushdie: Nyní jsou cenzory progresivisté

17. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Jeho japonský překladatel Hitoshi Igarashi byl zavražděn v Tokiu. Jeho italský překladatel Ettore Capriolo byl pobodán v Miláně. Jeho norský překladatel William Nygaard byl zastřelen v Oslu. Salman Rushdie se tohoto dne děsil více než 30 let: V letech 1989 až 1998 se třicetkrát stěhoval, aby se mu vyhnul, upozorňuje Tomiwa Owolade.

 22807

Konec "zlaté éry". Jak Británie stanovuje Číně limity

17. 4. 2024

čas čtení 8 minut

Zatímco německý kancléř Olaf Scholz cestuje do Číny s podnikatelskou delegací, britská vláda se zaměřuje na demarkační čáry a dokonce i vojenské odstrašení. Nechce opakovat chybu, kterou Západ dopustil v případě Ruska, upozorňuje Mandoline Ruttkowski.

 22924

Británie: Dolni sněmovna odhlasovala zákaz kouření pro teenagery, avšak mnoho (šílených) konzervativních poslanců hlasovalo proti

17. 4. 2024

čas čtení 3 minuty


Dolní sněmovna odhlasovala poměrem 383 ku 67 hlasům plán konzervativního premiéra Rishiho Sunaka, podle něhož si každý, kdo se narodil v roce 2009 nebo později, už nikdy nebude smět  ve Velké Británii koupit tabákové výrobky.

Legislativu, která fakticky zakázuje kouření od dnešních patnáctiletých pro celé budoucí generace tím, že se každoročně má zvyšovat zákonná věková hranice, považují premiérovi spojenci za klíčovou součást jeho politického odkazu.

Nicméně výsledek, kdy 57 konzervativních poslanců hlasovalo proti tomuto plánu, podtrhl hloubku rozkolu ve straně i v otázce Sunakovy stěžejní politiky.

 23012

Chris Whitty: Tento nový zákon by mohl vymýtit kouření - jedinými poraženými by byli ti, kdo na něm vydělávají

17. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Chris Whitty je hlavním státním zdravotníkem pro Anglii. Během covidové pandemie se stal všeobecně známým, protože každý den vystupoval s informacemi v televizi

(Článek vydán ještě před schválením protikuřáckého zákona)


Závislost na kouření uvězní a pak pomalu ochromuje a zabíjí tisíce našich spoluobčanů, zejména těch nejzranitelnějších. Velká většina kuřáků si přeje, aby nikdy nezačali kouřit, ale jejich volba jim byla v mladém věku odebrána marketingem, který záměrně podporuje závislost na nikotinu.

Ve Spojeném království v důsledku toho ročně zemře přibližně 80 000 lidí a mnoho dalších je vážně poškozeno. Zátěž nemocí souvisejících s kouřením velmi silně postihuje lidi žijící v chudých oblastech, přičemž přibližně třetina kuřáků v Anglii patří k dvaceti procentům nejchudších obyvatel země. Kouření je jednou z nejdůležitějších modifikovatelných příčin značných nerovností v oblasti zdraví, které pozorujeme v celé zemi.

 23013

Cyklistická revoluce v Paříži - něco, co se v Praze nikdy nestane...

17. 4. 2024

čas čtení 6 minut

Moderátorka, BBC Today programme, úterý 16. dubna 2024, 8.50 ráno: Ve Francii proběhla městská revoluce. Nová studie právě potvrdila, že Pařížané nyní jezdí více na kole než autem. Co se z toho můžeme naučit? Ještě než o tom budeme mluvit, náš pařížský zpravodaj Andrew Harding vyrazil na kole.

Prosíme, přispějte finančně na vydávání Britských listů

14. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento měsíc máme na účtu zatím pouhých 13 000 Kč, z toho nezaplatíme nic. Apelujeme na čtenáře, aby přispěli na vydávání Britských listů.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 22934

Hospodaření OSBL za březen 2024

3. 4. 2024

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Opět nám bohužel ke konci března poklesla částka na účtu na pouhých 7 155,77 Kč. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně.  Děkujeme všem!!

V březnu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 64 168,79 Kč.

Výdaje byly 88 660,89 (přispěli jsme tentokrát i panu Velemanovi, který dává finanční částky ze svého malého platu svým klientům pod hranicí chudoby, aby měli co jíst, český stát by se měl STYDĚT!).


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

29176

Ideologický boj proti Izraeli

17. 4. 2024

čas čtení 9 minut

Izraelská reakce na běsnění Hamásu ze 7. října vedla k bezprecedentnímu nárůstu veřejného nepřátelství. Toto nepřátelství bylo namířeno nejen proti izraelské vojenské strategii městské války, která, jako každá podobná strategie, nevyhnutelně vedla k rozsáhlé smrti a destrukci, ale také proti samotnému židovskému státu. Velkou část tohoto nepřátelství lze připsat na vrub starému antisemitismu.

 19385

Svéráz ruského patriotismu

17. 4. 2024

čas čtení 1 minuta

Putin je stále milenarističtější a apokalyptičtější, což je názor, který ho nutí pokusit se zpomalit procesy, jež podle něj vedou k poškozování a ničení po celém světě - a pokusit se vytvořit baštu, v níž izolované Rusko přežije, píše etnografka Alexandra Archipova.

OSN požaduje ukončení podpory izraelské armády při útocích izraelských osadníků na Palestince na Západním břehu Jordánu

17. 4. 2024

čas čtení 6 minut

 
Úřad OSN pro lidská práva vyjadřuje znepokojení nad eskalací násilí po víkendových úmrtích u Nábulusu

 

Organizace spojených národů vyjádřila vážné znepokojení nad eskalací násilí na Západním břehu Jordánu a požaduje, aby izraelské bezpečnostní síly "okamžitě" přestaly podporovat útoky osadníků na Palestince na okupovaném území.

 22214

Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Jordánsko pomohly Izraeli odrazit íránský útok

17. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Z více než 300 raket a dronů, které Írán vypálil na Izrael, jich jen několik dopadlo na území židovského státu a způsobilo menší škody. Úspěch při jejich ničení zajistil nejen izraelský systém Iron Dome, ale také pomoc poskytnutá Spojenými státy a řadou arabských zemí. Americká, britská, francouzská a jordánská vojenská letadla hrála klíčovou roli v boji proti dronům a Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty poskytly důvěrné zpravodajské informace.

 22936

Nálezy nových zásob ropy v Rusku jsou nejnižší za šest let

17. 4. 2024

čas čtení 1 minuta

V roce 2023 ruští geologové identifikovali méně nových ropných polí než kterýkoli rok z posledních šesti; a většina z nich byla buď příliš malá, nebo příliš nedostupná, než aby byly ziskové. Výsledkem je, že produkce nových polí bude představovat pouhý jeden měsíc domácí spotřeby Ruska.

 22983

Solidarita s rektorem Glasgow University dr.Abu Sittahem

17. 4. 2024

čas čtení 3 minuty


Vážení,

mnozí z vás jistě vědí, že dr. Ghassan Abu-Sittah byl minulý týden uveden do funkce rektora Glasgowské univerzity. Celý historický projev dr. Abu-Sittaha naleznete zde: Ghassan Abu-Sittah: "Zítřek je palestinský den" | Progressive International, píší akademické odbory na Glasgow University.

Den po svém uvedení do funkce rektora v Glasgow byl dr. Abu-Sittah zadržen a byl mu odepřen vstup do Německa, kde měl vystoupit na konferenci o Palestině. Připojte se prosím k mimořádnému protestu na znamení solidarity s Dr. Abu-Sittahem, který svolaly studentské skupiny na  středu 17. dubna v 18 hodin na Library Hill.

Zveme také všechny členy k účasti na následující akci sponzorované naší odborovou pobočkou UCUG, Glasgow Legal Theory Group a Glasgow Middle East Forum.

"Věže ze slonoviny, věže z oceli: Izraelské univerzity a útlak Palestinců".

V pátek 26. dubna ve 14.00 hodin budeme hostit Dr. Mayu Wind, která představí svou knihu, nedávno vydanou v nakladatelství Verso, Towers of Ivory and Steel: How Israeli Universities Deny Palestinian Freedom (Věže ze slonoviny a oceli: Jak izraelské univerzity popírají svobodu Palestinců). Kniha dokumentuje, jak izraelský akademický systém přispívá k útlaku a vyvlastňování Palestinců.

Jsem izraelský akaademik a mám důkazy, že Izrael páchá v Gaze genocidu

17. 4. 2024

čas čtení 6 minut


1/ Jsem izraelský akademik. Moje komunita stále příliš mlčí k válce v Gaze. Po mém virálním tweetu z minulého měsíce je toto aktualizovaná a rozšířená verze toho, jak vidím věci na základě >1000 článků a 1000 videí/obrázků z války. 🧵souhrnné závěry:


2/ Podrobnosti, příklady a více než tisíc zdrojů najdete na obrázcích na konci tohoto řetězce.

Já, Lee Mordechai, historik a izraelský občan, podávám v tomto dokumentu svědectví o tom, jak se události vyvíjejí, o strašlivé situaci v pásmu Gazy.

3/ Tato verze je dvakrát delší a podrobnější než předchozí. Je mnohem lépe uspořádaná, obsahuje nové diskuse (např. počet palestinských deah, nálet na al-Šifu, definice genocidy) a nové důkazy a zjištění. 

4/ Za posledního půl roku Izrael opakovaně masakroval Palestince v Gaze, což mělo za následek smrt více než 33 000 Palestinců - z nichž přibližně dvě třetiny tvoří ženy a děti - od okamžiku sepsání tohoto dokumentu. Další desítky tisíc lidí byly zraněny a nejméně tisíce jsou pohřešovány.

 22185

Netanjahu se snaží dostat Západ do války na Blízkém východě, varuje íránský diplomat

17. 4. 2024

čas čtení 6 minut

 

Íránský chargé d'affaires v Londýně prohlásil, že jeho země bude reagovat tvrději, pokud na ni Izrael znovu zaútočí v rámci "dalšího omylu"



Benjamin Netanjahu se snaží chytit Západ do pasti totální války na celém Blízkém východě, která by měla nedozírné následky pro region i celý svět, prohlásil íránský vrchní diplomat ve Spojeném království ve svém prvním rozhovoru od víkendového bezprecedentního raketového útoku Teheránu na Izrael a útoku drony.

 22993

Sympatie se přesunuly k Izraeli: mnozí se obávají, že útok Íránu odvedl pozornost od naléhavé potřeby humanitární pomoci pro Gazu

16. 4. 2024

čas čtení 5 minut

 

Zdá se, že Spojené státy jsou natolik zaneprázdněné, že američtí činitelé nyní  sotva sledují zásilky humanitární pomoci, o nichž minulý týden prohlásili, že jsou prioritou



Íránský útok na Izrael napravil - alespoň dočasně - narušené vztahy Tel Avivu s Washingtonem a odsunul hladomor v Gaze z titulních stránek novin a na nižší úroveň diplomatické agendy.

V Gaze, kde je po více než šesti měsících války téměř veškeré civilní obyvatelstvo vysídlené a hladoví, je tento přesun pozornosti citelný.

"Země a národy s námi soucítily, ale nyní se sympatie přesunuly k Izraeli," řekl Bašír Alján, 52letý bývalý zaměstnanec palestinské samosprávy, který nyní žije ve stanu v Rafáhu se svými sedmi dětmi. "Izrael se stal přes noc obětí."


Náhlou změnu diplomatického zaměření sleduje, protože na ní závisí život jeho rodiny. Žijí převážně z potravinové pomoci poskytované Unwrou, agenturou OSN pro palestinské uprchlíky, a jedí pouze dvě jídla denně. Za šest měsíců zhubl o 20 kg.

Náčelník generálního štábu IDF prohlásil, že Izrael bude reagovat na raketový útok z Íránu

16. 4. 2024

čas čtení 3 minuty


 

Generál   potvrdil, že Izrael úder vrátí, ale není jasné, jakou formu reakce bude mít


 
Nejvyšší izraelský generál prohlásil, že Izrael bude reagovat na íránský raketový útok a útok drony, ale stále není jasné, jakou formu tato reakce bude mít a zda bude natolik silná, že by mohla přerůst ve zhoršující se spirálu násilí a přerůst v plnohodnotnou regionální válku.

Američtí představitelé v pondělí uvedli, že nějaká forma protiútoku na íránský útok, který zahrnoval více než 300 raket a bezpilotních letounů, je téměř nevyhnutelná, ale Bidenova administrativa stále doufá, že půjde o omezený protiúder a nebude zaměřen na íránské území.

Projev Petra Fialy na kongresu ODS

16. 4. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut


Zaslouží si právě skončený kongres ODS nějaký komentář? Před lety bych jej sledoval velmi podrobně, tehdy šlo o stranu, která dominovala politické scéně a v jejímž nitru probíhal často politický boj. Dnes má ODS kolem 15 procent a je u moci jenom díky koalici se čtyřmi dalšími stranami a schopnosti Andreje Babiše poslat své potenciální koaliční partnery pod hranici pěti procent.

 20706

Nad tím Fialou se mi opravdu otevírá kudla v kapse

16. 4. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Možná odmítnete to, co sem ten napíšu jako "prkotinu", ale ne. Je to docela zásadní věc.

Češi žijící v zahraničí nejsou žádní "krajani". Slovo "krajan" je xenofobní, komunistický výraz, jímž komunistický režim odlišoval Čechy žijící v zahraničí od domácích Čechů, které měl pod kontrolou, zatímco "krajany" bohužel pod kontrolou neměl, ti byli podezřelí.

(Samozřejmě, že se toto slovo používalo v 19. století s úplně jiným, dnes zcela zastaralým významem. Komunisté ho ukradli a využívali ho pro svou xenofobii.)

Ano, vím, že kulturní zvyklosti vzniklé za minulých režimů ve společnosti přežívají desítky let. Je pozoruhodné, že Češi  dosud vstávají do práce asi o dvě hodiny dříve než ostatní svět, podívejte se na nacpanouy MHD v sedm  hodin ráno - v jiných zemích se jezdí do práce tak kolem půl deváté. Je to proto, že mocnář Franz Josef trpěl nespavostí a nutí rakouskou státní službu, aby pracovala od šesti. Mocnář je skoro sto padesát  let mrtvý, Češi pořád podle něho vstávají dodnes brzo. 

Podobné je to, když nacházím v seminárních pracích dnešních českých univerzitních studentů, kteří se narodili po roce 2000 ! komunistické formulace, hromadění genitivů,a td. způsob vyjadřování, který vůbec nemají znát. No a teď Fiala s xenofobním výrazem "krajani". Ten člověk má být poitolog - on tohle netuší? 

Znám v Glasgow pracující české počítačové odborníky, kteří jednou měsíčně létají do ČR za rodinou. To jsou v dnešním globalizovaném světě taky "krajani"? 


PS. Toto nekriticky cituje Český rozhlas:


Petr Fiala se narodil 1. září 1964. V době sovětské okupace 21. srpna 1968 mu ještě nebyly ani čtyři roky. Nemůže si z toho pamatovat nic.



Praha, Terezín, Osvětim…. Konečná stanice jediné naděje: Izrael…

16. 4. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

 

Věnováno všem mým levicovým přítelkyním a přátelům

Čtenáři Vás chtějí mít vždy jasné, čitelné, logické. Hájíš tvrdě a mnohdy i třeba jednostranně občany tzv. sociálně dole, klientky a klienty trýzněné sociálním vyloučením v co nejširší podobě a přitom nepodporuješ demonstrace proti Izraeli ? Nechápeme. Copak nevidíte, pane Pavle, tu strašnou genocidu? Vidím, jen však ještě vidím a hlavně cítím i jiné věci.

Myslíte vůbec vážně tu Vaši sociální kritiku současnosti, když tady spíše mlčíte? Jaká je Vaše pravá tvář? “Nevyznáme se v tom….”

 22214

Izrael chce zažehnout válku s Íránem. Zastaví ho Biden?

16. 4. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Izraelský útok na íránský konzulát v Damašku, kde bylo usmrceno několik íránských vojenských představitelů včetně dvou generálů, představoval flagrantní porušení mezinárodního práva, konkrétně Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Tel Aviv moc dobře věděl, že tento bezprecedentní úder na de facto íránskou půdu vyvolá íránskou odvetu. Podle bývalého izraelského premiéra Ehuda Baraka Benjamin Netanjahu už před lety dychtil po útoku na íránská jaderná zařízení. Analytik Trita Parsi uvádí, že Netanjahu chce na Írán zaútočit už více než 20 let, přičemž “Bibi” usiloval o to, aby se do jeho riskantní hry zapojili i američtí prezidenti. Íránská odveta proti Izraeli mu konečně poskytla vymodlený casus belli.

3330

Česká energetika jako hračka politiků

16. 4. 2024

čas čtení 8 minut



Už dlouho píšu, že bez ohledu na to, jaký energetický mix nakonec ČR vytvoří, informace o ceně a podmínkách provozování ohledně jádra ze strany provládních politiků jsou minimálně zavádějící, nebo někdy dokonce lživé, argumentuje Karel Paták na serveru Visegrádský jezdec.

Problém je v tom, že cenu za výstavbu a eventuální (ve srovnání s okolím) dražší elektřinu, nejspíš zaplatí občan.

Ať už z daní, nebo přímo prodejci.

Každopádně rozpočet, z kterého jde už nyní cca 90 % na mandatorní (povinné) výdaje, těžko ufinancuje projekt za více než bilión korun, a to v dnešních cenách.

 23004

Štreit o Šimotové

16. 4. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 4 minuty

 
Není tomu tak dlouho, co v malebném podhorském městečku Rýmařov, které se rozkládá na rozhraní Nízkého a Hrubého Jeseníku, proběhla ve zdejším Městském muzeu a galerii Octopus vernisáž výstavy s názvem Společná setká(vá)ní, která je zasvěcena dvěma světově uznávaným umělcům. 

Tím prvním je znamenitý český fotograf Jindřich Štreit a tím druhým, tedy vlastně tou druhou, je excelentní česká malířka, grafička a sochařka Adriena Šimotová (1926 - 2014), od jejíž smrti 19. května uplyne již deset let. 

Při této příležitosti prostřednictvím svých fotografií, na nichž zachytil vzácné okamžiky ze setká(vá)ní s touto jedinečnou silnou a neuvěřitelnou,  lidskostí naplněnou osobností, na ni Jindřich Štreit  vzpomíná.

 
Pane Štreite, kdy se vlastně zrodilo vaše celoživotní přátelství s paní Adrienou Šimotovou?

 16951

Gaza: O sedmileté holčičce, která váží devět kilogramů

16. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Moderátorka, BBC World at One, pondělí 15. dubna 2024, 13 hodin: Jak jsme slyšeli, útok Íránu na Izrael sjednotil jeho spojence na jeho obranu. Spojenci  ještě předevčírem hlasitě kritizovali, kolik pomoci bylo do pásma Gazy vpuštěno, američtí představitelé prohlásili,  že zprávy o hladomoru v regionu jsou věrohodné. A to i přesto, že izraelský ministr obrany Gallant slíbil, že Gazu zaplaví pomocí. Stále je zde velmi výrazný nedostatek potravin a lékařské pomoci. Dnes dopoledne jsem mluvila s lékařem, který pracuje na severu Gazy a který mi poslal fotografie některých svých pacientů z tamní nemocnice, podvyživených dětí s kostnatýma rukama, sotva se pohybujících dětí. Jeho jméno neuvádíme, protože jeho organizace ho nepověřila, aby o tom  mluvil. Nejprve však popsal situaci, v níž se nachází.

Lékař: Situace je špatná, víceméně všechny domy jsou rozbombardované a když přijedete na sever Gazy, je to jako Hirošima. Všechno je zničené. Vůbec nenajdete nezničený dům. Na sever nevedou silnice. Ceny potravin na trhu jsou velmi vysoké. Jsou tu nějaké shozy, ale to je jenom málo.

 23010

Britský generál: Zájmy USA a Izraele nejsou totožné. Izrael by si měl hodně rozmyslet, zda podnikne něco proti Íránu

16. 4. 2024

čas čtení 6 minut

Moderátorka, BBC World at One, pondělí 15. dubna 2024, 13 hodin: Nyní se obraťme na lorda Dannatta. Richard Dannatt byl náčelníkem britského generálního štábu, šéfem britské armády v letech 2006 až 2009. Dobré odpoledne.

Richard Dannatt: Dobré odpoledne.

Moderátorka: Dnes ráno jste napsal článek do deníku Telegraph, ve kterém říkáte, že by si Velká Británie měla připsat zásluhy za svou ochotu přispět k této vojenské operaci. Můžete to rozebrat?

Richard Dannatt:  No, ať se na to díváte jakkoli, íránský útok na Izrael byl narušením suverénního území jiné země. A proti tomu je třeba se postavit. Myslím, že je naprosto rozumné, že mezinárodní koalice, která byla sestavena ve velmi krátké době, se podílela na akci proti tomuto  útoku. Víme, že po izraelském úderu na konzulát v Damašku Íránci všude rozšířili, že se chystají udeřit na Izrael, což dalo Izraelcům a americkému ústřednímu velení a spojencům šanci dát dohromady reakci. A myslím, že jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN a se značným zájmem o tuto oblast není nerozumné, že se Británie na odražení tohoto nehorázného útoku skromně podílela.

 23001

V Gaze je nyní největší počet lidí na světě, kteří jsou ohroženi hladomorem

16. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Moderátorka, pořad Today, BBC Radio, pondělí 15. dubna, 8 hodin ráno: Světoví politikové se dnes ráno soustřeďují na širší válku na Blízkém východě a na naději, že se jí podaří zabránit. Generální tajemník OSN však také včera večer znovu vyzval k příměří v Gaze, k propuštění rukojmích a k dodávkám pomoci do situace, kterou vysoká představitelka USA Samantha Powerová označila za hladomor. Matthew Hollingworth ze Světového potravinového programu je ředitelem agentury pro Palestinu. Minulý týden byl v Gaze a v příštích dnech se tam vrátí a Matthew, můžete nám popsat, jaká je přesně situace s dostupností potravin k dnešnímu ránu, protože izraelský mluvčí nám předtím řekl, že Gaza je "zaplavena pomocí".


Matthew Hollingworth: Neřekl bych, že je v této fázi zaplavena pomocí.

Děsivé poměry v České republice: Lidé závisejí na potravinových bankách

16. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Co je to za zemi, kde je k přežití lidí nutno shromáždit v potravinových bankách 467 tun potravin? (JČ)

tisková zpráva:

Češi umějí pomáhat. Jarní Sbírka potravin vynesla 467 tun zboží

  • Díky darům od zákazníků se opět naplnily sklady potravinových bank

  • Narůstá počet příjemců pomoci z řad rodičů samoživitelů s malými dětmi

  • Sbírka potravin se konala ve 2112 prodejnách po celé ČR

  • Až do 23. dubna poběží Sbírka potravin dál v on-line obchodech

Jak zjednodušit Súdán

16. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Žádnou válku nelze omezit jen na několik set slov, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch.

Ale dnes, v den ročního výročí probíhajícího konfliktu v Súdánu, se pokusme situaci odkomplikovat tím, že zdůrazníme čtyři klíčové aktéry, kteří se podílejí na děsivé tragédii, jež se odehrává.

Prvními dvěma jsou hlavní válčící strany, které v uplynulém roce páchaly jedno zvěrstvo za druhým: Súdánské ozbrojené síly (SAF) a Síly rychlé podpory (RSF). 

Německo opět na špatné straně dějin

16. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Demonstrace je přesunuta na čtvrtek 18.4, ve stejný čas (17:30) na stejné místo (Malostranské náměstí v Praze)!!!

Německo opět na špatné straně dějin

TZ Ne naším jménem k demonstraci proti rozehnání Palestinské konference v Berlíně, proti německé spoluvině a umlčování

Iniciativa Ne naším jménem! a další propalestinská sdružení svolávají na čtvrtek 18. 4. od 17:30 na Malostranské náměstí v Praze demonstraci proti rozehnání Palestinské konference v Berlíně, proti německé spoluvině na izraelských válečných zločinech v Gaze a proti umlčování (pro)palestinských hlasů v Německu. Demonstrující se odtud odeberou k budově velvyslanectví SRN ve Vlašské ulici.

 19850

ANO jednou provždy pro tuto chvíli říká NE

15. 4. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Nedělní Otázky V. Moravce přinesly čerstvá data o preferencích politických formací. A snad i úlevu. ANO už nemá téměř 40 procent, ale zase „jen“ 34,5. Je to skutečně úleva? Možná za rok budeme jako úlevu vnímat zprávy o tom, že má už „jen“ 40 procent. Pak už je to docela nuda: ODS 16, piráti 10,5, SPD 8, STAN 6,5, TOP09 4,5, socialisté 3, komunisté 3, lidovci 3. Musí se uznat, že vládní strany se celkem drží svého. Skutečné drama přinesl pořad v jiné souvislosti.

 23001

"Je tam smrt": kojenci a děti v Gaze začínají hladovět

15. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Odhaduje se, že hladomor usmrtil 27 dětí, a vládnou obavy, že mnoho dalších bude trpět doživotními následky, a to navzdory izraelskému příslibu další pomoci.
 
I kdyby válka v Gaze skončila zítra, některým dětem na palestinském území by to už nepomohlo. Hlad a podvýživa si již vyžádaly přibližně 27 malých životů a pro mnoho dalších může být příliš pozdě na to, aby se zvrátila krutá daň, kterou si hladovění vybírá na malých rostoucích tělech.

 22963

Krize na Blízkém východě: Izrael na bouřlivém zasedání Rady bezpečnosti OSN požaduje nové sankce proti Íránu

15. 4. 2024

čas čtení 15 minut

- Co by udělala Británie, kdyby jí někdo vybombardoval vyslanectví, zeptali se ministra zahraničí Camerona v britské televizi

- Izraelský vyslanec při OSN Gilad Erdan prohlásil, že na Írán by měly být uvaleny "všechny možné sankce", "než bude pozdě",  generální tajemník OSN vyzval ke klidu


- Írán varuje, že v případě odvetného úderu Izraele nebo USA znovu udeří


Izrael na zasedání Rady bezpečnosti OSN vyzval k uvalení nových sankcí na Írán.

Izraelský vyslanec při OSN Gilad Erdan vyzval radu, aby "uvalila na Írán všechny možné sankce, než bude pozdě", a "odsoudila Írán za jeho teror", informuje agentura France-Presse.

Stalo se tak v době, kdy generální tajemník OSN vyzval ke zdrženlivosti - v obavě z eskalace po íránských útocích na Izrael.

"Ani region, ani svět si nemohou dovolit další válku," řekl António Guterres Radě bezpečnosti OSN, která se sešla, aby projednala sobotní íránský útok.

"Blízký východ je na pokraji sil," varoval. "Lidé v regionu čelí reálnému nebezpečí ničivého konfliktu v plném rozsahu. Nyní nastal čas na zneškodnění a deeskalaci."

Íránský vyslanec OSN Amir Saíd Iravání v reakci uvedl, že islámská republika uplatňuje své "přirozené právo na sebeobranu" a "nemá jinou možnost" než jednat.

Trval na tom, že jeho země "neusiluje o eskalaci nebo válku", ale bude reagovat na jakoukoli "hrozbu nebo agresi".

Íránská mise při OSN rovněž varovala Washington, aby se do konfliktu s Izraelem nevměšoval. Ve zprávě na Twitteru dodala, že "záležitost lze považovat za uzavřenou".

"Pokud se však izraelský režim dopustí další chyby, bude íránská odpověď podstatně tvrdší."

Írán podnikl svůj vůbec první přímý útok na izraelské území, a to v odvetě za smrtící letecký útok, z něhož je všeobecně obviňován Izrael a který v dubnu zničil budovu konzulátu Teheránu v syrském hlavním městě.
 
- Britský ministr zahraničí Cameron   připouští, že Írán měl právo reagovat na izraelský útok na konzulát v Damašku, ale zpochybňuje rozsah útoku

Palestinci dál čelí izraelským útokům, navzdory nárůstu napětí s Íránem

15. 4. 2024

čas čtení 1 minuta


Zatímco se svět soustřeďuje na pokračující napětí mezi Izraelem a Íránem, Palestinci nadále čelí útokům izraelských sil v pásmu Gazy.

Palestinská společnost Červeného půlměsíce v sérii příspěvků na Twitteru ukázala své týmy, které v posledních dnech ošetřují Palestince zraněné izraelskými útoky:

Od října loňského roku izraelské síly zabily více než 33 600 Palestinců a v důsledku omezení izraelské pomoci vyhnaly z domovů v pásmu Gaza více než 2 miliony lidí, trpící nyní rozsáhlým umělým, Izraelci vyvolaným hladomorem.

114