Saúdská Arábie do roku 2030 přestane vyvážet ropu

6. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Podle stopadesátistránkové zprávy společnosti Citigroup přestane Saúdská Arábie do roku 2030 vyvážet ropu. Sny o tom, že nekonvenční zdroje ropy umožní této generaci nezabývat se ropným zlomem, jsou tedy opravdu jen sny: Nekonveční produkce sotva nahradí úbytek saúdské kapacity.

Stopadesátistránková studie Heidy Rehmanové poukazuje na to, že saúdská domácí spotřeba rychle roste. Zhruba polovina poptávky připadá na domácnosti a přibližně dvě třetiny z toho představuje klimatizace.

Saúdové také v průměru spotřebovávají 250 litrů vody na osobu - což je třetí nejvyšší spotřeba na světě, která navíc ročně roste o 9%. Většina této vody přitom pochází z odsolovacích zařízení s obrovskou spotřebou energie.

A ještě ke všemu jsou paliva pro obyvatelstvo dotována.

Saúdové již dnes spotřebovávají čtvrtinu své produkce o objemu 11,1 milionu barelů denně. Jejich průměrná spotřeba na osobu je větší než v USA, přestože průmyslová základna je pouhým zlomkem té americké. A již dnes spotřebovávají všechen zemní plyn. (Sousední Kuvajt dováží plyn z Ruska.)

Takže dnes je sice Saúdská Arábie ještě největším producentem ropy (11,1 milionu barelů denně) i exportérem, ale pokud se nezmění trend růstu domácí spotřeby, po roce 2030 už nebude mít co exportovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10584

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2012