Soud v Malajsii shledal George W. Bushe vinným z trestných činů mučení a z válečných zločinů

14. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Tribunál pro válečné zločiny v Kuala Lumpur shledal bývalého amerického prezidenta George Bushe a sedm dalších členů jeho vlády vinnými z mučení. Tribunál rozhodl jednomyslně, že to bylo spolehlivě prokázáno.

Tribunál konstatoval, že osm obžalovaných osob se podílelo na vytvoření sítě instrukcí, memorand, direktiv, právních analýz a činů, které vedly k vytvoření společného plánu a účelu, společného podniku a spiknutí páchat mučení a válečné zločiny, ve vztahu k "válce proti terorismu".

Kromě Bushe byl odsouzen bývalý americký viceprezident Richard Cheney, bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld, bývalý Bushův poradce Alberto Gonzales, bývalý hlavní poradce viceprezidenta David Addington, bývalý poradce ministra obrany William Haynes II, bývalý náměstek generálního prokurátora Jay Nynee a bývalý náměstek generálního prokurátora John Yoo.

Všech osm osob bylo shledáno vinnými podle článku 6 Norimberské charty.

Tribunál se shodl, že Bush, Cheney a Rumsfeld věděli, že Spojené státy porušují Konvenci o mučení z r. 1984 a Ženevské konvence, ale nezasáhli proti jejich porušování.

Verdikt malajského tribunálu bude předložen Mezinárodnímu trestnímu soudu, OSN a Radě bezpečnosti OSN. Jména odsouzenců budou včleněna do seznamu válečných zločinců Komise pro válečné zločiny.

Další podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
12162

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2012