Už ne tunely, ale kanály:

Brněnské kanalizace spláchnou vše, i jesle

7. 12. 2011 / Anna Jančaříková

čas čtení 2 minuty

Brno má novou efektivní černou díru -- opravuje kanalizaci. Dle zpráv v médiích se jedná o zhruba dvouletý projekt s rozpočtem ve výši asi jedné a půl miliardy korun. Vzhledem k avizovaným nákladům se jedná o mocný argumentační kalibr, kterým se dá vysvětlit a legitimizovat cokoli.

A tak se začalo bez skrupulí škrtat. Mimo jiné to měla odnést například brněnská divadla. Ta však mají docela slušný potenciál se bránit, kterého využila, a zdá se, že se ubránila.

Podobným potenciálem však nedisponují skupiny obyvatel jako důchodci či rodiny s malými dětmi. Škrty je neminou. Rodiče dětí využívajících brněnské jesle si tak mohli minulý týden přečíst na dveřích vylepené stručné a jasné oznámení, že Rada města Brna schválila 23. 11. paušální navýšení poplatku za jesle na 6 000 Kč.

Důvod? Snížení dotací v důsledku opravy kanalizace.

Co to přesně znamená?

V současné době je výše poplatků za jesle vypočítávána dle násobku životního minima. Rodina nebo osamělý rodič s celkovým příjmem do 1,5 násobku životního minima platí 800 Kč, rodina nebo osamělý rodič s celkovým příjmem nižším než je dvojnásobek životního minima platí 1 500 Kč a tak dále (kompletní tabulka je k dispozici například ZDE.

Tato závislost výše poplatků na příjmech rodiny se ruší a všichni budou paušálně platit 6 000 Kč -- a to i zpětně. V praxi to znamená, že se rodiny (včetně rodin samoživitelů), které jsou existenčně závislé na už tak malém příjmu a tento příjem mohou mít navíc pouze díky tomu, že jejich dítě navštěvuje jesle, ocitnou v pasti. Těsně před koncem roku se dovědí, že podmínky, za nichž dítě do jeslí přihlašovali, se drasticky, bez varování změnily. Pravděpodobně nebudou na jesle mít. Co mají udělat? Odhlásit dítě z jeslí a přihlásit se na úřad práce?

Jsem ráda, že město Brno pod vedením primátora za ČSSD deklaruje na svém samostatném portálu snahu o "vytváření takových podmínek, aby se rodiny v městě Brně cítily dobře" a že "chce věnovat soustavnou pozornost zlepšování podmínek života rodin ve všech oblastech. Jedná se o oblast služeb pro rodiny, poradenství, školství, slučitelnosti rodiny a zaměstnání..." - ovšem ve spojitosti s likvidačním poplatkem za jesle se celá deklarace jeví spíše jako orwellovský newspeak.

0
Vytisknout
10066

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2011