Nešťastné Klausovo pero

13. 4. 2011 / Lubomír Molnár

Všechny hlavní celostátní španělské deníky (El País, El Mundo, ABC, Público, Vanguardia) mají ve své digitální verzi odkaz na video z tiskové konference prezidentů České republiky a Chile zveřejněné českou televizí v nedělním pořadu "168 hodin". Na všech portálech lze nahrávku shlédnout.

Informace uvádí, že video se stalo hitem na YouTube a shlédly ho miliony lidí na celém světě.

Některé titulky jsou natvrdo, jiné eufemisticky staví spor zlodějny, kleptomanie a roztržitosti. V rámci objektivnosti citují mluvčího Hradu Ochvata. V souladu s orientací deníku pak převládá i diskuze spíše smířlivá a omluvná „no co, stane se, jsou důležitější věci na světě“ nebo naopak reakce hněvivé, zobecňující a ironizující české, španělské a evropské politické vůdce a poměry vůbec.

Španělští čtenáři komentují samotný záznam a pozastavují se nad chováním českého prezidenta, který se prioritně zajímá o psací náčiní místo plného soustředění se na průběh tiskové konference, všímají si spokojeného výrazu tváře Václava Klause poté, co čin je dokonán a sako zapnuto. Shodují se, že takto se darovaný předmět nepřebírá.

Mnoho reakcí komentuje chování českého prezidenta ve vazbě na poměry ve Španělsku („stejnou cestou putují naše daně“, „u nás se naučí jak dělat totéž neviděn“), jiné připomínají poslední návštěvu Václava Klause ve Španělsku kdy za účasti nadace FAES vedené expremiérem Aznarem zde český prezident uvedl svou knihu „Modrá, nikoliv zelená planeta“. Sebeironicky vyznívá i konstatování „takto jsme se v Jižní Americe chovali vždycky“.

I zde se objevila myšlenka zasílat Václavu Klausovi do Prahy psací potřeby. Mnozí si vzpomněli, že taková akce již jednou ve Španělsku byla, to když Václav Klaus otálel s podpisem Lisabonské smlouvy.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.4. 2011