Jak bych si vyrobil přeběhlíky, být Petrem Nečasem a Miroslavem Kalouskem

11. 4. 2011 / Petr "Vlk"

Ve svém materiálu "Chodí Bárta okolo -- oč hrají kramáři z Kramářovy vily", jsem se pokusil analyzovat současnou vládní krizi a odhadnout, jak skončí. Materiál byl psán s penzem informací k čtvrtku 07.04.2011 a času 21:30 hod.

Očekával jsem , že další vývoj bude bouřlivý, ale nikoli až tak, jak se stalo. Například, že Bárta tak snadno hodí ručník do ringu a pustí ministerské křeslo. Podobně jsem nečekal, že Nečas půjde nekompromisně a podle mne bezhlavě, za variantou maximálního zisku - dvoučlenného manželství s TOP bez ingerence křena z Bártovy ABL.

Nicméně i přes toto, si zatím, stojím za hlavní premisou svého odhadu -- totiž, že do situace ještě velmi razantně zasáhne Klaus. A že nakonec dotlačí současnou famiglii k nějaké dohodě, zachovávající , více méně - status quo.

Předpokladem pro tuto variantu je, a já to stále mám za nejpravděpodobnější, že Nečasovi zkrátka jeho plán na získání nejméně sedmi přeběhlíků - nevyjde.

Ostatně - Klaus v Jihlavě hovořil zcela jasně: "Pokud dostanu více demisí, asi je přijmu. Ale neumím si představit větší obměnu vlády bez změny koalice. Také doufám, že ti, co nyní jednají, vědí, co dělají. Už v pátek jsem byl některými kroky velmi překvapen."

Tolik Václav Klaus. Přidám li k tomu Nečasovo prohlášení, když Bárta rezignoval, že jeho demisi doručí hned na Hrad, aby najednou zcela tiše a nikým nekomentovaně proběhla zpráva, že Klaus se demisí bude zabývat až v pondělí, jsou zřejmé dvě další věci:

- že Klaus jednak chtěl dát aktérům současné vládní frašky čas na tříbení stanovisek a zákulisní jednání

- že Klaus rozhodně nemá žádný zájem Nečasovi bleskově vyhovět.

Jenže zdá se, že ODS a zejména pak Nečas s Tluchořem vsadili vše na jednu kartu -- na vytěsnění Bárty a jeho partičky a vygenerování nových MelčákPohanků z lůna Věcí veřejných. Kalousek se samozřejmě velmi ochotně připojil, jakkoli je markantní, jak se TOP celkově drží v celé aféře zpět, ve srovnání s ODS.

Inu já se tomu tlaku modrých na právě tenhle způsob řešení nedivím. Jde jim zcela zřejmě o získání ministerstva vnitra. Tedy prioritně. Musejí být dokonale frustrováni z faktu, že Kalousek má svou speciální vyšetřovací jednotku dalekého dosahu, které se eufemisticky říká Finančně analytický útvar ministerstva financí.

Bárta ovládá vnitro a k tomu má nekontrolovatelnou a neuhlídatelnou ABL a oni nemají vůbec nic!!

V kapitalismu českého typu, být podílníkem na moci, by mne to totálně frustrovalo také!

Takže Nečas se rozhodl pro variantu buď všechno nebo ... no nebo nic! Jestliže nesežene přeběhlíky a už vydal rigorózní prohlášení o neudržitelnosti ještě Johna a Dobeše (má naprostou pravdu -- tihle dva duševní klauni- tragédi neměli do ministerské funkce nikdy přijít) není pro něj, bez totální ztráty tváře, cesta zpět. Zejména po jasné podmínce Bárty a spol. , že pokud John a Dobeš, tak také Vondra plus Fuksa a také a zejména -KALOUSEK:!

Vondra není dlouhodobě udržitelný, ten je na odpalovací rampě a countdown už dávno běží, tam problém nebude. A nejspíš by byl hratelný i Fuksa, ale Kalousek? Jeho odchod z vlády je asi tak reálný jako to, že současná vláda bude vůbec někdy skutečně protikorupční!

Zkrátka a dobře - pokud Vít Bárta udrží své ovečky pohromadě, a Nečas nepovolí, bude to jeho poslední politická hodinka. Klaus už mu vysvětlí, že má spáchat rituální seppuku.

Před Nečasem a jeho emisary tedy stojí jasný úkol - sehnat potřebných 7 dušiček. No, dušiček..

Ale nechme mudrování a hrátek -- a pojďme radši k tomu, co bych nabídl současným členům Bártovy sekty (terminus technicus Kristýny Kočí), být Petrem Nečasem, abych trefil pro svou vládu jackpot a sám sobě zachránil politickou budoucnost.

Je to celkem jednoduché. První sdělení vytipovaným véčkařům by bylo - vážení, pokud nás nepodpoříte, zůstanete s Bártou (ten je politickou mrtvolou) pak tato vláda končí, jinou sestavit nelze - socany jste slyšeli, ti s vámi nejen nepůjdou do nějaké koalice, ale dokonce vás chtějí zakázat (opravdu byli pánové Zaorálek, Dienstbier ml. a Sobotka střízliví, když v televizích jeden každý z nich vypálil tento těžký kalibr?).

Pak zbývá jediné - odhlasovat mimořádné volby. Skutečně si myslíte, že po současném maléru mají VV ještě nějakou politickou budoucnost? Skutečně jste se stali poslanci, abyste po nějakých 15 měsících z parlamentu zase vypadli? Opravdu to chcete?

To by byla první a úvodní selekce. V druhé, kole, pokud bych cítil naději na úspěch, bych zapnul forsáž. A předložil nadějným typům následující:

- potřebujeme vás aspoň nebo také jen sedm. Ne více. Současné VV prostě ve vládě nebudou. Na druhou stranu ani my ani TOP nemáme důvod koaliční dohodu nedodržet. Pokud se vhodně zaranžujeme, jsme schopni pro vás sedm nabídnout ČTYŘI ministerská křesla. Pro PÁTÉHO máme křeslo po Klasnové ve vedení sněmovny. ŠESTÝ by se stal šéfem poslaneckého klubu. A sedmý? No něco už pro něj najdeme! Aby nebyl škodný.

A kdybych to chtěl mít všechno úplně cukrované - podle hesla - slibem neurazíš -- slíbil bych v podstatě nemožné - že jim totiž, stejně jako Teplíkovi, zaručím volitelné místo na kandidátce. Pro příští volby. Nejméně dva přeběhlíky už dnes Nečas s Kalouskem mají --Kočí a Škárku. Potřebují tedy 5 dalších.. Neřešitelný úkol? V Čechách? Pro pretendenty Dalíkovy většiny?

No soudím, že Vít Bárta se bude mít opravdu co ohánět, aby tyhle pentličky zkušených lovců dušiček něčím soustavně trumfoval. Ale on má naštěstí přece doložitelně dobré srdce a pochopení pro finanční těžkosti spolu straníků....

Vedle toho bych pouštěl dezinformace, že už těch sedm skoro mám nebo mám. Tomu se hrozně těžko čelí. U protivníka to vyvolává nervozitu, provokuje podezření a animozity. Oživuje staré spory. Rozkládá ho to.

A co by bylo vrcholným číslem? No přece okamžik, kdy bych poradil mimořádně ambicióznímu a zřejmě hodně (všeho) schopnému duu Kočí-Škarka, aby hned po tom, co odvolám Johna z vnitra, si podali žádost o registraci své vlastní strany. S nějakým hodně symbolickým a hodně úderným názvem. Například Nezkorumpované Věci veřejné. Abych mohl tvrdit, že pro mne jsou tihle stále součástí koaličního projektu.

Abych umožnil naivům, co stále věří, že někdo z bývalých VV opravdu hodlal něco s korupcí něco dělat a že jen ten ošklivý Bárta jim to zkazil, vytvořit nějakou členskou základnu a klan sympatizantů. Tak, aby Kristýna Kočí měla dojem ,že je opravdová šéfová, okolo které se točí svět. A není pochyb, že by dejohnizované vnitro takové žádosti o registraci promptně vyhovělo. Už proto, že toto ministerstvo by rozhodně v nabídce pro NVV nefigurovalo ani hloupou náhodou.

Tak takhle bych si přeběhlíky, být Nečasem a Kalouskem vyráběl já. Přiznávám ovšem, že ve srovnání s nimi, jsem co do možností i politické invence, jen trapný břídil.

Nicméně jsem si jist, že současná vládní partička při své rvačce každý proti každému a za nutnosti politicky přežít, nám ještě všem předvede kousky, ze kterých nám půjde hlava kolem. Opustit Kramářovu vilu? Tak to je přesně to, co tam sídlící kramáři rozhodně nehodlají!

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.4. 2011