POZNÁMKA NA OKRAJ:

K diskusi o změně kapitalismu, neboli O darwinistickém marasmu

6. 4. 2011 / Uwe Ladwig

Olga Weidenthalerová už ani nechce číst BL, protože Havel sám je pro ni jedním z hlavních strůjců marasmu České republiky, Jan Čulík píše ohledně filmu Odcházení o tom, že Váš bývalý prezident prý dnes vlastně vidí sebe sama jako naivního nepraktického hlupáka, Boris Cvek píše v souvislosti s politikou o svém darwinistickém názoru ZDE a Michael Kroh si myslí, že 'považuji za poněkud naivní tu představu, že alternativy vůči současným společenským poměrům najdeme v diskusi" ZDE - a já věřím, že to všechno nějak souvisí, ale asi úplně jinak...

Z interpretace historického dění Olgou Weidenthalerovou by se dalo s větší naivitou soudit, že politikové nejen vědí, co dělají, ale že jsou si také vždy vědomi toho, co se z jejich plánů a především činů stane. Je ale právě faktem, že blud o existenci socialni evoluce je odůvodněn tím, že 'hodně je toho naplánováno a všechno dopadne jinak', než jak bylo zamýšleno (viz k tomu ZDE. Ohledně Havla věřím, že o tom dobře ví a proto by ani neměl důvod si připadat jako 'naivní nepraktický hlupák'.

Že se dá z historie něco naučit, to ale není jen floskule, a proto by mu to také neměl vědět pouze Havel. A kdo v Evropě hledá alternativu k existujícímu ekonomickému systému, ten by měl alespoň jako znalec nezapomenout na existenci 'rýnského kapitalismu' (viz německy  ZDE a anglicky ZDE) a jako Čech samozřejmě na tu verzi jednoho svobodnějšího a zároveň spravedlivějšíno a sociálnějšího politicko-ekonomického systému, ktera byla spojena se jmenem 'třetí cesta' a zničena invazí v srpnu 1968 (viz ZDE. Invaze ale nemusela a neměla mít za následek, aby tahle cesta byla navždy zapomenuta - nebo si myslíte, že je tomu naopak?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.4. 2011