Odvolán byl už i velitel zásahu vojenské policie v ČT

17. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Poté, co Britské listy jako jediné médium upozornily na to, že velícího důstojníka vojenské policie kpt. Ing. Pavla Marečka, který samotný zásah řídil a také naplánoval, ministr spolu s náčelníkem Vojenské policie v noci na sobotu neodvolal a může tak ovlivňovat průběh vyšetřování a manipulovat s důkazy, došlo k jeho odvolání včera. Jiří Neubauer, kterého v sobotu řízením útvaru pověřil Alexandr Vondra, jej 16. 3. odvolal z funkce. Ne dočasně, ale natrvalo.

Hlavy ale budou nejspíše padat dál.

UPDATE 17.3. 11:40 Krajské státní zastupitelství v Č. Budějovicích podalo obžalobu na 52 lidí, podezřelých z manipulací se zakázkami na ministerstvu obrany v letech 2005 až 2007. Osmnáct z obviněných je stíháno pro trestný čin účasti na zločinném spolčení, 11 obviněných jsou bývalí zaměstnanci ministerstva z vojenských, stavebních a ubytovacích správ. Kauzu předražovaných stavebních zakázek otevřelo v roce 2005 Vojenské zpravodajství. Útvar, který korupci vyšetřoval, byl zrušen za ministra Martina Bartáka.

V případě vpádu vojenské policie ještě nebyl obviněn nikdo.

"Úkon nebyl realizován podle platných právních předpisů a nebyly informovány příslušné osoby včetně ministra obrany. Nebyla ani dodržena taktika postupu orgánu při vstupu do televize včetně samotné prohlídky," uvedl nicméně k odvolání šéfa zásahu do ČT Neubauer. Zásah prošetřuje už i inspekce ministra obrany, která musí předat do pondělka výsledky ministrovi. V úterý se bude zásahem věnovat zvláštní zasedání Výboru pro obranu a bezpečnost Parlamentu.

Očekává se, že co vysvětlovat bude mít i vojenská rozvědka, která musí objasnit, jakým způsobem předala ministryni Parkanové dokument, vytvořený šesti důstojníky. Bude muset objasnit možná i to, proč byl dokument vůbec utajen (nesplňoval podmínky ze zákona), proč byl tak dlouho utajen a odtajněn byl až v roce 2010.

Vysvětlovat bude muset i bezpečnostní ředitel ministerstva obrany, který nezabezpečil kontrolu pohybu utajených písemností tak, aby byla jasná zodpovědnost osob, které ho držely v ruce naposledy před tím, než tyto dvě číslované kopie zmizely. Bezpečnostní ředitel je za pohyb utajovaných dokumentů na úřadě odpovědný ze zákona.

Parkanová bude nejspíše muset vysvětlit, jak to, že okolnosti pamfletu proti Krejčíkovi nevyšetřila za pomoci vlastní Inspekce a autora dokumentu, brigádního generála Adama z vojenské rozvědky "vykopla vejš" do centrály NATO v Bruselu, jestliže poslancům stačilo několik hodin k tomu, aby konstatovali, že Adam by neměl být napříště zaměstnán jakýmkoliv státním úřadem v ČR.

iHNed: Kvůli zásahu v televizi padl další důstojník Vojenské policie ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.3. 2011