DPH, šedá ekonomika, praní špinavých peněz

17. 3. 2011 / Vít Klíma

Řada autorů přede mnou ukázala, jaké negativní důsledky bude mít zvýšení DPH na život obyčejných lidí a jejich rodin. Obdobně devastující důsledky bude mít dopad sjednocení DPH i na českou ekonomiku. Očekávám, že se v ní - v nebývalé míře - rozvine šedá ekonomika a praní špinavých peněz.

Šedá ekonomika -- malé firmy

Firmy budou čelit zvýšení DPH tam, kde to jen půjde, přechodem do šedé ekonomiky. Budete-li, laskavý čtenáři, potřebovat od stavební firmy opravit byt, chatu, chalupu, dostanete od ní vybrat ze dvou možností: "bud' půjde celá naše práce na fakturu a bude Vás to stát 200 000 Kč, nebo Vám vyfakturujeme jen minimální částku, která nám pokryje jen nezbytné náklady a zbytek zaplatíte 'bokem' v hotovosti a cena pak bude nejméně o třetinu levnější. Rozhodnutí je na Vás....". Obdobně se načerno začne pronajímat, začnou se tak prodávat zemědělské produkty a laskavý čtenář si jistě domyslí sám i další případy.

Šedá ekonomika -- velké firmy

Velké firmy, např. cestovní kanceláře si zřídí ztrátovou pobočku v zahraničí, například v Egyptě, jejíž provoz bude mateřská firma "dotovat", a vyvádět tak peníze z ČR. Samozřejmě existuje i mnoho dalších způsobů, jak firmy mohou uchránit své peníze před zdaněním.

Praní špinavých peněz

Návod na nejpoužívanější a nejlevnější způsob praní špinavých peněz v ČR najdete na webu www.anarchystan.com. Takže jen stručně: ve Velké Británii si založíte "dočasnou" firmu a v ČR její pobočku či organizační složku. Na její jméno si v ČR otevřete u kterékoliv banky účet a následně tuto "mateřskou" firmu zrušíte. Účet Vám zůstane (peníze neexistující zahraniční firmy se nedaní) a můžete jej použít na praní špinavých peněz i na případnou korupci, abyste dosáhli na státní zakázky. Jak jednoduché, milý Watsone...

Rozsah šedé ekonomiky

Dnes lze jen stěží odhadnout, do jaké míry se šedá ekonomika v ČR rozvine. Osobně odhaduji, (ale mohu se i mýlit), že se v ní "protočí" a "propere" řádově 50 miliard Kč ročně. Daňový výpadek do státní pokladny odhaduji na desítky milionů ročně. Ne, že by tyto úniky dnes neexistovaly, ale společensky, díky asociálními sjednocení DPH, budou jen více akceptovatelné.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.3. 2011