Armáda ČR nezklame a znovu dělá díru do světa...

17. 3. 2011 / Ladislav Žák

Po hrdinských skutcích na chodbách naší, tedy České televize se naše armáda vydala do světa, zachraňovat naše občany z Japonska. Letadla už se vracejí a na letišti chystá armáda manévry s prověřováním radiace. Zdá se, že naši vojáci při přistání v Japonsku dokonce ani neobsadili tamní letiště, aby si v cizích podmínkách potrénovali skok přes turniket, protože to jim podle domácích televizních záběrů evidentně ještě moc nejde. Představa, že v televizi zobrazení zoufalci zahalení do nejednotných hadříků, připomínajících spíše trofejní než řádnou ústroj a výstroj, někoho chrání nebo dokonce snad někoho někde cvičí, je skutečně tristní. Jak by bylo hezké, kdyby někdo řekl, že to byl jen narychlo sebraný kompars z Kavčích hor.

Armádě jaksi uteklo, že když se letí do katastrofou zdevastované země na sice zbytečnou, ale populární záchrannou akci, pak je elementární slušností, jestli ne povinností, postiženým lidem něco přivézt. Něco jako humanitární pomoc. Správně se na to ptal včera v Britských listech Oldřich Průša, leč marně. Podle mých informací letadla letěla s prázdnou. Snaha před celým národem a světem ukázat, že naše armáda má na víc než na vyhrožování samopalem vlastním civilistům a krádeže v přímém přenosu, ba dokonce že má na to odněkud vlastní civilisty i přivézt, začala nepřijatelným morálním, politickým i organizačním fiaskem.

Je to mezinárodní ostuda. Přitom Armáda ČR má jistě spoustu věcí, které může postrádat a lidé v Japonsku je potřebují jako sůl. Armáda ČR přece plánuje ohromné výprodeje, takže by se pro trpící Japonce určitě něco našlo a za těch pár litrů kerosinu navíc by to snad stálo. Tablety na čištění vody, hygienické pomůcky, rukavice, důstojnické slipy a motýlky za tisíce, předražené lékárničky a další a další zbytečné nebo luxusní předměty, na kterých nás Armáda ČR okradla, pro ještě větší vlastní lesk a důstojnickou čest. Pravda, některé zbytečné propriety, jako třeba Pandury, by se do letadla nevešly a při pohledu na některé by se mohlo Japoncům přitížit, ale to není podstatné.

Nejde o to, že někdo vydal rozkaz letět zbytečně do Japonska. Budiž, je to panská pýcha a marný pokus o P.R. navoněné zelené až khaki bídy, ale proti normální každodenní armádní zlodějině to jsou drobné a určitě se najde chytrák, který řekne, že se stejně musejí nalétat hodiny... Jde o to, že někdo vydal rozkaz odletět do Japonska s prázdnou a to je podle mne jen obtížně přijatelné. Už se těším na tu estrádu v "atombordelech" na Ruzyni a halas, jak armáda chrání tuto zemi před zavlečenou radiací. Doufám, že nad tím vším bude vlát transparent "Neprojdou." Jistě se najdou i děkovná vystoupení se slzami v očích. A já stále ještě doufám, že i ve všeobecném zmatku, který vnesla do této země trojkoaliční vláda, lze identifikovat toho dobráka, který vydal k tomuhle ostudnému výletu rozkaz. Možná je to marná naděje, ale jak víme, naděje umírá poslední a do hrobu ji kladou naši nepřátelé. Mám takový pocit, že v tomto případě to bude Armáda ČR. Zajímavé určitě budou i komentáře na ČT.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.3. 2011