Assange: Internet je nástrojem pro špehování občanů

16. 3. 2011

Internet je "nejefektivnějším nástrojem pro špehování občanů, jaký svět kdy zažil" a není to technologie, která nutně prosazuje svobodu projevu, konstatoval zakladatel serveru Wikileaks při své přednášce na Cambridgeské univerzitě.

Assange přiznal, že internet sice může způsobovat větší vládní otevřenost a umožňovat lepší spolupráci mezi aktivisty, avšak zároveň dává úřadům vynikající možnost jak sledovat a chytat lidi odlišných názorů.

"Internet sice má do určité míry schopnost dovědět se do bezprecedentních podrobností, co vláda dělá, a umožňuje nám navzájem spolupracovat ve snaze pohnat represivní vlády a korporace k odpovědnosti, ale zároveňm je to dosud nejefektivnější nástroj pro špehování občanů, jaký svět kdy zažil," řekl Assange ve své přednášce na Cambridgské univerzitě. Stovky studentů stály na přednášku frontu dlouhé hodiny.

Assange pokračoval: "Internet není technologií, která by podporovala svobodu projevu. Není to technologie, která by dávala přednost lidských právům. Není to technologie, která by dávala přednost občanskému životu. Je to naopak technologie, kterou je možno využít k vytvoření totalitního špehovacího režimu, jaký jsme dosud nikdy nezažili."

Assange také argumentoval, že facebook a twitter nehrály příliš významnou roli při nepokojích na Blízkém východě. Daleko větší roli hrála televize Al Džazíra. Ale v příručce egyptských revolucionářů je na první straně "Nepoužívejte facebook a twitter" a na poslední straně také "Nepoužívejte facebook a twitter".

Má to své důvody. Před třemi či čtyřmi lety byla v Káhiře menší revoluce, organizovaná prostřednictvím facebooku. Byla velmi malá a facebook byl pak použit k identifikaci všech účastníků, kteří byli zbiti, podrobeni výslechům a uvězněni.

Assange se vyjádřil, že k vzniku nepokojů na Blízkém východě přispěly americké diplomatické depeše, zveřejněné serverem WikiLeaks. Ty také podle něho hrály významnou roli v tom, že Amerika nepodpořila Mubaraka. Podle Assangeho poskytly americké depeše obsahující informace o amerických postojích k režimu v Tunisku sílu revlučním silám po celém regionu.

Assange také kritizoval deník New York Times, který podle něho potlačil informace o tajné americké činnosti v Afghánistánu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.3. 2011