ČTK: Vojenská policie šla pro dokument do ČT kvůli posouzení znalcem

12. 3. 2011

ČTK│ Vojenská policie si přišla v pátek do České televize pro kopii původně utajovaného dokumentu, který byl určen bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové a souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Policie chce tuto kopii nechat posoudit znalcem. Snaží se totiž zjistit, kdo dokument z ministerstva v době, kdy byl ještě v režimu utajení, vynesl. Vyplývá to ze soudního povolení prohlídky kanceláře ČT, které má ČTK k dispozici.

Dokument, jenž má sloužit při vyšetřování pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení utajované informace, byl v prosinci loňského roku odtajněn. Česká televize pak o obsahu tohoto materiálu odvysílala na začátku února reportáž. Podle soudního rozhodnutí se VP pokoušela materiál od ČT získat už od 18. února. Redaktor Karel Rožánek, který reportáž natočil, ale tehdy materiál odmítl vydat, uvádí se v soudním povolení prohlídky. Policie se pak obrátila i na ředitele ČT Jiřího Janečka. Televize poté udělala z materiálu kopii a vydala ji policii. Policisté ale chtěli prozkoumat původní kopii, a ne kopii kopie.

Podle státního zástupce ČT vytvářela "umělé překážky", které měly znemožnit vydání materiálu. Po několika neúspěšných pokusech o vydání dokumentu se státní zástupce obrátil na soud s žádostí o nařízení prohlídky kanceláře ČT, v které sedí redaktor Rožánek.

ČT se hájila tím, že chce chránit své zdroje. Podle státního zástupce se policie nesnaží zjistit informační zdroj redaktora, ale zajistit důkaz, který může objasnit, kdo dříve utajovanou písemnost z ministerstva neoprávněně okopíroval. Rožánek v rozhovoru pro server iHNed.cz, pořízený několik hodin před policejním zásahem, uvedl, že už dokument nemá. Prý ho zřejmě po odvysílání vyhodil.

Podle mluvčího Ladislava Štichy existuje podezření, že celá akce je zástěrkou pro to, aby se policie mohla dostat k materiálům Rožánka, který pracuje na dalších kauzách spojených s ministerstvem obrany a armádou.

Původní dokument určený ministryni Parkanové zřejmě existoval v několika totožných výtiscích. Policie uvádí, že se dosud nepodařilo nalézt první výtisk, kopii druhého výtisku měl Rožánek. Policie šla do ČT se snahou získat i "další listiny, datové nosiče či jiné věci, které by mohly objasnit, jakým způsobem a kým byl výtisk číslo dvě získán". Podle soudu nebylo možné s prohlídkou otálet, hrozí prý, že by mohly být důkazy zničeny.

Původní dokument podle dřívějších informací upozorňoval na to, že Vojenské zpravodajství v roce 2007 zřejmě distribuovalo diskreditační materiál na náměstky ministryně Parkanové. Podle zprávy řídil proces získávání kompromitujícího materiálu přímo tehdejší ředitel VZ Miroslav Krejčík. Ten to popřel a už dříve podal kvůli dokumentu trestní oznámení. V době, kdy byl Krejčík šéfem VZ, působil jako jeho mluvčí Ladislav Šticha. Ten je nyní mluvčím ČT. Poté, co Krejčík vypovídal před sněmovním branným a bezpečnostním výborem o okolnostech svého odchodu z funkce, vyzval výbor Parkanovou k odstoupení z veřejných funkcí.

Páteční zásah Vojenské policie v ČT, kterého se účastnili policisté v kuklách a se samopaly, byl podle premiéra Petra Nečase neadekvátní. Ministr obrany Alexandr Vondra kvůli tomu postavil šéfy VP dočasně mimo službu. Od způsobu, jakým VP provedla prohlídku, se distancovalo i Městské státní zastupitelství v Praze. ČT dnes podala trestní oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby.

Právníci jsou v posouzení celé situace opatrní. Podle advokáta Davida Uhlíře byl postup policie v souladu s trestním řádem a je pouze otázka, zda byl zásah přiměřený. Podle něj musí VP ze zákona dbát na to, aby zásah "nepřekročil míru nezbytnou k dosažení účelu plněného úkolu".

ČT dnes zároveň podala žádost k přezkoumání postupu policie na státní zastupitelství a podnět vrchnímu státnímu zastupitelství k přezkoumání postupu státního zástupce, který měl postup VP dozorovat.

Podle Václava Pavlíčka z katedry ústavního práva Právnické fakulty Karlovy univerzity v těchto případech soud při povolení prohlídky posuzuje, zda materiál nebo informace, kterou se policie snaží zjistit, ohrožuje bezpečnost státu. Podle něj je možné, že soud přecenil toto nebezpečí.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.3. 2011