Dají se volby předsedy sociální demokracie koupit? Rozhodnou o nich peníze?

7. 3. 2011 / Martin Martínek

Pokud jde o volbu příštího předsedy – začíná se situace vyjasňovat. Sázkové kanceláře dávají mnohem větší šance Sobotkovi. Vsadíte-li na Sobotku stovku, dostanete zpátky 125 korun. To Michal Hašek je úplný outsider. Jeho kurz je mnohem horší – na sto vsazených korun dostanete výhru 350 korun.

A co když právě v tom je kouzlo příběhu o budoucím předsedovi?

Zkusme trochu popustit uzdu fantazii a představme si, že budoucnost může být také jiná. Úplně jiná, než si sázkaři vypočítali. Co když do hry o budoucího předsedu socdem vstoupily ještě úplně jiné síly? Co když se i tato volba dá nějak ovlivnit?

Je přece známo, že mocné síly do české politiky v posledních dvou letech vstoupily. Poslední volby přece ukázaly, že s penězi si můžete vytvořit politickou stranu a postavit ji jako alternativu dosavadním stranám na pravici. I když pak dělá stejnou politiku. Znáte snad nějaký velký rozdíl např. v hospodářské politice mezi VV a ODS (ne mezi slovy, ale mezi činy)? K té nové straně jen musíte dát jen ten správný kabát (image) a také najít několik ochotných tváří.

Co když je dnes ve hře také budoucí tvář socdem? S kým se vlastně oba kandidáti spojují? Že by za nimi nestály jiné síly než ideje, že by za nimi nebyly žádné peníze a žádné zájmy se nechce věřit.

V logice tohoto uvažování se dá říci na první, laický pohled, že větší šance má Michal Hašek. Má větší zkušenost z komunální i regionální politiky. Za ním jsou přece zdánlivě daleko větší peníze než za Sobotkou. Dává to – i když velmi opatrně – najevo. Přece pragmaticky sděluje, že by mu ta koalice s ODS nebyla nijak proti mysli. Inu, co taky sociální demokracii po vymření komunistů zbývá? Má ve svém táboře i některé známé tváře, které jsou spojeny s velkým byznysem a které takovou koalici potřebují. Je tam přece i Luftjarda, který se v těchto čachrech vyzná, jak už několikrát v minulosti dokázal. Je tam i koalice hejtmanů, která ve většině případů vládne v krajích s ODS resp. s hochy, co spolu mluví... Navíc mít v záloze socdem jako koaličního partnera - patřičně natěšeného na vládnutí po několika letech půstu – je přece jedinečný nástroj, jak umravnit stávající a zlobící koaliční partnery.

A co kdyby ten scénář palácového převratu v socdem v režii našich kmotrů vypadal následovně? Vsadíte na Haška vícekrát třeba deset tisíc korun. Kdo odevzdá hlas pro něho, si pak ten kupon sázkové kanceláře vymění za svoji výhru.

Vypadá to na první pohled neuvěřitelně, ale co by na tom bylo nereálné. Vsadit mnohokrát – je potřeba asi tak 200 – 250 hlasů – na výhru outsidera není nijak nemožné. Je to jen technika - možná snazší než se nám zdá. A nakonec to ani tolik nestojí. Copak je pro české kmotry takový problém sehnat 2 - 3 miliony?

Takové tikety pak lze rozdat vybraným delegátům. Kdo by nechtěl vydělat 35 tisíc korun? Můžeme sice debatovat o svědomí či jiných zásadách, ale tváří tvář penězům mnohé odhodlání mizí. A pak volba je přece tajná.

Dokonce se zdá, že i samotné kurzy sázkařů jsou už divné. Krajské nominace jsou vyrovnané 7 : 7. Na krajských konferencích bylo hlasování velmi těsné – často rozhodovalo pár hlasů. Proč je potom ten kurz tak nerovný? Proč není daleko bližší? Jeho vysvětlení od sázkařů si ovšem umím představit.

Ale taky si umím představit, jak elegantní a téměř nepostižitelné je řešení tuto cestou. K tomu, aby nastala popisovaná situace, právě proto musí být kurz natolik odlišný, aby se na něj vyplatilo vsadit. Pro pár korun to přece nikdo dělat nebude...

Ten plebs ať se zájmem sleduje boj idejí. Odpovědi obou kandidátů na dopis deseti intelektuálů a také úvahy o tom, kdo z nich tyto odpovědi lépe zpracoval. To vše je krásná fasáda nadcházejícího sjezdu sociální demokracie. Ovšem život (a peníze) jsou přece jinde....

Obávám se však, že český kmotrostán již prorostl i do toho, že je schopen si zajistit, jakého zvolit předsedu politické strany (nesměle podotkněme zchudlé politické strany). A jsem si totiž téměř jist, že už je k tomu nakročeno. Jako kdyby to již viselo ve vzduchu ....

Ale ono to může být třeba i opačně. Že tím, za kým jsou ony "krátké" peníze, je stávající provizorní předseda Bohuslav Sobotka. Koalici chce přece tvořit se stranami, které se dozajista do sněmovny nedostanou. Kupodivu ji, jako představitel "levice", za kterého se považuje, nechce za žádných okolností tvořit koalici s komunisty. Z ideových důvodů. A vytvořit ji bude muset s těmi stranami, které se do sněmovny dostanou. Dostane se do sněmovny Čunkova/řezníkova KDU-ČSL? Dostanou se do Parlamentu Bursíkovi/Liškovi Zelení? Představa, že ČSSD dostane 51%, aby nemusela tvořit koalici s nikým, je zjevně nereálná. Tak kdo pak Sobotkovi zbývá?

Rychlokvašené "béčkové" projekty ODS: "Véčka" bezpečnostní firmy ABL a Kalouskova TOP09. Strany, které si podnikatelé pořídili na zprivatizování částí rozpočtu České republiky. Strany, které chtějí školné. Strany, které chtějí povinný komerční pilíř důchodové reformy. Strany, které chtějí zprivatizovat zdravotnictví a ústavně omezit péči o zdraví lidu. Kdo na to doplatí? Mladí, zdraví a bohatí voliči těchto stran? Ne. Voliči ČSSD.

Potřebují tito klienti hejtmana, a nebo dva ministry financí? Potřebují znalost silničních staveb a nebo zázemí velkých bank a mezinárodních investorů?

K tomu, aby nastala popisovaná situace, právě proto musí být kurz natolik odlišný, aby se na něj vyplatilo vsadit. Pro pár korun to přece nikdo dělat nebude... Velké kšefty nechtějí malé peníze. A velké sázky se nepřijímají v sázkové kanceláři. A kdo má peníze na sázky ve velkém?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.3. 2011