Vzplane v USA třídní boj?

1. 3. 2011 / Vít Klíma

Laskavý čtenář, znající mé názory, si asi řekne, to je celý on, všude vidí třídní boj a revoluci. Ti méně laskaví mi pro jistotu a předem, vynadají do bolševiků. Otázku, zda v USA vzplane třídní boj, jsem zcela mimořádně nepoložil já, ale najdete ji v závěru článku „How the middle class became the underclass“, publikovaného na webu slovutné CNN.

Graf, který ukazuje, jak se v minulých 100 letech, vyvíjely příjmy průměrných (modře) a jak 5ti% nebohatších Američanů (červeně).

chart_rise_of_super_rich.gif

Jak si čtenář jistě všiml, příjmové nůžky mezi průměrným americkým poplatníkem a nejbohatšími Američany se nejvíce rozevřely v posledních 20 až 30 ti letech. Zatímco příjem průměrného daňového poplatníka v roce 1998 činil 33.400 dolarů (údaj upravený o inflaci) a posledních 20 let prakticky stagnoval, příjem nejbohatšího jednoho procenta Američanů, tj. těch, co pobírají 380.000 dolarů a více, vzrostl o celých 33%! V článku je provedena analýza faktorů, které k rozevření nůžek přispěly. Rozhodně laskavému čtenáři doporučuji celý článek k přečtení! V jeho závěru je pak položena otázka, zda takto rozevřené příjmové nůžky v USA nepovedou k nějaké formě třídního boje ("I think it's a terrible dilemma, because what we're obviously heading toward is some kind of class warfare," Johnson said.).

Nechám tuto otázku zcela záměrně otevřenou. Nechť si na ní každý čtenář odpoví sám. Jestli někde třídní boj vzplane, tak proč ne i v USA? Nebo vidíte nějaký zvláštní důvod, proč by se právě Američanům měl vyhnout?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.3. 2011