OIL NEWS

28. 2. 2011 / Ilona Švihlíková

CNN Prezident Obama byl vyzván zákonodárci Demokratické strany, aby uvolnil část strategických zásob Spojených států (které pokrývají cca 85 dnů importu) tak, aby poněkud snížil vzrůstající spekulace s cenou ropy.

Courant Obama a ministr financí USA Geithner se snažili zmírnit obavy poukazováním na to, že situace v Libyi je "pouze přechodná" spolu s tím, že na světě je "dostatek volné kapacity" a že hlavní světové ekonomiky mají přiměřené strategické zásoby. Vzhledem k tomu, že celková volná kapacita je 6mb/d a z toho 4 mb/d spadají na Saúdskou Arábii, je to prazvláštní argument. Jak již uvedeno, většina hlavních ekonomik má zásoby na 60-90 dnů.

CNN Saúdská Arábie započala rozhovory s evropskými partnery ohledně výpadku Libye. Výpadek Libye (celkově těží cca 1,85 mb/d) je největší od roku 2005 (hurikán Katrina). Rozhovory se nevedou na úrovni firem, ale vlád. Saúdská Arábie údajně zvažuje dva možné scénáře. První je navýšení produkce a přeprava do Evropy přes přístav Yanbu v Rudém moři. Druhou možností je dohoda s producenty v západní Africe. Jejich ropa určená na asijské trhy by se přesměrovala na evropské, v Asii by pak "zaskočila" Saúdská Arábie.

JODI Zdá se, že Spojené státy poněkud zmírnily tlak na Saúdy, protože přišli s oblíbeným tvrzením, že jsou více odolní vůči rostoucí ceně ropy, jelikož jejich energetická intenzita klesá. Nelze ovšem zapomínat na to, že jejich rekordní spotřeba (přes 19 mb/d) je téměř dvakrát větší než čínská a tvoří 38% celkové spotřeby. Podle statistik JODI (které se rozcházejí od dat OPEC, ale i BP statistical report -- např. spotřeba ropy v Číně je zde mnohem vyšší) Spojené státy produkují jen něco okolo 5 mb/d, poptávají tedy asi 14 mb/d ze zahraničí.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 28.2. 2011