Aktéři kauzy ProMoPro dál nakládají s veřejným majetkem

24. 2. 2011 / Petr Hulinský

Kauza ministra obrany a místopředsedy ODS Alexandra Vondry neutichá. Stále se objevují nové a nové informace, které svědčí o tom, že řada skutečností neodpovídá tomu, co nám aktéři kauzy tvrdili. Dnešní vydání deníku Právo kupříkladu potvrdilo informace, na něž jsme upozorňovali v minulosti, totiž že neplatí prohlášení premiéra a předsedy ODS Petra Nečase, že lidé se zakázkou pro ProMoPro spojení již nepracují ve vysokých funkcích ve státní správě a odešli.

Jedním z nejbližších spolupracovníků Alexandra Vondry je František Nadymáček, který zastává klíčovou „protikorupční“ funkci šéfa Úřadu pro dohled nad akvizicemi ministerstva obrany. Byl to ovšem právě František Nadymáček, kdo měl jako podřízený Alexandra Vondry na Úřadu vlády na starost výběrová řízení, kterých se také účastnil a kdo veřejně obhajoval nevypsání výběrového řízení a udělení zakázky přímo firmě ProMoPro, což se následně ukázalo jako klíčový moment pro celou kauzu.

Pokud platí stanovisko premiéra a předsedy ODS Petra Nečase, že primární odpovědnost nesou podřízení Alexandra Vondry, neměl by strpět, aby v čele Úřadu pro dohled nad akvizicemi byl člověk, který nese velkou odpovědnost za možné tunelování českého předsednictví EU. Petra Nečase by také v této souvislosti mělo zajímat, že za dobu, co je ministrem obrany Alexandr Vondra, proběhlo na MO celkem 245 zakázek, z čehož pouze 3 (!) proběhly v režimu otevřeného řízení. To je naprosto v rozporu s tím, co Alexandr Vondra sliboval a spíše to svědčí o tom, že na ministerstvu nastolil jak věcně, tak personálně systém, který se 'osvědčil‘ v zakázce pro firmu ProMoPro.

autor je poslancem - místopředsedou výboru pro obranu PS PČR a stínovým ministrem za ČSSD

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.2. 2011