Připisovat historický význam jedné lži z tisíců je výsměch pravdě

18. 2. 2011 / Jiří Jírovec

Američané samozřejmě potřebovali nějakou záminku k tomu, aby do Iráku vstoupili. Jenže prohlášení iráckého spolupracovníka CIA a konec konců i lži Colina Powella v OSN byly použity pro domácí publikum. Vojenská operace takového rozsahu se připravuje měsíce a náklady na ni se přece nevyhodí oknem.

Teď si již nikdo nepamatuje, že Bush Jr prohlašoval, že k válce nemusí dojít, když Husajn Irák opustí. Zprávy, že na to Husajn chtěl přistoupit, už pouštní lišák nemůže potvrdit. Připomeňme si, že dcera kuvajtského velvyslance v USA lhala (tedy dojemně, jak ji naučila najmutá PR agentura) o zlých vojácích, co vyhazují nemluvňata z inkubátorů. To vše v rámci slyšení před komisí amerického Senátu, které mělo naklonit veřejnost pro útok Bushe Sr.

Připisovat bůhvíjaký význam jedné lži z tisíců je vlastně výsměchem pravdě. Konec konců i tvrzení naznačující, že Colin Powell byl autorem svého vystoupení, je směšné. Od přípravy projevů mají politici svoje stratégy a autory, kteří dodávají slovům patřičnou údernost. Termín Axis of Evil (osu zla) taky nevymyslel Bush, ale jeho kanadský autor David Frum.

Zajímavé je, že irácký informátor CIA Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, který momentálně žije v Německu, může být podle něměckého zákona odsouzen až na doživotí , protože "úmysl narušit mírumilovné vztahy a zejména (dělat) cokoli, co může vést k agresivní válce", je trestným činem.

Jenže, kdo bude soudit Bushe, Blaira a ostatní?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.2. 2011