Amnesty International: Britská vláda musí chránit Bradleyho Manninga

2. 2. 2011

Organizace Amnesty International požádala britskou vládu, aby zasáhla ve prospěch vojáka, podezřívaného, že předal americká tajemství serveru WikiLeaks.

Manning byl nedávno, přes varování vězeňských psychiatrů, podroben po dobu dvou dnů sledovacímu režimu, zda nespáchá sebevraždu, což znamenalo, že byl svlečen do spodků. Manning je po dobu 23 hodin denně vězněn na samotce, je kontrolován každých pět minut a když má návštěvu, ruce a nohy má v železech.

Britská vláda je pod tlakem, aby hájila vojáka Bradleyho Manninga, který je vězněn ve vysoce bezpečnostním vězení v americké Virginii. Manning je totiž britský občan.

Amnesty International apelovala na britskou vlády, aby zasáhla v Manningův prospěch a požadovala zjemnění podmínek Manningova věznění tak, aby splňovaly mezinárodní humanitární normy.

Ředitelka Amnesty International Kate Allen konstatovala: "Manning má welšské rodiče a to znamená, že britská vláda musí požadovat, aby jeho "přísně střežený" status neohrožoval jeho schopnost se hájit. Musejí ho také navštívit činitelé britského ministerstva zahraničí tak, jak by tomu bylo v případě každého jiného britského občana uvězněného v zahraničí a obviněného ze závažných trestných činů.

Manning se narodil v Oklahomě r. 1987. Je americkým občanem, ale původem po welšské matce je také britským občanem. Britské úřady normálně neintervenují v případech dvojího občanství, pokud nejde o mimořádný humanitární případ.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.2. 2011