Jak stát žene lidi do černé ekonomiky II

3. 2. 2011 / Jan Macháček

Texty v BL jsou plné informací o neetickém chování, korupci, ovšem většinou se soustřeďují na větší kauzy nebo na exekuce. O čem chci napsat, jsou případy malé, ovšem velice rozšířené, píše Jan Macháček.

Zde je příklad několika konverzací, které jsou pro tyto případy typické:

V myčce: "Chcete doklad?" "Ano" "Tak to bude za 700 Kč" "A bez dokladu?" "To bude za 500".

V kině: "Kolu prosím" "Ano, bude to 60 Kč" "Děkuji, prosím doklad." "Ty nedáváme." "Ale to musíte." "Nemusíme, pokud si chcete stěžovat, běžte za vedoucím, který tu ale dnes není.".

Zaměstnavatel, zubař, při nástupu nového zaměstnance: "Dostanete základní plat 8000 Kč na účet, zbytek hotově, bez dokladu, podle výše výkonů."

Zaměstnavatel - hospodský: "Dostanete základní plat 8000 Kč na účet, hotově dalších několik tisíc, o dýška se rozdělíte"

Zaměstnavatel - softwarová firma: "Dostanete základní plat 10 000 Kč na účet, na zbytek přineste fakturu. Nebo lepší bude jen fakturou."

Z dalších konverzací s mými známými plyne, že toto je úplně normální. Podnikatelé (OSVČ) běžně nevykazují všechny úkony, daně proto platí velice nízké.

Dlouho mě to fascinovalo, jelikož se v naší malé firmě snažím o ten správný přístup, máme řádnéé zaměstnance, vše fakturujeme, daně odvádíme. Proč tedy na školku, policii, důchody platíme a ostatní ne?

Žil jsem nějakou dobu v Británii a Francii a nikdy jsem se nesetkal s tím, že by mi mi nedali za službu účtenku. Zejména v Británii měli takový strach z finančního úřadu, že i známý, který mi opravil sprchu, mi raději dal účtenku na materiál.

Ono se ale ukazuje, že v České republice podnikat poctivě, například v řemesle nebo v pohostinství, téměř nejde. Srovnejme si dvě hospody, které stojí vedle sebe: První to dělá poctivě, Druhá ne:

První prodá jídlo za 120 Kč, odvede 20% DPH, a zbytek dá na výplatu zaměstnanci. Po odvodech vlastních a jeho mu na účtu přistane 50 Kč.

Druhá jídlo také prodá za 120 Kč, ale nic neodvede a zaměstnanci může dát 120 Kč. Takžemůže snížit ceny. Tím tu První likviduje. Prvnímu tedy nezbývá nic jiného, než tento černý systém také provozovat. Samozřejmě na úkor veřejných rozpočtů.

Podobně to je i v dalších oborech, dle mého úsudku se to týká zejména menších služeb, řemesel, pohostinství a stánků obecně, potravin a vůbec všude, kde se nakládá s hotovostí.

Dodavatelé programového vybavení pro restaurace dokonce mají přímo zabudovanou funkci pro výjezdy "pro majitele" a "pro účetnictví".

Stále více nyní přemýšlím, jestli je to u nás takto záměrně nastaveno schválně, nebo se jedná o neuvěřitelnou liknavost zákonodárců a chybu systému.

Přemýšlím, jak to změnit, aby to začalo fungovat, ale zatím na nic nepřicházím. Čím více lidí takto účtuje, tím je větší opozice vůči registračním pokladnám a daňovým kontrolám, které by to řešily. Proto strana, která si dá za cíl změnu v této oblasti, bude automaticky velice nepopulární.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.2. 2011