Jsou teroristické útoky v zájmu americké vlády?

2. 2. 2011 / Mojmír Babáček

Při stanovení data k zahájení trestního řízení proti Umarovi Farukovi Abdulmutalabimu, který se o Vánocích roku 2009 pokoušel odpálit nálož ve svém spodním prádle před přistáním letadla na cestě z Amsterdamu do Detroitu, řekl manželský pár advokátů, který byl na palubě letadla, redaktorům místní televizní stanice Fox News ZDE v Detroitu, že sledovali na letišti v Amsterodamu, jak budoucího útočníka personál letiště nechtěl vpustit do letadla, protože neměl cestovní pas.

Potom se, podle jejich svědectví, objevil muž, který mluvil s americkým přízvukem a postaral se o to, aby byl terorista do letadla vpuštěn. Advokáti Kurt a Laurie Haskellovi spekulovali, že americká vláda podstrčila teroristovi vadnou bombu, aby jeho pokusu o útok mohla využít k propagaci války proti terorismu, omezování americké demokracie a skenování těl pasažérů na letištích. Podezření, že do útoku byla zapletena americká vláda, zesiluje fakt, že hned po pokusu o útok psal americký tisk, že jméno útočníka bylo zapsáno v databázích teroristů ZDE.

Kdyby Abdulmutalabi při nástupu do letadla pas měl a měl v něm americké vízum, znamenalo by to, že americké vízum dostal navzdory tomu, že byl zapsán v americké databázi teroristů, což je v rozporu s pravidly při vydávání víz - a že mu tedy americká vláda záměrně umožnila vstup na americké území. To by mohlo být jedno z vysvětlení, proč pas neměl. Vzhledem k tomu, že zřejmě došlo k hrubému porušení předpisů při nástupu do letadla v holandském Amsterdamu, je prakticky vyloučeno, že by teroristovi k nástupu do letadla pomohla tajná služba některého ze států, které skrytě podporují terorismus. Ta by mu spíše obstarala falešný pas. Během soudního líčení, jehož datum bylo stanoveno na 4. října, by měla být vyjasněna i úloha muže na letišti v Amsterdamu, který zřejmě umožnil teroristovi vstup do letadla bez pasu.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.2. 2011