Proč mají Češi rádi korupci

31. 1. 2011 / Věra Říhová

Zaujal mne článek Borise Cveka o tom, jak voliči podporují zkorumpované politiky. Já tuto podporu sice nesdílím, ale chápu, píše Věra Říhová.

Je to pro voliče nepsaný souhlas k jejich jednáním. V některém svém článku ze seriálu o zaměstnanosti a nezaměstnanosti jsem psala, že u nás pro chování občanů je důležitý souhlas z nejvyšších vládních míst, a nazvala jsem to systémem "Můžeš - nemůžeš". Především slova Václava Klause jsou již od dob jeho proslovů o neexistujících špinavých penězích, tlusté čáry za komunismem, kontrolním systémem "Zhasnuto" a několika dalších, vnímána jako signál k povolenému - tedy možnému nebo nepovolenému - nemožnému jednání ve společnosti.

Jestliže V.Klaus podporuje zkorumpované politiky, sděluje občanům, že se mohou chovat stejně. A to mnoho občanů chce, protože s poctivostí se nikdy nikam daleko nedošlo. V dnešních dnech se snižují stavy zaměstnanců kontrolních úřadů, ruší se některé úřady práce, finanční úřady a mám informace i o dalších institucích v budoucnu. Jednou, až bude po krizi, budeme moci mluvit o kolektivní vině, kterou nelze trestat, a bude proto nutné udělat další tlustou čáru.

Před pár lety jsem se ještě divila, jak je možné, že se na naše radnice dostávají lidé řídící mafii nebo ti největší zloději v obci. Bylo mi členem ODS vysvětleno, že právě tito lidé v tom umí nejvíce chodit a ostatní se od nich mohou hodně naučit, a že tito lidé jsou pojistkou proti kontrolnímu systému a vyšetřování kauz. Ve vlastním zájmu chrání své nejbližší a umožní jim sbírat kosti kolem stolu. Konečně, tyto metody jsme se naučili na základní škole od učitelek, když se viník sám hned nepřiznal, potrestala se celá třída, ať si to pak mezi sebou děti vyřídí. Vždycky to dopadlo tak, že se největší syčáci postavili za viníka před kolektivem, kterému pak začali vyhrožovat, že jestli někdo cekne...

"S poctivostí dojdeš leda tak na pracák a sociálku" - to je heslo dnešní doby. Co myslíte, kolik může být u nás ještě poctivých lidí? Já o tom často přemýšlím, myslím si, že jsou to hodně nízká čísla. Povolení a ochrana trestných činů ve společnosti je nejjistější a vyzkoušenou obranou syčáků do budoucna. Podpora dnešní vlády je pojistkou před budoucími nepříjemnými otázkami, individuální svědomí i nesvědomitost se rozpustí v kolektivismu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.1. 2011