Protesty v Egyptě: Dojde ke změně, říká ElBaradei

31. 1. 2011

Šéf opozice v Egyptě Mohamed ElBaradei v neděli předpověděl, že v Egyptě dojde "během několika dní" ke změně. Západní politikové výmluvně odmítli podpořit egyptského prezidenta Hosniho Mubaraka. I v neděli tisíce demonstrantů vyvíjely nátlak na vzdorného Mubaraka. Docházelo k občasnému násilí. Objevily se známky toho, že Spojené státy a ostatní spojenci Mubaraka nebudou podporovat, pokud nedovolí mírový přechod k novému režimu.

El Baradei, bývalý zbrojní inspektor OSN a de facto šéf opozice v Egyptě, požadoval, aby prezident okamžitě odstoupil. Tisíce demonstrantů se znovu shromáždily na hlavním náměstí v Káhiře a ignorovaly taknoční zákaz vycházení . ElBaradei, jehož nyní podporuje vlivné Muslimské bratrstvo a další opoziční organizace, se vyjádřil, že chce o nové vládě vyjednávat s armádou, kterou charakterizoval jako "součást egyptského lidu".

Televizi Al Džazíra bylo přikázáno, aby vypnula své satelitní vysílání, protože se podrobně věnuje protestům v Egyptě.

Tisíce vězňů, včetně aktivistů Muslimského bratrstva, uprchly z věznic.

Počet mrtvých za posledních šest dní dosáhl 102.

K obrovským protestům došlo po pohřbech usmrcených osob v Alexandrii, v druhém největším městě Egypta.

Hilary Clintonová se vyjádřila: "Nejde o to, kdo bude v Egyptě u moci. Jde o to, jak budeme reagovat na legitimní potřeby a stížnosti, které vyjadřuje egyptský lid." Očekává se, že ministři zahraničí EU, kteří se mají v pondělí sejít v Bruselu, tento postoj podpoří. Clintonová se však obává rostoucího islámského vlivu. "Nechceme, aby velkou a velmi důležitou zemi na Blízkém východě ovládly radikální ideologie," řekla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.1. 2011